Nyheter.

2020-03-23 13:50
  • Foto: Zanna Nordqvist
  • Militär personal på plats vid Älvsjömässan, där ett fältsjukhus ska byggas upp. Foto: Zanna Nordqvist
    Militär personal på plats vid Älvsjömässan, där ett fältsjukhus ska byggas upp.
  • Foto: Zanna Nordqvist
  • Björn Eriksson, region Stockholm och Thomas Karlsson, Försvarsmakten. Foto: Zanna Nordqvist
    Björn Eriksson, region Stockholm och Thomas Karlsson, Försvarsmakten.
  • Foto: Zanna Nordqvist
Puffetikett
Dagens ETC

Här anländer militären till Älvsjö med fältsjukhuset

Militären uppför ett fältsjukhus i Stockholmsmässans lokaler i södra Stockholm – under måndagen anländer en konvoj med material från Göteborg.

Fältsjukhuset byggs upp på begäran av Socialstyrelsen – sjukhuset ska kunna bidra med 30 extra intensivvårdsplatser till Stockholms sjukvård nu under coronakrisen. 

– Vi hoppas på det bästa men förbereder för det värsta. Vi är väldigt tacksamma mot Socialstyrelsen som riktat strålkastarljuset mot försvarets möjlighet att bygga ett fältsjukhus och att man valt den här platsen, säger Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

Man ska sätta sig och diskutera med försvaret hur fältsjukhuset ska kunna användas på bästa sätt. I normalfall bemannas sjukhuset med 160 personer. I nuläget kommer det vara en mindre mängd personal från försvaret, med fokus på sjukhusbygget. Region Stockholm bistår med personal.

– Vi har ställt om kompaniet för att klara av den intensivvård som krävs. Försvarsmakten i övrigt anpassar sig till viruspandemin och följer de riktlinjer som är sagda. Vi stödjer samhället i högre grad nu när det är kris, säger Thomas Karlsson, chef för den mellersta militärregionen.

I dagsläget har sjukhusen i Stockholm ökat sin intensivvårdskapacitet med 50 procent och det finns möjlighet att öka än mer, uppger Björn Eriksson.

Den ursprungliga planen var att sjukhuset skulla byggas upp utanför Uppsala.

Fältsjukhuset byggs i den stora mässhallen och beräknas ta fem till sju dagar att bygga upp.

Under måndagen blev det också klart att försvaret ska bygga upp ett fältsjukhus med 20 intensivvårdsplatser i anslutning till östra sjukhuset i Göteborg.