INFO OM ETC.

2020-01-09 10:23
Matterhorn eller Medelhavet? Nu blir det lättare för ETC:s anställa att nå båda på ett klimatsmart sätt. Bild: Shutterstock
Matterhorn eller Medelhavet? Nu blir det lättare för ETC:s anställa att nå båda på ett klimatsmart sätt.
Puffetikett
Info om ETC

ETC-företagen inför två dagars klimatledigt

De medarbetare som nobbar flyget under 2020 får två extra lediga dagar, meddelar ETC-företagen.

– Vi vill ge en morot till den som står och tvekar mellan flygresor och en klimatsmart semester, säger Signe Lidén, personalchef på ETC-tidningarna.

ETC-företagen vill göra världen grönare – och införde under hösten 2019 ett förbud mot fossila annonser i koncernens tidningar.

Nu inför ETC-företagen klimatledigt för personalen. Det innebär att de anställda som låter bli att flyga under 2020 får två dagars extra ledighet – och att det blir lite lättare för den som exempelvis vill ta tåget ut på kontinenten eller upp till Lapplandsfjällen.

– Många av våra medarbetare är redan flygfria, vilket vi vill uppmuntra. Samtidigt vill vi ge en morot till den som står och tvekar mellan flygresor och en klimatsmart semester, säger Signe Lidén, personalchef på ETC-tidningarna.

Idag jobbar 115 personer på ETC-företagen, som räknar med att varje inställd europeisk flygresa tur och retur sparar i snitt 1 200 kilo koldioxidekvivalenter och en inställd resa till New York eller Thailand omkring 4 000 kilo.

Klimatneutrala företag

ETC-företagen som helhet är idag klimatneutrala genom de återkommande investeringarna i ren energi och andra klimatpositiva produkter. Nu vill de underlätta för personalen att också ställa om privat – och uppmuntrar andra arbetsplatser att haka på trenden med klimatledigt.

– Privata konsumentval är långt ifrån allt som ska till för att rädda klimatet. Däremot kan det här kan bli ett incitament för att minska det individuella klimatavtrycket bland våra medarbetare. Kan det sporra fler företag att agera mer klimatsmart så skulle vi bli väldigt nöjda, säger Signe Lidén.