Nyheter.

2017-01-11 10:22
  • Bild: Steed Yu/NightChina.net/NASA
  • Bild: Bill Ingalls/NASA
  • Solförmörkelse över Svalbard 2015. Bild: Håkon Mosvold Larsen/TT
    Solförmörkelse över Svalbard 2015.
  • Merkurius. Bild: Nasa/TT
    Merkurius.
  • Bild: NASA

LISTA: 10 rymdhändelser du inte vill missa i år

Var du uppe och nattsuddade utomhus natten till den 4 januari? Om inte är det bara att beklaga. Då missade du meteoritregnet Kvadrantiderna som brände sig genom norra hemisfärens himlavalv och bjöd på ett spektakulärt rymdfenomen.

Men var inte orolig, 2017 års kalender är full av astronomiska händelser. Dagens ETC påminner om vad du ska hålla utkik efter.

1. Månen tur och retur

Någon gång under 2017 kommer människan återigen att besöka månen. Närmare bestämt är det kineserna som planerar att landsätta en farkost, samla ihop ett par kilo månsten och sedan återvända till jorden för analys av proverna. Om det lyckas blir det första gången sedan 1976 (tack vare Sovjetunionens Luna 24) som vi lyckas återvända med prover från månen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Bild: Steed Yu/NightChina.net/NASA

2. Perseiderna

I augusti har du en ny chans att bevittna en natthimmel som påminner (nåja, men nästan) om de där scenerna när Millenium Falcon går in i hyperdrive, då meteoritregnet perseiderna gör sitt årliga besök. Egentligen påbörjas stjärnfallet redan i juli, men regnet tenderar att peaka någon gång kring 9–13 augusti, då den med fri sikt mot norra rymden kan få se några hundra stjärnfall i timmen. Spana mot nordöst, någonstans mellan horisonten och himlen rakt ovanför dig!

Merkurius. Bild: Nasa/TT
Merkurius.

3. Planet-stockning i väst

Den 29 mars, någon gång efter solnedgången, har du chansen att se Merkurius, en av de skyggaste planeterna (eftersom den vanligtvis dränks av solens ljus). Spana mot väster, leta reda på månen, flytta blicken uppåt mot Mars och så tillbaka ned åt höger, ett par fingrar över horisonten.

Bild: Bill Ingalls/NASA

4. Decemberregn

Kvadrantiderna i januari, Perseiderna i augusti och så Geminiderna i december. Den 14 december når de sin topp. Befinner du dig i Stockholm ska du blicka mot din sydöstra horisont och lyfta blicken cirka 58 grader. Om hela staden släcks ned kan du i teorin få se över hundra stjärnfall i timmen. I praktiken lär siffran ligga någonstans runt dryga 80.

5. Närkontakt med isboll

Den 11 februari beräknas kometen 45P/Honda-Mrkos-Pajdusakova befinna sig ungefär 12,4 miljoner kilometer från jorden. Det kanske inte låter så upphetsande, men med tanke på att den återkastar det solljus som träffar den är avståndet tillräckligt kort för att vi ska kunna se den från jorden med blotta ögat. Ta reda på var Vega eller Hercules finns och sedan är det bara att spana österut.

Bild: NASA

6. The lord of the rings

I sommar och höst är det dags att damma av ditt gamla teleskop och rikta det mot kvällshimlen. Då kommer Saturnus att vrida sig så optimalt mot oss jordbor att dess berömda ringar visar upp sig i full blom. Toppen på lutningen – det vill säga då det är störst chans att se i princip hela ringsystemet – inträffar den 17 oktober.

Jupiter Bild: Nasa
Jupiter

7. Jupiter smeker månen

Det är som sagt ett gott år för den som vill få syn på Jupiter. Extra magnifikt kan det bli den 

10 april då Jupiter kommer att synas smeka månen på dess högra sida. De båda himlakropparna kommer för övrigt att tillsammans stiga över den östra horisonten bara ett par ögonblick efter att solen gått ned i väster.

8. Finns det liv där ute?

I december 2017 påbörjar Nasa projektet TESS, en ambitiös kartläggning av mer än 200 000 stjärnor för att leta efter exoplaneter. Genom att detektera små förändringar i stjärnornas ljus kan astronomerna avgöra om en planet kretsar kring dem. Och genom att analysera vilka frekvenser av ljuset som tränger igenom planetens ytskikt kan vi i teorin avgöra om planeten har en atmosfär och vad den består av – och om den i så fall bär på betingelser för liv.

9. Morgon- och aftonstjärna

Venus har du säkerligen redan sett ett gäng gånger. Det är den där starkt lysande, lågt liggande punkten som brukar dominera himlen strax före soluppgången och strax efter solnedgången. I år tävlar den om uppmärksamheten med Jupiter, som fram till och med februari kan ses stråla (eller snarare reflektera solens strålar) i syd och sydväst en stund innan solen går upp och dränker allt annat ljus.

Solförmörkelse över Svalbard 2015. Bild: Håkon Mosvold Larsen/TT
Solförmörkelse över Svalbard 2015.

10. Total solförmörkelse

Egentligen är det här bara en liten teaser, för sannolikheten är väl inte så värst stor att du befinner sig på exakt rätt plats i USA den 21 augusti. Men om du gör det – det vill säga någonstans mellan Salem i Massachusetts i nordvästra USA och Charleston i South Carolina – har du chansen att se när månen lägger sig i vägen för solen, släcker lampan och för några sekunder avslöjar solens starkt lysande gloria.