Nyheter.

2021-04-07 16:41
Shamim Ahamed fick nästan ingen ledighet alls, arbetade runt 270 timmar per månad,  för 30 kronor i timmen. Bild: Privat
Shamim Ahamed fick nästan ingen ledighet alls, arbetade runt 270 timmar per månad, för 30 kronor i timmen.
Puffetikett
Dagens ETC

Indiska restaurangen betalar honom 70 000 – efter granskningen

Restaurang Indira i Stockholm har gått med på att betala 73 800 kronor till en före detta anställd som ägaren lurat hit till Sverige för att utnyttja i restaurangen. Därmed är han den andre person som fått upprättelse efter Dagens ETC:s artikelserie om exploaterad arbetskraft.

Nu har ännu en av de personer som Dagens ETC berättat om i en serie om exploaterad arbetskraft lyckats få kompensation av sin före detta arbetsgivare. Det är Shamin Ahamed, tidigare anställd på restaurangen Indira i Stockholm, som enligt tidningen Arbetet nått en förlikning med arbetsgivaren som ger honom 73 800 kronor.

– Jag känner inte riktigt att kompensationen är tillräcklig, men med tanke på omständigheterna, alltså corona och att mina sparpengar börjar sina, kände jag mig tvungen att acceptera budet, säger han till Dagens ETC.

Det var i mitten av februari som Dagens ETC kunde avslöja hur Shamin Ahamed lurats och utnyttjats av Indiras ägare Hassan Patwary. Bland annat tvingades han arbeta långa dagar, både vardagar och helger, enligt honom själv drygt 270 timmar per månad under det första halvåret efter att han kommit till Sverige. 

I ljudinspelningar som Dagens ETC tagit del av framgår också att arbetsgivaren återkommande hotat Shamin Ahamed med att berätta för Migrationsverket att han ljugit i sin ansökan om arbetstillstånd. 

– Jag hade angett att jag var kock i min ansökan för arbetstillstånd. Det var inte sant men jag gjorde det på deras uppmaning. Men det använde de sedan för att utpressa mig, berättade Shamim Ahamed då för Dagens ETC.

Han ska också ha tvingats betala 25 000 kronor till ägaren för att få behålla sin anställning.

Efter att Shamin Ahamed till slut blivit uppsagd i maj 2020 stämde han arbetsgivaren och krävde ett sexsiffrigt belopp i skadestånd. Det är denna konflikt som nu slutat med förlikning och nästan 74 000 kronor i kompensation.

Shamin Ahamed har nu flyttat med sin familj till Portugal där han för närvarande väntar på svar på en ansökan om arbetstillstånd.

Fakta

Restaurang Indira är en av Stockholms äldsta indiska restauranger och öppnades i mars 1990 av Hassan Patwary. Ligger mitt på Södermalm i Stockholm.

Sedan tidigare har också Maein Buyan, före detta anställd på indiska restaurangen Indian Garden, fått skadestånd för att ha utnyttjats av arbetsgivaren. Enligt förlikningen får parterna inte avslöja hur stort belopp det handlar om.