Nyheter.

2017-01-10 16:08
Bild: Intarcia Therapeutic

Implantat mot hiv kan hjälpa fattiga kvinnor

En liten inopererad sticka under huden – och risken för att smittas av hiv minskar. Flera forskare håller just nu på att ta fram ett implantat som tros få särskilt stor betydelse för fattiga kvinnor i riskområden. 

Redan i dag finns piller som gör att risken för att smittas av hiv minskar, så kallad PrEP-medicin (pre-exponeringsprofylax för hiv). Tabletterna har gjort att spridningen av hiv har minskat betydligt i vissa riskgrupper, men inte i alla. Till exempel visar studier att effekten skiljer sig betydligt åt mellan homosexuella män i Kalifornien och kvinnor i länder söder om Sahara. De kaliforniska männen som tar pillren har undvikt smitta helt, medan det knappt syns någon effekt hos kvinnorna i Afrika. Att det är så antas bero på att kvinnor i fattiga länder överlag har svårare att förebygga hiv på grund av sin status i ett mansdominerat samhälle. Att då ta ett piller eller insistera på att använda kondom kan vara svårt. Ett diskret implantat skulle däremot göra det betydligt enklare. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Hjälpa fler att skydda sig

– Ett implantat har potential att lösa de utmaningar vi ser idag, och hjälpa fler människor att skydda sig från hiv, säger Emilio Emini, chef för Gate Foundations hiv-program, till Huffington Post. 

Bill och Melinda Gates Foundation ska donera upp emot 140 miljoner dollar till utvecklingen av ett långtidsverkande implantat. Och hoppet om att det snart kommer att kunna ersätta pillren är stort – implantatet har redan testats kliniskt. Dessutom arbetar också forskare från University of California på ett implantat, liksom den ideella organisationen Oak Crest Institute of Science. Läkaren och professorn Jonathan Li tror att implantatet kommer få stor betydelse.

Revolutionera behandlingen

– Att ta medicin varje dag kan vara en utmaning, särskilt om det bara används som en förebyggande åtgärd av någon som är ung och frisk. Ett implantat som bara behöver fyllas på en eller två gånger per år skulle kunna revolutionera PrEP-behandlingen, säger han till Huffington Post.