Nyheter.

2013-12-13 10:00
Carina Welltons "kalenderkupp" förra året gladde Jonas Sjöstedt mer än Göran Hägglund. BILD: Johan Ingerö
Carina Welltons "kalenderkupp" förra året gladde Jonas Sjöstedt mer än Göran Hägglund. BILD: Johan Ingerö

Hallå! Vi är också vanligt folk!

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Är utförsäkrade, sjuka och arbetslösa "vanligt folk? Tydligen inte, enligt Carina Wellton, ordförande i föreningen Solrosuppropet.se. Föreningen jobbar för rimliga nivåer på trygghetsförsäkringarna i samhället och ger nu för andra året i rad ut kalendern Vanligt folk.

Vad är syftet med kalendern?

– Den är en del av vårt opinionsarbete. Varje gång regeringen säger ”Vanligt folk har fått mer i plånboken” är det en örfil och en påminnelse om att vi som inte kan eller får lönearbeta inte räknas. Men vi är också ”vanligt folk” som har arbetat när vi varit friska och fått chansen. Vi har inte valt vår situation och vill inte exkluderas från gruppen ”vanligt folk”. Alla modeller utom två av fjorton i kalendern är antingen sjuka, utförsäkrade, sjukpensionärer, hel- eller deltidsarbetslösa. Ett par är friska och arbetar. Går det att se vem som är vem?

Vad är syftet och målet med Solrosuppropet?

– De sjuka, funktionsnedsatta och arbetslösa genomgår sedan flera år ett stålbad med allt lägre ersättningar – och som lök på laxen betalar de högre skatt än friska. Vi vill uppmärksamma att vem som helst kan bli sjuk eller arbetslös och att den otrygghet som följer med sjukdom och arbetslöshet påverkar alla, även friska och arbetande. Det otrygga försäkringssystemet skapar tragedier för dem som drabbas och leder till ett kallt och omänskligt samhällsklimat där rädslan sprider sig bland både sjuka och friska. Vi gnäller inte för egen del, vi höjer vår röst för alla.

Förra året vägrade berörda politiker träffa er och ta emot kalendern. Då såg ni till att Göran Hägglund fick ett ex framför kameran i en kupp. Hur gick det till?

– Jag passade på att trycka kalendern i Göran Hägglunds hand efter en debatt om vinster i välfärden mellan honom och Jonas Sjöstedt på Expressens Bar & Politik.  Jag frågade en okänd man i baren om han kunde tänka sig att fota mig och Hägglund vid överlämnandet. Jorå, det kunde han tänka sig. En rolig detalj var att den man som tog fotot med min kamera visade sig vara Johan Ingerö, Göran Hägglunds presschef. Alltså samma person jag mejlat tidigare och fått nej av!

Blir det något liknande i år?

– Omöjligt är det inte! Jag jobbar på det men har varit för sjuk för att orka med allt.

Årets kalender kostar 130 kronor inklusive frakt. Var kan man köpa den?

– Den säljs via vår hemsida solrosuppropet.se och pengarna går till vårt fortsatta opinionsarbete.