Nyheter.

2014-02-12 20:03
Lena Sommestad (S) har utnämnts till landshövding i Jämtlands län.  Bild: Janerik Henriksson/TT
Lena Sommestad (S) har utnämnts till landshövding i Jämtlands län.

Lena Sommestad: ”Passar mig väldigt bra”

Hallå där Lena Sommestad, socialdemokratisk politiker och riksdagsledamot som har utnämnts till landshövding i Jämtlands län. 

Vad tänkte du innan du tackade ja till erbjudandet om att bli landshövding?

– När jag fick frågan så var jag helt oförberedd. Men jag tänkte igenom det och kom fram till att det känns väldigt bra. Det är ett exekutivt jobb där jag går in som beslutsfattare igen, med uppgiften att genomföra politik. Det ger mig stora möjligheter att göra mycket av det som jag tycker är viktigt. 

Vad kommer du ha för uppgifter?

– Den viktigaste uppgiften är att du är chef för länsstyrelsen, och det betyder att du har det yttersta ansvaret för  statens verksamhet i länet. Att genomföra den politik som beslutas på ett bra sätt är  viktigt, eftersom förtroendet för myndigheter är avgörande för förtroendet för demokratin.

Länstidningen Östersund skriver på ledarplats att du är överkvalificerad för jobbet och hade gjort större nytta i en kommande socialdemokratisk regering. Vad tänker du om det?

– Jag tror inte att jag är överkvalificerad utan har väldigt mycket att lära också. Det är roligt att de tycker att jag skulle passa som statsråd, men nu är det inte den frågan jag har fått, utan om att bli landshövding. Och det passar mig väldigt bra just nu.

De skriver även att du har blivit ”utmanövrerad” och har hamnat i ”den politiska frysboxen”.

– Min kommentar till det är att jag inte tycker att jag är i en frysbox. Jag har  trivts mycket bra i Socialdemokraterna i Uppsala och med mitt uppdrag i Konstitutionsutskottet och jag står på fjärde plats på Socialdemokraternas riksdagslista i Uppsala. Men det är klart att jag också har drivit debatt i partiet på ett sätt som inte har uppskattats av alla. 

När jag intervjuade dig för två år sedan sade du att socialdemokratin har anledning att vara självkritisk och att ett liberalt ekonomiskt paradigm slagit igenom även inom S. Står du fast vid den kritiken?

– Ja, det gör jag. Jag har pläderat emot vinstintressen i välfärden och vill se en mer expansiv ekonomisk politik. Jag menar också att den ekonomiska politiken på ett tydligare sätt bör ta utgångspunkt i välfärdspolitik och miljöpolitik som drivkrafter bakom en långsiktigt hållbar samhällsutveckling.  Det är synpunkter som jag har fört fram och delvis fått gehör för, även om det är en lång väg kvar. 

Vad har du att säga till de som hade velat se dig som minister efter valet i höst?

– Det här var ett svårt ställningstagande. Det är klart att det känns vemodigt att lämna den aktiva politiken för att göra en annan insats, inte minst mitt i en valrörelse. Men för min del så har jag försökt ge det jag kan ge i de här frågorna. Och jag har gjort det väldigt intensivt, både som S-kvinnors ordförande och som riksdagsledamot. Jag upplever att jag har gett det jag kan ge. 

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Lena Anna Sofia Sommestad


Född: 3 april 1957 i uppländska Börje

Politisk karriär:

  • Riksdagsledamot för Socialdemokraterna sedan 2012
  • Ledamot i konstitutionsutskottet 2012–2013
  • Ordförande för S-kvinnor sedan 2011
  • Direktör för Svensk Fjärrvärme från 2007 till 2010
  • Ledamot i riksbanks-fullmäktige sedan 2006
  • Sveriges miljö-minister 2002–2006

Aktuell: som ny landshövding för Jämtlands län