Göteborg.

2021-09-21 08:54
Demokraternas Henrik Munck på valvaka i Göteborg.  Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Demokraternas Henrik Munck på valvaka i Göteborg.
Puffetikett
Dagens ETC

Kommunalråd tvingas bort – för andra gången

Kommunalrådet Henrik Munck utesluts ur partiet Demokraterna med omedelbar verkan. Det är andra gången han lämnar en högt uppsatt lokal partipost.

Göteborgspartiet Demokraterna skrällde i kommunalvalet 2018 då de kom in i kommunfullmäktige med hela 16,95 procent. Deras stora fråga var motstånd mot infrastrukturprojektet Västlänken och partiet som bildats bara året innan hade plötsligt en vågmästarroll.


Flera av partitopparna kom från andra partier, däribland partiledaren Martin Wannholt som lämnat Moderaterna och Jahja Zeqiraj som kom från Socialdemokraterna. När Henrik Munck anslöt till partiet hade han nyligen blivit ombedd att lämna sina uppdrag för Miljöpartiet. Han var talesperson för MP i trafikfrågor och gick i flera debattartiklar ut som starkt kritisk till Västlänken – vilket gick på tvärsen med MP:s inställning.

Den här gången menar Demokraterna att de inte kan lösa personalproblem som Henrik Munck ska vara upphov till. Han erbjöds 24 månadslöner för att lämna frivilligt, men tackade nej. Han menar att anklagelserna inte stämmer och det är heller inte enighet inom partiet gällande beslutet.

Henrik Munck själv säger till GT att partiet har organisationsproblem och att han försökt bidra till att det ska bli bättre.

– Mitt agerande har varit i linje med den rådande organisationskulturen, men vi behöver bli bättre som organisation och hur vi jobbar tillsammans, men det är detta som behöver redas ut, säger han till tidningen och menar att han trots beslutet tror att det ska gå att reda ut situationen på ett annat sätt.

Relaterade artiklar