Dagens ETC granskar.

2021-04-27 08:30
  • Personer som Dagens ETC talar med vittnar om en bättre situation Operakällaren sedan Stefano Catenacci lämnat. Bild: Shutterstock
    Personer som Dagens ETC talar med vittnar om en bättre situation Operakällaren sedan Stefano Catenacci lämnat.
  • Stefano Catenacci. Bild: Lars Pehrson / SvD / TT
    Stefano Catenacci.
Puffetikett
Dagens ETC

Efter skandalen: Kungakocken flydde landet – ”Skönt för alla att han är borta”

Stefano Catenacci stod stadigt på toppen av restaurangbranschen som chef i köket på lyxkrogen Operakällaren. Sedan kom Dagens ETC:s avslöjande om decennier av sexuella trakasserier.

Vad hände sedan?

Efter sex månader är stjärnkocken utköpt och har lämnat Sverige. Idag kan Dagens ETC berätta detaljer om hans nya projekt i Marbella och efterspelet till den första granskningen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

– Det är skönt för alla att han är borta. Om det här är en bättre arbetsplats idag? Ja, på alla sätt.

Så säger Simon. Han beskriver Michelinkrogen Operakällaren i Stockholms hjärta, sex månader efter att skandalen med Stefano Catenacci och sexuella trakasserier skakade om kocksverige.
Då, när rubrikerna blixtrade, lade ledningen locket stenhårt på. Stjärnkrögaren Stefano Catenacci, det mest kända ansiktet utåt för exlusiva Nobiskoncernens hotell och restauranger, gick under jorden. Tog en ”time out” officiellt. Inofficiellt stängdes han av för ”intern utredning”. Fyra dagar efter Dagens ETC:s artikel var han bortstädad från hemsidan operakallaren.se.

Utåt polerades ytan. En advokatbyrå kallades in för att ”utreda förhållandena på arbetsplatsen för att säkerställa en god arbetsmiljö”. Men internt var det kaos.

Dagens ETC:s säkra källor på insidan berättar hur en mellanchef bröt ihop mitt i köket inför alla, på arbetstid. Personen storgrät, hade ånger och dåligt samvete för att hen sett allt, vetat allt, men inte gjort något under alla år som tafsande och annat gränslöst beteende pågått. Tittat bort. Bortförklarat trakasserier som skämt när anställda försökt klaga. Varit en allierad inte till de utsatta – utan till förövaren. Mellanchefen togs åt sidan av en kollega.

Pågått i decennier

Det var den 2 november 2020 som först Dagens ETC, och sedan Expressen, i djupgående granskningar kunde avslöja att prisade 55-årige Stefano Catenacci – kungafamiljens personlige vän och hovtraktör, tv-kändis, delägare i ett nöjesimperium – i decennier utnyttjat sin höga position som arbetsgivare och chef. För att antasta och kränka sina, oftast väldigt unga, kvinnliga underställa. Och för att kräva sex i utbyte mot en skjuts i karriären i den finare delen av matvärlden, en tuff machobransch där konkurrensen är en strid på kniven.

– Han kallade in mig på sitt kontor och sa: ”Nu har jag gjort dig en tjänst så då får du göra mig en tjänst”. Så drog han ner byxorna och ville att jag skulle suga av honom. Jag… gjorde det. Jag kände att jag var tvungen att göra det för att få behålla jobbet.

Det berättade Linda. Hon var en av totalt tolv anonymiserade röster, utsatta och vittnen, som berättade för Dagens ETC om vardagen på Operakällaren, ett av Sveriges lyxigaste och mest mytomspunna kök.

Kvinnorna på den nedre delen av hierarkin minns hur Stefano Catenacci som chef var ett helvete med oombedda dick picks och sexinviter i telefonen, samt oönskade händer på bröst och kön. Han specialitet var att trycka sig hårt mot sina anställda så att hans penis pressades mot rumpa eller lår, genom de tunna kockbyxorna.

”Kan påverka allas framtid”

– Tafsandet tillhör vardagen. Till slut reagerar man inte. Det blir så normaliserat att man inte tänker på det. Samtidigt känner jag mig skyldig: Jag slog aldrig till honom, när han gjorde… allt det där, sa Helena.

Och alla visste. Alla. Chefer på mellannivå såväl som högst upp i företagstoppen vände i åratal bort blicken. Dagens ETC kunde belägga minst 15 år av grova sexuella trakasserier, otillbörliga relationer, och manipulerande för att få sex på arbetsplatsen. Expressen, som haft kontakt med totalt 14 anställda, kunde gå så långt tillbaka som 2002. Aktivt mörkade man vad som pågick för att stjärnkocken obehindrat skulle få tafsa på och utnyttja servitriser, kockar, garderobiärer, konditorer, gymnasiepraktikanter.

Enligt Dagens ETC:s källor inifrån företaget köpte man till exempel en väldigt ung kvinnas tystnad för en större summa pengar. Detta efter att Stefano Catenacci bitit henne hårt i ena bröstet inför hela kökspersonalen – utan att någon ingrep. Den unga kvinnan återvände aldrig till sitt jobb på Operakällaren efter det.

– Han är chef, kändis och ägare i ett, vad ska man göra? Han kan påverka alla deras framtid, berättade Lucas som jobbat i huset i många år.


Bakom rubrikerna: Granskningen av Operakällaren förändrade
en machobransch


Hur allvarliga var missförhållandena på lyxkrogen? Var stjärnkocken Stefano Catenacci ensam ansvarig för företagskulturen? Hur har andra restauranger påverkats av avslöjandet? Christoffer Röstlund Jonsson berättar om sin granskning.


Svarade med öppet brev

När metoo-hösten stormade 2017 höll hela Operakällaren andan. ”Nu ryker han”, har flera i personalen berättat att de tänkte. Men icke. Den populäre kökschefen och röda mattan-minglaren, van att frottera sig med Sveriges förmögna elit, satt säkert i sadeln. Men när Dagens ETC och Expressen, och senare Svenska Dagbladet, rullade ut granskningar vintern 2020, sprack till sist Stefano Catenaccis skyddande bubbla.

Avslöjandena fick mycket stort genomslag, även i internationell media på grund av kopplingen till kungahuset. I Sverige gick många andra tunga kockar ut och krävde ett stopp på sexism, tafsande och grabbighet i branschen. Mästerkockens fall har påverkat hela restaurangvärlden – till det bättre.

Stefano Catenacci själv vägrade genom hela skandalen uttala sig till Dagens ETC. Det gjorde även Operakällarens vd Abbe Ibrahim, förutom i ett mejl där han samma dag som publiceringen tillbakavisade samtliga anklagelser och hotade med att anmäla för förtal. Ett dygn senare var hans kökschef satt på time out och Abbe Ibrahim sa till Expressen att ”det är allvarliga anklagelser som har riktats mot Operakällaren som arbetsgivare och arbetsplats”. Någon anmälan mot Dagens ETC för förtal, hot som fördes fram både av Abbe Ibrahim och i media av Stefano Catenaccis advokat, har inte skett.

Sex dagar efter Dagens ETC:s och Expressens avslöjanden, den 8 november 2020, gick Stefano Catenacci ut i Dagens Nyheter med att han kliver ner helt från Operakällaren samt rollen som hovtraktör, alltså ansvarig för hovets alla officiella middagar.

”Det har aldrig varit min avsikt att kränka eller förolämpa någon. Det finns all anledning för mig att reflektera över mitt agerande”, skrev han i ett öppet brev som Dagens Nyheter publicerade i sin helhet utan möjlighet att ställa följdfrågor.

Efter det försvann den slocknade stjärnan från radarn.

Mindre stress utan Catenacci

I januari blev det känt att Stefano Catenacci sålt sina 7,5 procent i Nobiskoncernen, där Operakällaren ingår, till brodern och huvudägaren Alessandro Catenacci.

– Då lättade stämningen enormt, det blev ett sådant tydligt skifte. Det är oerhört härligt att han är borta för det blir mindre press på oss som är kvar, som inte hade något med saken att göra, säger Simon som fortfarande jobbar på Operakällaren.

Manuel, en annan anställd, är dock kritisk till hur affären hanterats:

– Ledningen sa bara att det fanns anklagelser. De sa aldrig om det var sant eller falskt, tog ingen ställning alls. Sedan fick vi läsa i tidningen att han köpts ut vilket aldrig informerades om internt. Vissa gäster frågar fortfarande efter honom. Han var mycket populär.

I samma veva som det blev känt att den avpolletterade kungakocken sålt sin del i Nobis, som pandemiåret 2020 omsatte över 600 miljoner kronor, läckte det ut information om hans nya projekt: en stor fashionabel restaurang i Marbella, en stad på spanska solkusten som är väldigt omtyckt hos välbeställda svenskar.

Här ska Catenacci öppna nytt, i Nueva Andalucía, ett exklusivt distrikt med stor svenskkoloni i Marbella Bild: Stoppa Pressarna
Här ska Catenacci öppna nytt, i Nueva Andalucía, ett exklusivt distrikt med stor svenskkoloni i Marbella

Enligt en kartläggning av Lasse Wierup flockas även tunga brottslingar till Marbella: ”En koloni av svenska kriminella har vuxit fram i södra Spanien. Därifrån misstänks de förse Sverige med droger”, skrev han i Dagens Nyheter i februari i år.

Svansföringen är hög, profilen inte låg, då Dagens ETC kan avslöja att det nya etablissemanget bär hans namn: Caos by Stefano Catenacci. Personalen består av lokalbor samt svenskar, rekryterade via det omfattande kontaktnät han skaffat sig genom 24 år som kökschef på Operakällaren. När Dagens ETC ringer Caos 34-åriga restaurangchef, med ett förflutet inom Nobis, i Marbella säger hon kort:

– Jag har ingen lust att kommentera. Helst inte. Men vi öppnar den 20 juni. 

”Vad har du på hjärtat?”

Dagens ETC har än en gång utan framgång sökt Stefano Catenacci, samt hans bror Alessandro Catenacci, ägare av Nobis. När vi inför den här artikeln ringer Operakällarens vd Abbe Ibrahim svarar han först:

– Jag vet inte vad du tänker på. Du ringer mig, vad har du på hjärtat? Intervju? Jag vet inte om det finns så mycket att säga. Det är bäst att du mejlar mig frågorna.

En vecka senare har varken Abbe Ibrahim, eller Nobis presschef Matilda Sjöberg, svarat på mejlet.

Alla vittnen och offer i artikeln heter egentligen något annat.

Läs vidare på nästa sida: Detta har hänt

Fakta: Så gjorde vi granskningen

Dagens ETC samlade under lång tid källor med
god insyn i Operakällaren. Det handlar om personer som blivit utsatta och om personer som bevittnat sådana incidenter.

Dagens ETC valde på begäran av dessa personer
att göra samtliga källor anonyma, då de var rädda
för repressalier. För att garantera att källornas
identiteter inte kunde röjas, valde Dagens ETC att
 inte specificera när i tiden och på vilken position
som de jobbade på Operakällaren.

Oberoende av varandra lämnade tolv personer
detaljerade och samstämmiga berättelser om att
Stefano Catenacci systematiskt missbrukat sin
maktställning gentemot unga kvinnor och att
företagets chefer och högsta ledning låtit detta pågå.

Dagens ETC samlade vittnesmål som visade att Stefano Catenaccis beteende på Operakällaren pågått under minst 15 år. Under den tiden blev han en av de mest profilerade kockarna i Sverige, uppmärksammad av medier och med uppdrag för exempelvis hovet, TV4 och Årets kock-tävlingen.

Dagens ETC fick också tillgång till omfattande sms-kommunikation som Stefano Catenacci skickat till unga kvinnor som han då varit chef för. Här hittade vi ett antal dick picks, det vill säga bilder av kön, samt nakna helkroppsfotografier. Dagens ETC kunde belägga att det var från Stefano Catenaccis telefon
dessa sms och bilder skickats.