Nyheter.

2017-09-20 13:58
Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen marscherar med plakat och flaggor i en tillståndslös demonstration i centrala Göteborg. Bild: Björn Larsson Rosvall, Janerik Henriksson / TT
Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen marscherar med plakat och flaggor i en tillståndslös demonstration i centrala Göteborg.

Efter NMR-marschen: Tyrrunan anmäls till Justitiekanslern

Kan en symbol från Nazityskland på kläder, flaggor och plakat betraktas som en tryckt skrift? Den frågan har Justitieombudsmannen JK att ta ställning till sedan en privatperson anmält Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg i helgen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I fokus för anmälan står NMR:s användning av tyrrunan ᛏ, som användes av olika institutioner i 30- och 40-talets Hitlertyskland. Och som än i dag används av NMR – bland annat på just kläder, flaggor och plakat i samband med helgens demonstration.

"De som anser att symbolen är straffbar som hets mot folkgrupp anser uppenbarligen att den väcker sådana associationer till Nazitysklands folkmordspolitik och raslagar att den uttrycker missaktning för ickenordiska folkgrupper såsom den judiska", skriver personen i sin anmälan.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Att syftet med demonstrationen var att provocera, med både symboler och beteende, framgår också indirekt av en ljudinspelning med den nazistiska gruppens ledare Simon Lindberg som Dagens Nyheter tagit del av.

– Vi visade i dag helt enkelt att det bara var tomma hot, precis som jag sagt innan, hörs Simon Lindberg säga med syftning på polisens förmåga att ingripa vid het mot folkgrupp.

– Hade det varit en sanning i det hade de så klart försökt gripa folk i dag. I dag hade vi sköldar och fanor som de har sagt ingår i det här uniforma beteendet. Vi gick minst lika mycket i takt som vi brukar göra och kommer att göra den 30:e, fortsätter han.

Anmälaren skriver också att om JK "inte skulle anse sig behörig att pröva fanorna som sådana, skulle jag vilja anmäla bruket av Tyrrunan på Nordfront.se, som ju har grundlagsskydd".