Nyheter.

2017-01-10 11:55
Foto: Pressbild och Ingvar Karmhed/SvD/TT

LO: Viktigare att höja skatten för de som äger kapital

TCO har föreslagit sänkt marginalskatt och fokus på företag och entreprenörskap. LO-ekonomen Torbjörn Hållö är positiv men vill också se höjning av skatten på kapital.

TCO vill se ett nytt skattesystem med sänkt marginalskatt och mer fokus på företag och entreprenörskap.

LO-ekonomen Torbjörn Hållö välkomnar förslaget men menar att det måste kombineras med en skattehöjning på kapital för att den ekonomiska fördelningen inte ska bli skev. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


TCO menar att dagens skattesystem är omodernt och påverkar konkurrenskraften och sysselsättningen negativt. De har länge efterfrågat en skattereform men i måndags presenterade de en skiss på hur en sådan skulle kunna se ut. Ett av förslagen är att sänka marginalskatten till högst 50 procent.

LO:s ekonom Torbjörn Hållö tycker det är bra att TCO tar steget att presentera ett förslag till ett nytt skatteförslag, men håller inte med om alla prioriteringar.

– För oss är inte sänkta marginalskatter prioriterat. Vi tycker det är viktigare att införa en högre beskattning på personer som äger eller ärver kapital än på de som själva tjänar ihop sina pengar, säger han.

Han menar att ett nytt skattesystem måste fungera fördelningspolitiskt. Enligt honom kan man sänka vissa skatter, men i så fall måste man höja på andra områden.

– Om man jobbar hårt och är duktig är det rimligt att det ska ge ekonomiska fördelar. Men det är inte rimligt att Sverige fortfarande har noll procent i skatt på att ärva pengar, säger Torbjörn Hållö.

Förutom att höja beskattningen på ärvda pengar tycker han att man borde öka fastighetsskatten och se över de generösa kapitalavdragen. Ett skattesystem som innebär minskade klyftor skulle främja tillväxten.

TCO hoppas att en framtida skattereform ska bygga på deras förslag, men när en sådan skulle kunna ske är däremot osäkert.

– Jag är förvånad över att regeringen inte försökt mer under mandatperioden. Ett nytt skattesystem kommer nog tyvärr att dröja, säger Torbjörn Hållö.