Dagens ETC granskar.

2021-03-25 07:30
 • En jägare med sitt byte. Mannen i Hammarbymasken hävdar att han gör det här flera gånger i veckan. Pixlingen är gjord av Dagens ETC. Bild: Faksimil
  En jägare med sitt byte. Mannen i Hammarbymasken hävdar att han gör det här flera gånger i veckan. Pixlingen är gjord av Dagens ETC.
 • ”Ett stenhårt budskap.” Det säger Roddy om Sjöbergs ”Kill your local pedophile”-merch. Bild: Apan och Tigern
  ”Ett stenhårt budskap.” Det säger Roddy om Sjöbergs ”Kill your local pedophile”-merch.
 • Först Sverigedemokraternas tv-kanal, sedan Dagens ETC. Roddy träffar reporter Röstlund på ett förortshotell i Stockholm. Bild: Zanna Nordqvist
  Först Sverigedemokraternas tv-kanal, sedan Dagens ETC. Roddy träffar reporter Röstlund på ett förortshotell i Stockholm.
 • ”En pedofil slutar inte vara farlig för att han drar upp gylfen”, resonerar Sara Nilsson. Hon säger att med snälla budskap väcker man ingen. Därför: ”Kill your local pedophile”. Bild: Privat
  ”En pedofil slutar inte vara farlig för att han drar upp gylfen”, resonerar Sara Nilsson. Hon säger att med snälla budskap väcker man ingen. Därför: ”Kill your local pedophile”.
 • Fångad och filmad. Jägarna slår till fullt synligt mitt på dagen, någonstans i Nederländerna. Bild: Faksimil
  Fångad och filmad. Jägarna slår till fullt synligt mitt på dagen, någonstans i Nederländerna.
 • Roddy Benjaminsson. Bild: Zanna Nordqvist
  Roddy Benjaminsson.
 • Patrik Sjöberg säljer antipedofilkläder och är överhuvud för en stor Facebookgrupp som kämpar mot pedofili i Sverige. Bild: Andreas Hillergren/TT
  Patrik Sjöberg säljer antipedofilkläder och är överhuvud för en stor Facebookgrupp som kämpar mot pedofili i Sverige.
Puffetikett
Dagens ETC

Kändisarnas korståg öppnar dörren för kriminella pedofiljägare

Ett nytt fenomen knackar på Sveriges gränser: I flera europeiska länder organiserar sig hemliga nätverk för att fånga män som utsätter barn för övergrepp. Det har slutat med misshandel – till och med mord.

I Sverige har tv-gladiatorn Roddy ”Hero” Benjaminsson och höjdhopparen Patrik Sjöberg fått stor uppmärksamhet för sina kampanjer mot pedofiler.

– Antingen värnar man offren eller förövarna. Det finns ingen mellanväg, säger Roddy Benjaminsson.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Mörk skinnjacka, blåa jeans, flintskallig, medelålders – en man som vem som helst. Oansenlig. Men i ögonen lyser skräcken. Han har tvingats ner på marken, sitter med rumpan mot asfalten, och är omringad av en grupp maskerade människor med svarta läderhandskar. En person i kamouflagejacka och Bajen-rånarluva håller hårt i honom bakifrån, en annan binder hans händer med ett rep, ytterligare två filmar allt med sina telefoner. Mannen ropar desperat på hjälp.

Han påstås vara pedofil. Och nu har han fångats av en grupp pedofiljägare.

Det filmade angreppet hinner på bara någon timme visas över 13 000 gånger och få 160 positiva kommentarer, innan de tio sekunderna plockas ner från Instagram. Men kontot som laddade upp det finns kvar med sina över 40 000 följare. Det är en i mängden sociala medier-kanaler som ingår i ett internationellt, ledarlöst nätverk som kallar sig för pedofiljägare. De chattar med män, oftast låtsas de vara barn själva, för att locka dem till fysiska möten i tron att de ska få sex med minderåriga. Men istället lurar där aktivister för att filma och exponera. Ibland misshandla. Grovt. I Nederländerna, där den här vigilanterörelsen fullkomligt exploderat under 2020, har en pensionerad lärare slagits ihjäl.


Journalistik är inte gratis. Den här reportageserien är möjliggjord tack vare Dagens ETC:s prenumeranter och tack vare crowdfunding. Hittills har över 1 100 personer bidragit med över 2,5 miljoner kronor till Dagens ETC:s insamling. 

Donera ett engångsbelopp
Bidra med en slant varje månad under ett år
Ge bort en eller flera prenumerationer

Du kan också swisha valfritt belopp till 123 401 87 68.


Tusentals gillar

Instagramkontots ansvarige är kamouflagekillen i Bajen-rånarluva, alltså svenska fotbollsklubben Hammarby IF, men attacken på den flintskalliga mannen äger rum någonstans i Nederländerna, förmodligen i Hilversum i närheten av Utrecht. Händelsen, ”fångst nummer 37”, beskrivs under ett annat klipp, som ännu ligger uppe med 40 000 visningar, 5 000 lajks och 300 glada kommentarer:

”Han skulle dejta två pojkar, 14 och 15 år, och hade med sig kondomer, kakor, vin, olja och en dildo. Han säger: ’Hur kan ni göra så här, det är orättvist!’ Orättvist? Att ge sig på barn är orättvist!”

Bajen-mannen sitter gränsle över den tillfångatagnes bröstkorg, där han ligger på stadstrottoaren. En kommentar: ”Åt helvete med dem, bra gjort! Äckliga pedofiler.”

Kommentaren är från ett annat pedofiljägarkonto. I Sverige. Med starka kopplingar till Göteborgs undre värld, där fotbollens huliganfirmor slåss för pengar i illegala kampsportsmatcher på blodig, naken betong.

Vi ska återkomma till den här brutala skuggscenen och Bajen-mannen.

Men först: kändisarnas korståg mot pedofiler.

Stämd för förtal

Expressens rubriker den 27 februari har krigsvärdig svärta: ”Därför hänger tv-gladiatorn Hero ut våldsmän: kallar kritikerna pedofilkramare”. I Sverige har de senaste månadernas hårda debatt om pedofiler, uthängning och skärpta straff inte varit centrerad kring ljusskygga, anonyma privatspanare med våldskapital, som ute i Europa, utan kring två ofta omskrivna män.

Roddy Benjaminson, för Svensson i tv-soffan känd som den superstarke och snälle gladiatorn Hero, är en av dem.

–  Våldsmän låter som att de slagit någon på käften. Jag hänger ut dömda våldtäktsmän, pedofiler, kvinnomisshandlare. Så rubriken är felvinklad. Men jag står för budskapet 100 procent, inga problem där, förklarar Roddy Benjaminson i kulsprutetempo på tjockt skaraborgsmål, samtidigt som han oblygt byter om för fotografens skull.

T-shirten från Orange Day MC, en organisation där han arbetar mot våld mot kvinnor och barn, ska alltid synas.

Roddy Benjaminsons förklaring, precis som rubriken, är en sanning med modifikation. Han har inte hängt ut någon på ett år. Så fort han försöker, efter att ha hållit på i fyra år, blir han avstängd från sociala medier. Feeden är rensad på integritetskränkande info.

–  Folk skriver till mig hela tiden och ber mig hänga ut folk. För en vecka sedan blev jag tipsad om ett Instagramkonto med ren barnporr. Jag la ut det, och skrev att jag kommer att skärmdumpa och hänga ut alla som följer det. Pang! Så loggades jag ut och varnades av Facebook eftersom det var ett hot. Jag har ögonen på mig och mina statusar blir anmälda. Pedofiler, kvinnomisshandlare, våldtäktsmän, att de ska ha rätt till anonymitet, jag kan inte begripa det.

Han dukar upp ett medhavt mellanmål. Som muskelbyggare och fitnessexpert lovordar tv-profilen mat, inte svält. Han har lämnat hemmet i Skara, gården som Expressen beskriver som en spektakulär James Bond-skurks bas för uthängningar, och gör ett blixtbesök i Stockholm. En förtalsstämning av en uthängd ”kvinnoboxare”, kvinnomisshandlare, har gjort gladiatorn till hett villebråd för media. Morgonen började med livesända podden Gott snack, fortsatte med SD:s propaganda-tv Riks i Bromma, och nu Dagens ETC på ett alldagligt hotell i Älvsjö.

Fångad och filmad. Jägarna slår till fullt synligt mitt på dagen, någonstans i Nederländerna. Bild: Faksimil
Fångad och filmad. Jägarna slår till fullt synligt mitt på dagen, någonstans i Nederländerna.

”Sharialagar för barn”

Roddy Benjaminsons engagemang för utnyttjade barn och kvinnor är grundmurat sedan många år, han har bland annat drivit kvinnojour, och kampen för skärpta lagar ligger exakt rätt i ett tidens tempo dominerat av debatt kring kriminalitet, hårdare nypor, integritet, rättssäkerhet. Det sistnämnda vill han ompröva definitionen av: Vad är det, och för vem gäller den? Den borde inte gälla för pedofiler. Där vill han se kemisk kastrering och offentliga, eviga sexförbrytarregister, som i USA, istället för de ”sharialagar mot kvinnor och barn som vår rättssäkerhet grundar sig på”.

– Jag vill ha lagar där offer prioriteras framför de som förgripit sig. Om pedofiler har rättigheter? Ja, vissa grundläggande mänskliga rättigheter. Men inte rätten till anonymitet. Om jag väger det mot kvinnor och barns trygghet, oh ja, ja för fan, alla dagar i veckan att jag vet vad jag väljer. Man tycker att det är medeltida att hänga ut folk, någon skrev att jag är i naziträsket och trampar. Den retoriken alltså, nej, jag tycker inte det.

Du kallar alla som inte håller med dig för ”pedofilkramare”. Är inte det väl grovt och svartvitt?

– Jo, det är grovt, det har du rätt i…

Roddy Benjaminson tystnar, sänker de vänliga ögonen mot bordet och tänker efter noga medan han fipplar med mellanmålsingredienserna framför sig.

– Tänk på en pedofil. Han har inte snattat och sonat brottet. Han har knullat ett barn. Det är fruktansvärda övergrepp. Då måste samhället varnas. Antingen värnar man offren eller förövarna. Det finns ingen mellanväg. Och om man tycker att pedofil-
ens integritet är viktigare än trygghet, ja, då är man en naiv pedofilkramare.

”Kommer poppa popcorn”

För att vara tydlig: Roddy Benjaminson tar skarpt avstånd från våld. Det som Europas pedofiljägare pysslar med, som beskrivs
i början av den här texten, vill han inte se i Sverige: ”Vem fan slår ihjäl en pensionär och tycker att de är bättre än han?”

–  Det är 100 procent bra att offentliggöra kräken. Men att ge sig på någon, då tar man lagen i egna händer. Om jag hänger ut en pedofil och det leder till att någon mördar honom…

Ja, har du då något ansvar i det?

– Jag ansvarar inte för den personens handlingar. Jag har aldrig sagt att man ska ha medborgargarden. Det är i sig sjuka människor som behöver fängslas. Annars låter det som en jättebra idé att blåsa pedofiler. De tror att de ska få sätta på en tolvåring, så blir de filmade istället. Klockrent! Blir det en svensk Youtubekanal kommer jag poppa popcorn och titta varje kväll. Vet du, det ringde faktiskt en person om det här alldeles nyss, nu när du säger det.

Som av en slump har Roddy på väg till vår intervju fått ett samtal från en man som utger sig för att vara just en aspirerande pedofiljägare. I Stockholm. Han vill samarbeta, få draghjälp av kändisskapet, ha hjälp med praktiska detaljer, och påstår att han redan har uppchattade män på kroken. Under dagarna som följer har Roddy Benjaminson fler samtal med mannen – som inte vill prata med Dagens ETC –men i slutändan blir det ingen gemensam sak.

– Nä, om det leder till att någon får stryk, eller slås ihjäl, och jag står bakom, då är jag rökt. Jag är helt för det i teorin. Men det lär locka extremister som är skumma själva, även om just den här killen verkar superseriös och är en tunnis som inte kan göra illa någon, berättar han på telefon några dagar efter vårt möte.

Budskapet: Döda pedofiler

Han ser det som ”klockrent att ta sitt samhällsansvar” genom att lura fram sexförbrytare ur det dolda, även om det inte blir någon rättegång och dom av saken. Det sociala straffet är grejen: ”Man försöker ligga med barn, det gör man bara inte.” Men fysiskt våld  –nej.

Fast är det så dåligt om en pedofil blir ihjälslagen efter en uthängning?

Roddy Benjaminson suckar. Tystnaden blir lång.

– Det är dåligt för att vårt rättssystem havererar. Vi måste ha ett sådant. Vi har ett samhällskontrakt och anledningen till att jag är så arg är för att det bryts. Det finns inget skydd för barn och kvinnor. Men då kan jag inte själv gå och bryta kontraktet i andra ändan. Även om jag själv skiter blankt i om pedofilen får stryk.

Roddy Benjaminson har den senaste tiden gjort gemensam sak med den andra kändisen i spetsen på sexbrottsdebatten: Patrik Sjöberg. För ett decennium sedan berättade sportlegendaren i sin självbiografi om hur han som barn utsatts för övergrepp av sin tränare och styvfar. Efter det har Patrik Sjöberg energiskt jobbat för barns rättigheter, bland annat som ambassadör för Bris och hyllad påläst föreläsare.

Den senaste tiden har den forne höjdhopparen dock valt att växla upp tonläget och ge fingret åt de rumsrena politiskt korrekta sammanhangen. Som han själv uttrycker det inför sina 60 000 följare på Instagram så skiter han nu i sojapojkar, feminazis, elitfeminister och genusflummet som härskar på Södermalm. I december 2020 började han sälja tröjor, mössor, mjukisbyxor, väskor och munskydd med budskap som är pang på: Döda pedofiler. Jaga dem. Använd pedofiler som försöksdjur.

Växer snabbt på Facebook

Det här har självklart gett klickbara rubriker. Inte minst då Bris och Childhood, två tunga barnrättsorganisationer, tackat nej till att ta emot vinsten från försäljningen då de inte kan stå bakom ”Kill your local pedophile”. Vilket fått Sjöberg att svinga stenhårt i media. I Sydsvenskan har han undrat ”varför måste vi vara så jävla humana hela tiden?”, och sagt att han inte tycker att pedofiler är människor.

Samtidigt som klädmärket 2forty2, uppkallat efter hans gamla höjdhoppsrekord, gör säljsuccé och skapar kontroverser har Sjöbergs Facebookgrupp med samma namn på bara två månader vuxit till över 34 000 medlemmar.

Gruppen är spretig och modereras av frivilliga. Här blandas seriöst lobbyarbete för att driva på lagändringar, med hemsökande personliga vittnesmål om övergrepp, och många extremt hatiska och våldsamma kommentarer. Pedofiler ska hängas. Eller kastreras med kniv. Någon efterlyser bilder på en sexbrottsdömd barnfotbollstränare, medan en annan säger att regeringen är full av pedofiler. Alla tycker att det daltas med förbytarna.

Roddy Benjaminson, som ställt upp som fotomodell i reklamen för 2forty2-kläderna, skrockar. De två backar alltid varandra, delar den andres inlägg och peppar i sociala medier. Klart ”Kill your local pedophile” är kränkande, resonerar gladiatorn. Det är därför det slagit.

– Patrik har på några veckor gjort något som vi i Orange Day MC efter fyra år inte ens är i närheten av. Det är ett fruktansvärt genomslag med oerhört smart marknadsföring. Samtidigt så handlar debatten mer om vad som står på tröjorna än själva sakfrågan. Men det har väckt frågan och gjort nytta någonstans, tycker Roddy Benjaminson.

Dagens ETC:s utlovade intervju med Patrik Sjöberg ställs in när han läggs in på sjukhus med lunginflammation. Istället kliver Sara Nilsson in, en 46-årig sexbarnsmamma i Perstorp. Hon är en av de frivilliga som hanterar verksamheten kring Facebook-gruppen och kläderna 2forty2 och fungerar som Sjöbergs assistent i pressfrågor.

– När jag såg döda pedofil-mössorna tänkte jag what the fuck, är han helt dum i huvudet? Så började jag snacka med Patrik, förstod hur han tänker, och engagerar mig nu helt ideellt. Ingen ser de utsatta. De får livslånga trauman men möts av en släpp det bara-mentalitet från samhället. Offren lever i en mardröm där pedofilen ständigt förföljer dem i tankarna. För dem betyder ordet ”kill” att ta död på den pedofilen inuti dem själva, säger Sara engagerat, och förklarar för tionde gången att ”Kill your local pedophile” absolut inte ska tas bokstavligt. Men det krävs för att väcka folk.

– Snällare budskap får inte folk att höja på ögonbrynen. Jag hade själv inte gjort det om det stått ”Stoppa pedofili”.

Stort sug efter uthängningar

Sara är ”riktigt jävla förbannad”. På våra politiker som hon tycker är blinda. Hon, och medlemmarna i 2forty2, mejlbombar och ringer regeringen för att få till möten. Socialminister Lena Hallengren (S) har fått minst hundra påstötningar, justitieminister Morgan Johansson (S) över 200. Noll svar.

– Jag vill att Lena ser till att de utsatta får hjälp utan kamp. Med Morgan vill jag presentera statistik på hur farlig en pedofil är. Han slutar inte vara farlig för att han drar upp gylfen. Pedofiler är jättefarliga. Så längre fängelsestraff, definitivt.

Hon berättar att Patrik Sjöberg träffat riksdagsledamöter för Moderaterna och att deras lobbygrupp söker dialog med alla partier: ”Det är nödläge och färgen på livboj-
en spelar ingen roll.” För om makthavarna inte tar ansvar så finns risken att det kokar över. I Facebook-gruppen rensar Sara och de andra moderatorerna bort de mest extrema kommentarerna, blockar medlemmar varje dag, och tar snacket när de ser en öppning: ”Om du slår på någon åker du in och pedofilen blir en martyr, vem vinner på det?”

– Gruppen är en ventil. Människor får ta ut PK-strumpan ur käften och ventilera sina aggressioner istället för att sitta hemma i stugorna och planera våldsdåd. Vi är helt emot våld, det går inte att påverka politiskt så. När någon slår ett bollträ i skallen på en pedofil blir han ett offer, stackars pedofilen! Det vänds mot oss. Men våra politiker måste lyssna. Annars finns självklart faran att folk tar lagen i egna händer. Den risken finns när människor känner sig maktlösa. Och nu känner de sig väldigt maktlösa.

 

”En pedofil slutar inte vara farlig för att han drar upp gylfen”, resonerar Sara Nilsson. Hon säger att med snälla budskap väcker man ingen. Därför: ”Kill your local pedophile”. Bild: Privat
”En pedofil slutar inte vara farlig för att han drar upp gylfen”, resonerar Sara Nilsson. Hon säger att med snälla budskap väcker man ingen. Därför: ”Kill your local pedophile”.

Under samhällets fernissa bubblar missnöjet. Suget efter offensiva, uppsökande uthängningar och våld är stort. Sara berättar om mängder av meddelanden från peppade potentiella pedofiljägare. På sin grovkorniga senapsskånska säger hon att hon vill samla ihop dem i 2forty2-gruppen och få dem att förstå att de ”måste slåss med paragrafer, inte bollträn”.

– Det finns gott om folk som vill att vi ska köra igång med att låtsas vara barn på internet för att dra fram pedofiler. De ber mig om hemadresser och tycker att vi ska jobba ihop. Nej. Det är politikerna som ska agera här. Jag är så arg på dem, samtidigt som vi inte kan ta till våld. Vårt jobb är för barnens skull, inte de vuxnas. Vi kan inte bedriva privata rättegångar. Det är inte det samhället vi vill ha.

Inga indikationer hos polisen

På Nationella operativa avdelningen (NOA), jobbar poliskommissarie Björn Sellström med att utreda internetrelaterade sexuella övergrepp på barn. Han säger att det är många år sedan han senast hörde talas om att någon försöker locka förövare genom att imitera en minderårig online.

– Men det är klart, om det finns ett nystartat Instagramkonto som liknar det som händer ute i Europa, är det givetvis en oroväckande signal, säger Björn Sellström.

Inte heller på Ecpat, en stor organisation som arbetar mot sexuell exploatering av barn, har man hört talas om några blågula pedofiljägare.

– Tack och lov är det inte alla internationella fenomen som kommer hit, fast det är väl inte omöjligt att det gör det, säger deras pressansvarig.

I  MORGON: Dagens ETC granskar pedofiljägarna i Nederländerna, kartlägger de kriminella som vill börja jaga pedofiler i Sverige – och förklarar hur allt hänger ihop med en underjordisk slagsmålsklubb där fotbollshuliganer knockar varandra för pengar.

Pedo hunters

En internationell rörelse för att exponera de som försöker ha sex med barn. Dagens ETC har valt att översätta det till pedofiljägare.

Det är ett ledarlöst nätverk baserat på sociala medier. Aktivisterna chattar med män online, oftast låtsas man vara ett barn, och hoppas på så sätt vaska fram förövare. Antingen luras männen till mötesplatser eller så söker man upp dem i deras hem. De filmas och exponeras i sociala medier, eller misshandlas. I en del länder samlar man ihop bevis för grooming för att ge till polisen.

Roddy Benjaminson

Ålder: 52.

Tv-profil, muskelbyggare, fitnessexpert, före detta
landslagsboxare och i dag aktivist som arbetar
mot mäns våld mot kvinnor och barn.

Känd som Hero i alla säsonger av TV4:s succéprogram
”Gladiatorerna”.

Har drivit ungdomshem och kvinnojour.

Har stämts för förtal av en dömd kvinnomisshandlare som han namnpublicerat på sin Facebook. ”De skjuter på rättegången för han blev byxis. Han trodde aldrig att jag skulle sätta emot utan bara sticka åt honom 50 000 kronor. Advokaterna vet att jag är torsk om det blir rättegång men jag betalar hellre hela kalaset. De här människorna respekterar inget och är bara rädda för uppmärksamhet och det blir det ju om det går till domstol”, säger han till Dagens ETC.

Patrik Sjöberg

Ålder: 56.

Före detta höjdhoppare, friidrottare, OS-medaljör och en av Sveriges mest kände idrottsmän någonsin.

För tio år sedan berättade han att han utsatts för sexuella övergrepp som barn. Efter det har han profilerat sig som expert i ämnet och som frontfigur i kampen för barns rättigheter.

Sedan ett par månader säljer han kontroversiella antipedofilkläder och är överhuvud för en stor Facebookgrupp som på olika sätt kämpar mot pedofili i Sverige.