Nyheter.

2021-03-08 10:50
  • Swebbtv kallar Sellners bok för ”en slags bruksanvisning”. Bild: Faksimil
    Swebbtv kallar Sellners bok för ”en slags bruksanvisning”.
  • Martin Sellner. Bild: Faksimil
    Martin Sellner.
  • I onsdags förbjöds organisationen i Frankrike. Bild: TT/AP
    I onsdags förbjöds organisationen i Frankrike.
  • Bild: Francois Mori/TT/AP
Puffetikett
Dagens ETC

Här hyllar Swebbtv fascistgrupp – förbjuds på hemmaplan

Rasism, våldsbrott och potentiell inspiration till terrorism är anledningarna till att ”identitära generationen” förbjuds. I Sverige kallar den högerextrema webbkanalen Swebbtv fascistgruppens propaganda för en ”bruksanvisning”.

– Tro inte att detta bara är ett manifest, det är en krigsdeklaration, sa en företrädare för gruppen när den lanserades.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Rasistiska kontakter, främlingsfientliga våldsbrott, hatisk propaganda och potentiell inspiration till terrorism. Det angav den franske inrikesministern Gérald Darmanin som anledning till att upplösningsprocessen av organisationen Génération identitaire (GI), enligt den franska dagstidningen Libération.

– De är sluga och gör allt de kan för att inte överträda lagens gränser men samtidigt hela tiden tänja på dem, sa inrikesministern till AFP om förbudsprocessen.

GI har genomfört flera spektakulära aktioner där de i Alperna och Pyrenéerna handgripligen och våldsamt hindrat migranter från att korsa gränsen. En liknande, om än misslyckad, aktion med båt på Medelhavet – under banderollen Defend Europe – utfördes av deras internationella förgreningar. Flera medlemmar har dömts för våldsbrott och mord.

Le Pen till försvar

I onsdags den 3 mars var processen klar och upplösningen ett faktum.

Beslutet kommer i samband med det franska lagpaketet “mot separatism" – numera kallat "till försvar för republikanska värderingar" – som nyligen röstades igenom i nationalförsamlingen.

Lagpaketet riktar främst in sig på islamistisk radikalism och regeringen har upplöst flera organisationer och moskéer med hänvisning till mordet på läraren Samuel Paty i höstas. Detta har fått mycket kritik av främst vänsterpolitiker och muslimska organisationer som menar att det sker godtyckligt.

Inför upplösandet av GI har kritiken kommit högerifrån, främst det högerextrema partiet Nationell samling och Marine Le Pen som organiserade motdemonstrationer till försvar för "grundläggande rättigheter" – samtidigt som de tycker att regeringen är för mjäkig mot islamismen.

Gemensamt för kritiken är att det ses som ett hot mot yttrandefriheten.

Avgörande för upplösning

Under 2019 upplöste regeringen flera andra våldsamma högerextrema hatgrupper –  men misslyckades då med att finna stöd i lagen för att upplösa Génération identitaire som inte direkt uppmanade till våld.

I samband med förbudet i onsdags avslöjade den tidigare direktören vid den ekonomiska underrättelsetjänsten Tracfin, Bruno Dalles, att den australiske terroristen Brenton Tarrant blev “välgörande medlem” i GI 2017.

2018 mottog även den österrikiska grenen av GI – Identitäre Bewegung Österreich (IBÖ) –  donationer från Tarrant. Gruppen utreds sedermera som terrororganisation.

2019 mördade Brenton Tarrant 51 personer i två moskéer i Nya Zeeland. Hans medlemskap i GI ska ha varit avgörande för att upplösningen nu var möjlig.

Nyfascistisk krigsideologi

GI strävar efter en "etnopluralistisk" värld – att olika etniska grupper ska leva åtskilda. Deras definition av “etnokulturella européer” är vita kristna. Teoretiskt hyllas konspirationsteorier som ”Det stora utbytet” av Renaud Camus, en bok om att "eliten" försöker byta ut de vita européerna genom migration –  vilket i sin tur bygger på ett antisemitiskt idéarv där "eliten" är representeras av juden.

– Tro inte att detta bara är ett manifest, det är en krigsdeklaration, sa en ung man i organisationens lanseringsvideo 2012.

Génération identitaire bildades det året som ett ungdomsförbund till det franska, nyfascistiska partiet Les Identitaires. Gruppen använder den grekiska bokstaven lambda som symbol, som bland annat står för "enighet". Flera andra, liknande grupper bildades samtidigt internationellt – de starkaste i Tyskland (IBD), Österrike (IBÖ) och Italien (GI). Dessa bildar ett löst sammansatt internationellt nätverk kallat Lambdagrupperna, skriver tidningen Expo.

Swebbtv delar ideologi

De här idéerna finns även i Sverige, hos SD-nära grupper. Dagen före julafton 2020 stängde Google av den svenska Youtube-kanalen Swebbtv med 65 000 följare för att ha “brutit mot communityreglerna”. Swebbtv hyllar på sin sajt boken ”Identitär!” – skriven av GI:s österrikiske gren IBÖ:s ledare Martin Sellner.

Swebbtv skriver om boken att den är ”en slags bruksanvisning”. Och: ”Hur ska unga människor gå till väga för att få tillbaka sitt land, efter föräldragenerationens katastrofala identitetspolitik.”

När Swebbtv stängdes ned av Google spreds en konspirationsteori om att den svenska regeringen och justitieminister Morgan Johansson (S) låg bakom den. En rad svenska alternativmedier gick ut till kanalens försvar och i kritik mot regeringen. Det gjorde även  Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson som krev på Twitter:

“Man behöver inte hålla med om allt som skrivs, och tro mig, jag håller inte med om allt som skrivs i svenska medier. Men jag står ändå upp för deras okränkbara rätt att finnas och att verka.”

Bjuds in av SD

I Sverige finns även partiet Alternativ för Sverige (AfS) vars idéer går i linje med identitärernas. Det bildades av före detta SDU:arna Gustaf Kasselstrand och William Hahne som dock uteslöts ur SD för att de, enligt partisekreterare Richard Jomshof, “valt att släppa in och lyfta extrema krafter i vår rörelse”.

Ändå är det mer än bara den allmänna yttrandefriheten som SD står upp för vad gäller Swebbtv. Grundaren och programledaren Mikael Willgert har bjudits till vänskapliga samtal i Sverigedemokraternas officiella Youtubekanal samt till en timslång intervju i SD:s nya tv-satsning Riks, som Dagens ETC rapporterat om.

I land efter land klassificeras nu den identitära rörelsen som extremistisk och terrorism-klassificering utreds. I Frankrike förbjuds de.

– Ideologin diskriminerar individer med anledning av deras icke-tillhörighet till den franska nationen och uppmanar till hat och våld mot utländska medborgare, sa Gerald Darmanin efter att förbudet godkändes i ministerrådet i onsdags.

Fakta:

Identitära rörelsen

•  Den identitära rörelsen – mouvance identitaire – är ett samlingsnamn för politiska grupperingar som uppstod i Frankrike runt millennieskiftet.

• Inspiration hämtas från franska, nya högern GRECE och filosofer som Alain de Benoist och Guillaume Faye

• Géneration identitaire (GI) bildades 2012 i Frankrike och fick snart förgreningar i bland annat Tyskland, Österrike, Spanien, Chile och Italien.

• GI är en "nyfascistisk aktivistgrupp", enligt stiftelsen Expo.

• Den österrikiske grenen Identitäre Bewegung Österreich (IBÖ) är extremistklassad av österrikisk säkerhetstjänst och utreds som terrorgrupp

•  Tysklands Bundesamt für Verfassungsschutz klassificerade 2019 rörelsen och Identitäre Bewegung Deutschland som högerextremistisk.

•  I Sverige var Nordiska förbundet (NF) fram till 2010 öppet identitärt. När det lades ned bildades bokförlaget Arktos av ledande personer som Daniel Friberg.

• Alternativ för Sverige (AfS) idéer är snarlika de identitära, mot multikulturalism och för "etnopluralism" – som beskrivs som övergång från biologisk rasism till en kulturell dito.

• Webb-tv-kanalen Swebbtv kallar identitärt propagandamaterial ”bruksanvisning".