Dagens ETC granskar.

2020-03-02 14:00
Puffetikett
Dagens ETC

Konspirationsteorin om corona: Hemligt vapen

Skapat i ett brittiskt labb på uppdrag av Bill Gates, eller ett hemligt biovapen? Konspirationsteorierna om det nya coronaviruset sprids snabbare än viruset självt. Det talas om en ”infodemi”, en internetburen pandemi av desinformation. Men konspirationsteorier om pandemier är inget nytt, utan ett återkommande mönster.

Dagens ETC berättar historien om vår förmåga att söka förklaringar i dolda komplotter – från Digerdöden och aidsepidemin till det senaste coronaviruset.

Läs hela texten i ETC:s format för långläsning.


Coronaviruset hann knappt lämna fisk- och skaldjursmarknaden i Wuhan innan konspirationsteorierna dök upp i sociala medier.

”Det sägs vara ’nytt’, ändå skapades det i ett labb och patenterades 2015”, skrev den amerikanske vaccinmotståndaren Chris Kirckof på Facebook den 21 januari. ”Naturligtvis är det ett vaccin på gång, men först måste de framkalla rädsla… en massa rädsla.”

Samtidigt kunde Jordan Sather, en front-
figur för den Trumpvurmande Qanon-rörelsen,
avslöja vilka som stod bakom patentet: det brittiska Pirbright Institute, som i sin tur hade fått pengar av Bill och Melinda Gates stiftelse. ”Var den här smittan planerad?” undrade han. ”Är kabalen i desperat behov av pengar?” Svaret var ja.