Nyheter.

2020-08-20 16:30
  • Foto: Lars Pehrson / SVD / TT
  • Marcus Larsson har skrivit ”De ­lönsamma” om baksidan av marknadsanpassningen av skolorna. Bild: Stefan Jensen
    Marcus Larsson har skrivit ”De ­lönsamma” om baksidan av marknadsanpassningen av skolorna.
Puffetikett
Dagens ETC

Hemligt: Listor över vilka skolor som finns i Sverige

Det är inte bara skolresultat och lärarbehörighet som ska räknas som affärshemligheter och därför hemligstämplas. I det nya beslutet slutar även listor över Sveriges skolor räknas som offentliga.

–Den här frågan har vi prioriterat högt trots det ansträngda läget, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Det formella beslutet som innebär att Skolverket från och med den 1 september upphör med publicering av enskilda skolors resultat, lärarbehörighet och liknande fattades av Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson på onsdagen.

Detta efter ett beslut av Statistiska centralbyrån (SCB) och en dom i Kammarrätten som innebär att uppgifter om friskolors elevsammansättning och betyg klassas som affärshemligheter som därför inte ska lämnas ut.

Marcus Larsson, som är lärare och driver tankesmedjan Balans, anser att det historiska beslutet för med sig stora problem.

– Betygsresultat är nog något som friskolor kommer att lägga upp själva men den största problematiken är att statistik om personaltäthet, hur stor procent av lärarna som har behörighet och vilken utbildningsnivå föräldrarna har är viktiga nyckeltal som man nu inte får ta del av, eftersom skolorna inte lär lägga upp detta själva. Den statistiken har varit viktig för att se hur friskolor leder till att vissa elever hamnar på vissa skolor och bidrar till en ökad skolsegregation, en sådan sak skulle inte gå att bevisa nu, säger Marcus Larsson. 

”Helt orimligt”

På torsdagen avslöjade tidningen Skolvärlden att beslutet även gäller skolenhetsregistret som innehåller uppgifter om vilka skolor det finns i Sverige – kommunala såväl som privata.

– Jag är ingen juridisk expert så jag kan inte uttala mig om det är rätt eller fel, men alla är överens om att det är helt orimligt att inte få reda på var en skola ligger någonstans. Jag tror att det nog snabbt kommer komma upp ett system för att skolorna ska kunna redovisas ändå, men detta visar hur knäppt det blir när man ska förhålla sig till aktiebolags affärshemligheter, säger Marcus Larsson som är lärare och driver tankesmedjan Balans, till Dagens ETC.

Utbildningsminister Anna Ekström intervjuades av ETC i början på juli om hur regeringen ska hantera hemlighetstämplingen av skolverkets statistik. Svaret var då att den jobbade tillsammans med myndigheten och statistiska centralbyrån för att hitta lösningar.

– Vi har gett Skolverket och SCB i uppdrag att föreslå åtgärder och hoppas att det kan ge oss ett bättre underlag i september. Vi kommer att hantera det så fort som möjligt för att läka de brister som skulle uppstå annars, sa hon då.

Enligt nya uppgifter från Anna Ekström ska Skolverket och SCB:s uppdrag redovisas senast den 4 september 2020. När Dagens ETC når utbildningsministern på fredagsmorgonen säger hon att departementet prioriterar frågan.

  På Utbildningsdepartementet har vi under våren jobbat stenhårt för att hantera coronapandemin, och jag har varit tvungen att lägga väldigt mycket åt sidan. Men den här frågan har vi prioriterat högt trots det ansträngda läget, eftersom det är av yttersta vikt att myndigheterna kan fullgöra sina uppdrag och att allmänhetens tillgång till information om huvudmän och skolor säkerställs, säger utbildningsminister Anna Ekström.