Nyheter.

2017-10-13 08:55
Elisabet Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson och nye partiledaren Ulf Kristersson. Bild: Kicki Nilsson/TT
Elisabet Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson och nye partiledaren Ulf Kristersson.

Hetaste M-förslagen: Åtstramningar och sänkt skatt

Hårdare regler i socialförsäkringen och sänkta skatter. Det är de nygamla förslagen för att få bukt med arbetslösheten som den moderata partistyrelsen föreslår. Ulf Kristersson inledde sin första partistämma som ordförande med vind i ryggen och stor chans att få igenom sin politk i partiet.

Ulf Kristersson fick stående ovationer när han äntrade scenen för att öppna moderaternas partistämma i Örebro, bara elva dagar efter han blev vald till ny partiledare. Med mindre än ett år kvar till valet har han ett bra läge att få igenom partiledningens förslag, det finns ingen tid till allt för mycket intern splittring nu. Kristersson fick också en välkommen ny opinionsundersökning som visade att Moderaterna tar väljare från SD.

– Det har varit två extremt intensiva veckors arbete. Jag känner allvaret och beslutsamheten, men också stödet för vår gemensamma uppgift, sa Kristersson i sitt öppningsanförande.

Kinberg Batras arv

Men de förslag till ny politik som lagts fram inför stämman har arbetats fram av grupper som tillsattes under Anna Kinberg Batras tid som partiledare, och inget tyder på att politiken ser annorlunda ut för att Ulf Kristersson tillträtt.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Istället för att försöka försöka ge precis allt till precis alla så prioriterar vi att göra det som är absolut nödvändigt och sånt som vi verkligen vill åstadkomma. För jobb och integration, och mot brott och bidragsberoende, sa Ulf Kristersson.

Det finns två spår i de nygamla Nya Moderaternas politiska förslag. På några områden är det tydliga brott med Reinfeldt-åren, det gäller till exempel den känsliga Las-frågan där man nu öppnar för förändringar, och förslag på lagstadgad sänkning av löner i en ny anställningsform.

Fokus på åtstramningar

Samtidigt känner vi igen många förslag från valrörelsen 2006 och den tid då Ulf Kristersson var minister med ansvar för socialförsäkringssystemet. Den moderata partiledningen föreslår en omfattande bidragsreform, där fokus läggs på åtstramningar och hårdare regler i socialförsäkringssystemet. Under punkten ”Stärk arbetslinjen i bidragssystemen” föreslås bland annat en ny bortre tidsgräns i sjukförsäkringen, kortad föräldraledighet för arbetslösa och sänkt tak och kortare tid i a-kassan.

Jessica Polfjärd är ny arbetsmarknadspolitisk talesperson för Moderaterna. Hon menar att sänkningen av ersättningar i socialförsäkringen och tuffare regler ger människor en ”ärlig chans” att få jobb.

– Vi vill inte straffa människor, utan vi vill att människor ska få en egen försörjning för att långsiktigt ha en större trygghet än att bara lita på bidragssystemen, säger hon till Dagens ETC.

Den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen har provats förut och blev väldigt kritiserad, vad är det som gör att någon som står inför hotet att bli utförsäkrad har lättare att få ett jobb?

– Vi ser nu att siffrorna går åt fel håll, att det är fler människor som bli utförsäkrade från det svenska  systemet och att man inte heller har möjlighet att komma tillbaka till arbetslivet. Det är ett slöseri med resurser, säger Jessica Polfjärd.

Ni vill också sänka inkomstskatten genom att utöka jobbskatteavdraget, på vilket sätt skapar det fler jobb?

– Vi vet att när fler arbetar så kommer också mer resurser in till det som är gemensamt.

Men hur kommer jobben till med en skattesänkning?

– Det är samma logik här, det måste löna sig att arbeta. Vi har sett effekterna av de jobbskatteavdrag som vi infört tidigare. Dels kunde man stanna kvar i arbete och få mer i plånboken. Det stora paketet av reformen gör att det ska löna sig mer att arbeta.

Ni skriver i förslagen att det ska löna sig att jobb, lönar det sig inte att jobba i Sverige idag?

– Vi har sett flera exempel när det faktiskt kan vara olönsamt att gå från bidrag till arbete. Det här kan bli en drivkraft åt fel håll. Vi lägger nu en hel rad förslag, där vi tycker att det måste löna sig att arbeta, det måste finnas en skillnad mellan arbete och bidrag.

Nationellt förbud mot tiggeri

Bland de förslag som det på förhand blåsts till strid kring på stämman var ett nationellt förbud mot tiggeri, vilket partiledningen fick igenom. Det man kallat för en ”uppvärdering” av medborgarskapet väntades också vålla debatt bland ombuden på stämman. Förslaget skulle innebära att villkoren för medborgarskap ska skärpas med till exempel krav på språk- och samhällskunskaper och försörjning, men även att ett medborgarskap ska kunna återkallas vid olika typer av grövre brott och ”frivilligt deltagande i utländsk militär styrka”.

Moderata ungdomsförbundets förslag att i princip helt avskaffa Las röstades ner med minsta möjliga marginal i stämmans utskott, och i frågan om anonyma vittnen vid rättegångar nåddes en kompromiss, enligt uppgifter på torsdagkvällen.

Fler förslag från partiledningen

Att införa en ny karensdag i sjukförsäkringen vid sjukdag 15.

Att alla kommuner ska göra regelbundna och vid behov oanmälda hembesök hos försörjningsstödsmottagare. Att den som inte accepterar hembesök inte ska ha rätt till försörjningsstöd.

Att kommunerna tar över huvudansvaret för personer som varit arbetslösa mer än tre år.

Att föräldrapenningen på grundnivå, för den som saknar arbetsinkomst, bör begränsas till 365 dagar, samtidigt som tillgången till förskola stärks.

Källa: Stämmohandlingarna Moderaternas arbetsstämma oktober 2017