Nyheter.

2020-07-28 16:12
Hundar kan lukta sig till coronavirusinfektioner, visar en ny studie av tyska forskare.  Bild: Pontus Lundahl/TT
Hundar kan lukta sig till coronavirusinfektioner, visar en ny studie av tyska forskare.
Puffetikett
Dagens ETC

Forskare: Hundar kan upptäcka coronasjuka

Hundar kan lukta sig till coronavirusinfektioner, visar en ny studie av tyska forskare. Hoppet är att den här metoden ska kunna användas på flygplatser och andra offentliga platser för att förhindra nya coronautbrott.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Hundar har ett 10 000 gånger så starkt luktsinne som människor. Därför kan vissa, tränade hundar lukta sig till sjukdomar som cancer, malaria och virusinfektioner. Nu menar tyska forskare att hundar som är ordentligt tränade kan urskilja salivprov från patienter som är infekterade av SARS-CoV-2 med 94 procents framgång, rapporterar CNBC.

Bakom den nya studien står Veterinärmedicinska universitetet i Hannover, Hannovers medicinska högskola och Tyskands försvarsmakt.

Under en veckas tid tränades åtta hundar från Tysklands försvarsmakt. Hundarna fick lukta på salivprov från drygt tusen personer som antingen var friska eller smittade.

– De metaboliska processerna i en sjuk patients kropp förändrats helt och hållet och vi tror att hundarna kan upptäcka en specifik doft av de här metaboliska förändringar som pågår i patienterna, säger doktor Maren von Köckritz-Blickwede, professor i biokemi och en av forskarna, i ett videoklipp på Youtube.

Enligt rapporten ska metoden kunna tillämpas på offentliga platser med stora folksamlingar som flygplatser och sportevenemang, som antingen ett alternativ till labbtesterna eller utöver dem. Den kan hjälpa att förhindra fortsatt smittspridning eller nya utbrott av viruset.

En annan av forskarna, professor Holger Volk, poängterar i videoklippet att det här bara är en pilotstudie, men att mycket potential finns för att gå vidare med den och senare möjliggöra användningen av hundarna på fältet.