Nyheter.

2017-11-09 17:54
Bild: TT, Faksimil Dagens ETC 29/9 och 16/10

NMR nu utestängda från det svenska banksystemet

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen står nu helt utan bankkonton och kan inte ta emot donationer eller stödmedlemskap. Det står klart efter att Nordea, en månad efter sitt löfte, stängt av organisationens konto.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Dagens ETC avslöjade i slutet av september att miljontals kronor slussats till Nordiska motståndsrörelsen via ett Nordea-konto. Kort därefter meddelade banken att de skulle stänga ner organisationens bankkonto. Trots beskedet fortsatte NMR att på hemsidan Nordfront skylta med kontonumret ett par veckor efter Nordeas besked. 

Kan inte ta emot pengar

Men nu verkar banken har gått från ord till handling. Kontonumret har plockats bort från Nordfront och på torsdagen skriver NMR att på grund av ett mediedrev har ”flera banker stängt ner våra bankkonton”.

Nordeas och de andra bankernas agerande innebär att nazistorganisationens nätbutik ligger tillfälligt ligger nere och det är inte längre möjligt att donera pengar eller teckna stödprenumerationer via Swish eller Plusgiro. Organisationen avslutar texten med en hotfull uppmaning till Nordfronts läsare att ”starkt visa etablissemanget att deras trakasserier av oliktänkande inte ger frukt”.

Dagens ETC har sökt Nordiska motståndsrörelsens presstalesman Pär Öberg.

Dagens ETC har tidigare rapporterat om att den lokala banken Norrbärke Sparbank i Dalarna samt Paypal och Swedbank avslutat alla tjänster kopplade till NMR.