Nyheter.

2018-04-04 16:10
Marduk.
Marduk.

Marduk-konsert stoppas efter nazistgranskning

Black metal-banden Marduk och Taakes planerade konserter på Fryshuset i Stockholm ställs in. Fryshusets ledning portar banden efter Dagens ETC:s avslöjande om att två bandmedlemmar i Marduk beställt propagandamaterial från nazistiska NMR. 

Det svenska bandet Marduk är huvudakten på metalfestivalen Stockholm Slaughter som äger rum i Fryshusets lokaler den 27–28 april. Men igår kunde Dagens ETC avslöja att bandets medlemmar beställt propagandamaterial och nazistisk litteratur från Nordiska motståndsrörelsen. Även det norska bandet Taake som är bokade till festivalen har tidigare kritiserats för att hylla nazism.

När uppgifterna nådde Fryshusets ledning kallade de den externa festivalarrangören till ett krismöte.

– Vi beslutade att avboka de båda banden. Som det ser ut nu kommer festivalen äga rum utan Marduk och Taake, i alla fall i våra lokaler, säger Carina Balfe Arbman, kommunikationschef på Fryshuset.

Marduk har spelat på Fryshuset vid ett flertal tillfällen tidigare men enligt Carina Balfe Arbman är de nya uppgifterna så allvarliga att de inte är välkomna längre. 

– Vi kommer nu att utvärdera informationen och tala med banden. Det är en liten arrangör och det här kommer bli jättetufft för honom.

”Finns inga bevis”

Arrangören av Stockholm Slaughter har däremot ännu inte avbokat banden och hoppas att Fryshusets ledning omvärderar sitt beslut.

– Jag kommer försöka övertala dem med starka bevis om att banden inte har något med nazism att göra. Avbokar vi Marduk nu kommer de med största sannolikhet aldrig få spela på hemmaplan. Det finns inga bevis för att de är nazister eller att de har spridit nazistpropaganda, säger festivalarrangören Vlad, som inte vill ha med sitt efternamn i tidningen.

Dagens ETC:s granskning som publicerades i gårdagens tidning visar att Fredrik Widigs, trummis i Marduk, har beställt propagandaklistermärken och nazistiska böcker från NMR:s webbutik. Även bandets sångare har från samma webbutik beställt flygblad med budskapet att ”svenska folket” måste återta ”makten från den globala sionistiska eliten”. Beställningarna är gjorda i bandmedlemmarnas egna namn till deras folkbokföringsadresser dit även deras ip-adresser pekar. 

Måste följa värdegrunden

Men enligt festivalarrangören Vlad har Marduk utsatts för en smutskastningskampanj.

– Det kan vara någon som har beställt hem saker i deras namn för att jävlas med bandet. De bevis ni presenterar betyder ingenting. Jag är helt förtvivlad och vet inte längre vad jag ska säga.

Fryshuset får stöd från Stockholm stad och ska följa de de riktlinjer som kommunen satt upp, meddelar kulturborgarråd Emilia Bjuggren (S). Enligt avtalet ska Fryshuset ”ta strid för demokratiska värden som mångfald och tolerans”.

 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

– För det första vill jag säga att all typ av antisemitism är förkastlig. Även när Fryshuset hyr ut sina lokaler måste de se till att riktlinjerna följs, säger Emilia Bjuggren.

Carina Balfe Arbman, kommunikationschef på Fryshuset, säger att de vanligtvis har en bra dialog med arrangörer som hyr in sig hos dem.

– Fryshuset är inte vilken lokal som helst. Det är jätteviktigt att arrangörerna känner till vår värdegrund när de gör bokningarna. Vi kan inte hålla koll på alla band som spelar hos oss.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Marduk

Ett av världens största band i genren black metal. Sedan Marduk bildades i Norrköping 1990 av gitarristen och frontmannen Morgan Håkansson har bandet släppt 13 -fullängdsalbum och gjort otaliga turnéer världen över.