Nyheter.

2019-05-13 12:10
  • Julian Assange har befunnit sig på Ecuadors ambassad i London sedan landet gett honom asyl – tidigare i år tvingades han lämna ambassaden och frihetsberövades. Foto: TT
    Julian Assange har befunnit sig på Ecuadors ambassad i London sedan landet gett honom asyl – tidigare i år tvingades han lämna ambassaden och frihetsberövades.
  • Eva-Marie Persson. Foto: Anders Wiklund/TT
    Eva-Marie Persson.
  • Elisabeth Massi Fritz, den kvinnliga målsägandens advokat. Foto: Fredrik Sandberg / TT
    Elisabeth Massi Fritz, den kvinnliga målsägandens advokat.
Puffetikett
Dagens ETC

Förundersökningen mot Assange återupptas

Förundersökningen mot Wikileaks Julian Assange gällande våldtäktsbrott återupptas, meddelar vice överåklagare Eva-Marie Persson. 

Wikileaks-grundaren Julian Assange är misstänkt för våldtäktsbrott i Sverige. Enligt åklagaren på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden.

– Jag vill vara tydlig med att mitt beslut att återuppta förundersökningen är inget ställningstagande till huruvida Assange ska åtalas. Det får vi återkomma till. Förundersökningen kommer att påverkas av flera faktorer, framförallt hur domstolen ställer sig till häktning och ett brittiskt beslut om utlämnande, säger Eva-Marie Persson.

Brotten preskriberas nästa år om inget åtal väckts innan preskriptionstiden gått ut. Ett nytt förhör måste hållas med Julian Assange, det kan bli med video men kräver Assanges godkännande. Enligt åklagaren har Assange inte meddelats misstankarna på ett korrekt sätt.

– Nedläggningen 2017 var inte motiverat inte på bevissvårigheter utan på omständigheter som då rådde och medförde att utredningen inte kunde bedrivas vidare, säger Eva-Marie Persson vid dagens presskonferensen.

Assange dömdes nyligen till ett kortare fängelsestraff i Storbritannien för brott mot borgensvillkor.

– Eftersom Julian Assange numera är frihetsberövad i Storbritannien föreligger förutsättningar för ett utlämnande till Sverige, säger Eva-Marie Persson.

– Det finns förutsättningar att fortsätta och avsluta förundersökningen, säger Eva-Marie Persson.

Hon ska inom kort begära Assange häktad i sin frånvaro.

Julian Assanges juridiska ombud i Sverige, Per E Samuelsson, är mycket kritisk.

– Jag tycker att Sverige skämmer ut sig som återupptar förundersökningen på det här lättvindliga viset. Vi talar om händelser som inträffade för tio år sedan, om en person som sitter häktad för annat brott och kanske ska lämnas ut till USA, säger han till SVT. 

USA begärde Assange utlämnad tidigare under våren.

Advokaten: Kan få upprättelse

Den kvinnliga målsägandens advokat, Elisabeth Massi Fritz, menar att hon har svårt att se att ärendet skulle öppnas upp på nytt om det inte också skulle leda till åtal.

– Jag kan inte tro att en åklagare som satt sig in i ärendet ens skulle återuppta det här ärendet om det inte fanns en tro på att det kan bli en åtal, det hade varit lättare att inte återuppta ärendet, säger Massi Fritz under en presskonferens.