Dagens ETC avslöjar.

2019-04-16 12:30
 • I februari 2016 deltog KD:s Lars Adaktusson, tvåa från vänster, på ett möte med bland andra Sophia Kuby (th), chef för ADF:s EU-verksamhet.
  I februari 2016 deltog KD:s Lars Adaktusson, tvåa från vänster, på ett möte med bland andra Sophia Kuby (th), chef för ADF:s EU-verksamhet.
 • I april 2017 deltog Lars ­Adaktusson (KD) på ett möte med Sophia Kuby (tv) chef för ADF:s EU-verksamhet.
  I april 2017 deltog Lars ­Adaktusson (KD) på ett möte med Sophia Kuby (tv) chef för ADF:s EU-verksamhet.
 • Sophia Kuby. Uppdrag: Chef för ADF:s EU-verksamhet. Kopplingar: Tidigare styrelseledamot i Scandinavian human rights lawyers. Skrivit debattartikel tillsammans med KD-politikern Tuve Skånberg. Arrangerat flera seminarier tillsammans med Adaktusson.
  Sophia Kuby. Uppdrag: Chef för ADF:s EU-verksamhet. Kopplingar: Tidigare styrelseledamot i Scandinavian human rights lawyers. Skrivit debattartikel tillsammans med KD-politikern Tuve Skånberg. Arrangerat flera seminarier tillsammans med Adaktusson.
 • Lars Adaktusson (KD) Uppdrag: Riksdagsledamot, tidigare EU-parlamentariker. Koppling: Har vid minst två tillfällen sponsrat events i Europaparlamentet tillsammans med ADF. Har deltagit i andra seminarier tillsammans med organisationen.
  Lars Adaktusson (KD) Uppdrag: Riksdagsledamot, tidigare EU-parlamentariker. Koppling: Har vid minst två tillfällen sponsrat events i Europaparlamentet tillsammans med ADF. Har deltagit i andra seminarier tillsammans med organisationen.
 • Mikael Oscarsson (KD). Uppdrag: Riksdagsledamot. Koppling: ADF engagerade sig i ett svenskt rättsfall rörande en svensk familj som vägrades hemundervisning. KD-ledamoten hade i höstas två möten med pappan i familjen (16 och 17 oktober 2018).
  Mikael Oscarsson (KD). Uppdrag: Riksdagsledamot. Koppling: ADF engagerade sig i ett svenskt rättsfall rörande en svensk familj som vägrades hemundervisning. KD-ledamoten hade i höstas två möten med pappan i familjen (16 och 17 oktober 2018).
 • Ruth Nordström. Uppdrag: Jurist. Koppling: Utbildad av ADF i USA och är organisationens ”allierade jurist” i Sverige. Har tillsammans med ADF:s Roger Kiska drivit rättsfallen rörande Grimmark (t vänster) och Steens ”samvetsfrihet”.
  Ruth Nordström. Uppdrag: Jurist. Koppling: Utbildad av ADF i USA och är organisationens ”allierade jurist” i Sverige. Har tillsammans med ADF:s Roger Kiska drivit rättsfallen rörande Grimmark (t vänster) och Steens ”samvetsfrihet”.
 • Sarah Havneraas (KDU). Uppdrag: KDU:s generalsekreterare, kommunpolitiker i Uppsala. Koppling: Mångårig styrelseledamot i stiftelsen Provita tillsammans med Ruth Nordström, registrerad samarbetspartner till ADF. Provita och ADF har genomfört insamlingar.
  Sarah Havneraas (KDU). Uppdrag: KDU:s generalsekreterare, kommunpolitiker i Uppsala. Koppling: Mångårig styrelseledamot i stiftelsen Provita tillsammans med Ruth Nordström, registrerad samarbetspartner till ADF. Provita och ADF har genomfört insamlingar.
 • Roger Kiska. Uppdrag: Före detta Europachef för Alliance defending freedom. Kopplingar: Haft nära samarbete med stiftelsen Provita där Sarah Havneraas (KDU) är styrelseledamot och Ruth Nordström tidigare var ordförande.
  Roger Kiska. Uppdrag: Före detta Europachef för Alliance defending freedom. Kopplingar: Haft nära samarbete med stiftelsen Provita där Sarah Havneraas (KDU) är styrelseledamot och Ruth Nordström tidigare var ordförande.
 • Tuve Skånberg (KD) Uppdrag: Riksdagsledamot. Koppling: Skrev debattartikel med ADF-chefen Sophia Kuby. Han sitter även i kommittén för ”Scandinavian human dignity award” tillsammans med Ruth Nordström som delat ut pris till Roger Kiska, Europachef för ADF
  Tuve Skånberg (KD) Uppdrag: Riksdagsledamot. Koppling: Skrev debattartikel med ADF-chefen Sophia Kuby. Han sitter även i kommittén för ”Scandinavian human dignity award” tillsammans med Ruth Nordström som delat ut pris till Roger Kiska, Europachef för ADF
Puffetikett
Dagens ETC

KD-politiker i nära kontakt med mäktig extremgrupp

De försvarar nazisters rätt att sprida homohat i svenska skolor och stöttar lagar som ger tio års fängelsestraff för hbtq-personer.

Den amerikanska organisationen Alliance defending freedom (ADF) har satsat hundratals miljoner kronor på politisk påverkan i Europa.

Dagens ETC kan nu avslöja att organisationen har ett nära samarbete inte bara med Lars Adaktusson utan också med flera andra KD-politiker. Det hela sker med partiledningens fulla stöd.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

De kallar sig en kristen ”juridisk armé” och har över 2 000 advokater och lobbyister som strider mot abort och hbtq-rättigheter över hela världen. Alliance defending freedom (ADF) har övergett den gamla strategin att på gatan skrämmas med bilder på döda foster. Istället tar de den politiska striden in i rättssalarna. Och de vinner mark.

Organisationen som finansieras av bland andra Donald Trumps utbildningsminister medverkade till att Ryssland införde förbud mot ”homosexuell propaganda”. Nu satsar de stort i EU och Sverige.

– Vår strategi i Europa är att fokusera som en laserstråle på de stora institutionerna inom internationell rätt. Där kan vi få högsta utdelning på de investeringar vi gör i kapital och arbete, sa ADF:s vd Benjamin Bull i ett uttalande från 2016.

Adaktusson öppnade portarna

Från kontoren i Bryssel och Strasbourg arbetar åtta lobbyister med ackreditering till Europaparlamentet men för att hålla möten i parlamentsbyggnaden krävs en inbjudan från en parlamentariker, ett parti eller en partigrupp.

Dagens ETC granskning visar att KD-toppen Lars Adaktusson, under sin tid som Europaparlamentariker, vid minst två tillfällen öppnat parlamentets portar för ADF. Han har dessutom deltagit i organisationens möten på andra platser i Bryssel.

Dagens ETC  avslöjade nyligen att Adaktusson talat
på ett hatmöte med andra ultrakonservativa politiker
i Colombias parlament. Då förnekade han alla kopplingar till högerkristna organisationer. Nu vägrar Adaktusson kommentera de nya uppgifterna om kopplingarna till ADF.

Samarbetet med ADF har pågått under minst fyra års tid och Adaktusson har bland annat medverkat i marknadsföringen av en bok som organisationen gav ut 2016 om IS folkmord på kristna. Bokens ämne låter vid en första anblick hedervärt – men det finns en cynisk baktanke, anser Neil Datta som är sekreterare för European parliamentary forum, ett nätverk för hbtq-rättigheter vars ordförande till nyligen var den svenska moderaten Ulrika Karlsson.

– ADF anordnar seminarier om förföljelse av kristna i Syrien och Mellanöstern, vilket är en viktig fråga. Men i samma diskussion för de även in förföljelsen av kristna i Europa och kopplar det samman med frågan om samvetsfrihet (kravet att vårdpersonal ska ha rätt att nobba arbetsuppgifter som strider mot deras personliga övertygelser, reds. anm.). IS härjningar blir en anledning till att föra fram organisationens egentliga ärende: abortfrågan, säger Neil Datta.

Försvarade Åke Green

Den kristna juridiska armén har nyligen etablerat sig i Bryssel men i Sverige har de varit aktiva under lång tid. Det började redan 2004 då pingstpastorn Åke Green under en predikan hetsade mot homosexuella och dömdes för hets mot folkgrupp i tingsrätten. ADF:s jurister lyckades fria Green i hovrätten och i högsta domstolen.

– Tack vare Alliance defending freedom är jag en fri man,
säger Åke Green i en kampanj som fortfarande sprids via
det officiella kontot på Facebook.

I Sverige är organisationen mest känd för att ha drivit och finansierat en kampanj till stöd för barnmorskorna Ellinor Grimmark och Linda Steen som vägrade utföra abort. ADF har också offentligt försvarat sju nazister (från Nordiska motståndsrörelsen) som delade ut anti-homo-flygblad i en svensk skola.

När nazisterna dömdes för hatbrott gick ADF ut och kallade fällningen ”väldigt besvärande” och argumenterade för att det bör vara tillåtet att sprida den typen av propaganda riktad mot hbtq-personer.

Adaktusson är inte den enda KD-politikern med nära relationer till den ultrakonservativa rörelsen.

I februari 2017 skrev KD-politikern Tuve Skånberg en debattartikel i tidningen Dagen tillsammans med Sophia Kuby, ADF:s EU-chef. Han satt även tidigare i kommittén för Scandinavian human dignity award som delat ut pris till Roger Kiska, tidigare Europachef för ADF. Men Skånberg säger sig inte ha deltagit på några möten med kommittén.

– Jag skrev under debatt­artikeln men har aldrig träffat henne (Kuby) eller Kiska. Vad den organisationen har sagt i andra sammanhang kan inte jag ansvara för, säger Skånberg till Dagens ETC.

För några år sedan engagerade sig ADF i ett svenskt rättsfall om en svensk familj som vägrades hemundervisning. Pappan i familjen har vid två tillfällen, 16 och 17 oktober 2018, haft möten med KD-ledamoten Mikael Oscarsson i riksdagen.

Även KDU:s generalsekreterare Sarah Havneraas har kopplingar till organisationen. Hon är mångårig styrelseledamot i stiftelsen Provita där advokaten Ruth Nordström, Sveriges kanske mest kända abortmotståndare, var ordförande. Nordström har utbildats hos ADF i USA och är en registrerad samarbetspartner till organisationen. Nordström drev Grimmarks och Steens fall tillsammans med ADF och Provita som tillsammans samlade in 2,7 miljoner kronor för att täcka rättegångskostnader, visar stiftelsens årsredovisning. Även Nordström har blivit inbjuden av Adaktusson till Europaparlamentet.

Försökte ge pris till Silvia

Det finns ingen tid till en intervju, hälsar Nordström, men framför ändå via en medarbetare att ”allt som rör ADF hänvisar vi till dem” och säger sig ta avstånd från lobbying mot hbtq-rättigheter:

– Givetvis står vi inte bakom en sådan verksamhet utan vi kämpar för många klienter som riskerar dödsstraff, fängelsestraff och tortyr pga sin sexuella läggning.

Men Nordströms juristfirma Scandinavian human rights lawyers hade under en tid Sophia Kuby, ADF:s EU-chef, som ledamot i bolagets "Advisory Board". Firman delade också ut priset Scandinavian human dignity award till ADF-chefen Roger Kiska. Två år senare, 2014, tilldelades drottning Silvia priset men tackade nej efter kritik. I kommittén som delar ut priset sitter bland andra Nordström. Adaktusson tilldelades och tog emot priset år 2015.

Partiledningen står bakom

Partiledningen försvarar Adaktusson och de andra KD-politikernas samröre med ADF. I ett mejl skriver presschefen Per Gudmundsson, som nyligen tog klivet över från Svenska Dagbladets ledarsida:

– Politiskt arbete innebär per definition att man, för olika syften, står i kontakt med personer eller organisationer som man inte nödvändigtvis delar alla åsikter med. Här har partiets företrädare stor frihet att efter sitt eget goda omdöme ha kontakter för att föra ut partiets politik. Ruth Nordström, till exempel, är en skicklig jurist med stora kunskaper om bland annat rättssäkerhet i asylprocessen och om offer för människohandel, vars expertis partiet har dragit nytta av.

Fotnot: Dagens ETC har sökt Roger Kiska, Mikael Oscarsson och Sophia Kuby.

Förtydligande: I en tidigare version av texten framstod det som att Skånberg är ledamot i kommittén för Scandinavian human dignity award. Det är han inte längre, han lämnade sina plats 2014.

 

Alliance defending freedom (ADF)

En kristen, ultrakonservativ organisation som grundades 1993 med målsättningen att bedriva påverkan och direkt ingripande juridiska insatser i frågor som handlar om ”religionsfrihet, livets okränkbarhet, äktenskap och familj”.

Hittills har ADF tagit nio fall till högsta domstolen i USA och vunnit samtliga.

Organisationens verksamhet är omfattande. 2014 hade man fler än 40 jurister anställda. Juni 2017 till juni 2018 tog man emot donationer på motsvarande drygt 520 miljoner kronor.

ADF har sitt högkvarter i Scottsdale, Arizona, men har ytterligare fyra kontor i USA och även anställda i Europa.

Amerikanska människorättsgruppen Southern poverty law center upptog häromåret ADF på sin lista över hatgrupper. Där gör man sällskap med Ku klux klan och nazister.

Avgörande faktor var att ADF i en inlaga till högsta domstolen krävt att delstaten Texas måste få avgöra om ”samkönad sodomi är ett påtagligt hälsoproblem”. ADF anser sig dock inte ha på listan att göra, utan menar att man utsätts för ett ”stryptag” som är ämnat att tysta kristna grupper.