Nyheter.

2020-07-26 15:00
Bild: Martin Meissner/AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Därför trivs coronaviruset så bra i köttfabrikerna

Köttfabriker har katalyserat stora coronautbrott runt om i världen. En ny studie visar att coronaviruset kan sprida sig så långt som åtta meter inom fabrikerna.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I det största slakthuset i Tyskland, Tönnies i Rheda-Wiedenbrück blev totalt 1500 personer smittade i covid-19 i början på maj. Fabriken öppnade igen förra veckan efter att ha stängts ner i över en månad.

Liknande utbrott har setts runt om i Europa, Kina, USA och i Sydamerika. I USA tros över 20 0000 personer ha smittats genom utbrotten från köttfabrikerna och i Brasilien har man bekräftat en direkt koppling från köttfabrikerna till den höga smittspridningen i landet.

En forskargrupp från Helmholtz center i Leipzig återskapade miljön från den tyska fabriken i Rheda-Wiedenbrück där temperaturen i vissa rum kunde ligga runt tio grader. Där såg man hur partiklar från covid-19 med hjälp av luftkonditionering kunde färdas över 8 meter.

Forskarna tror att den låga temperaturen från luftkonditionering i kombination med närkontakt mellan arbetare är de främsta faktorerna till att fabrikerna skapar en optimal miljö för smittspridning av covid-19.

– Det är väldigt troligt att dessa faktorer spelade en avgörande roll för de globala utbrotten i kött- eller fiskfabriker. Under dessa förhållanden så räcker inte ett avstånd på 1.5 till 3 meter mellan arbetare för att förhindra smittspridning, säger Adam Grundhoff, medförfattare till studien och forskningsledare på Heinrich Pette-institutet, till Bloomberg.

Dåliga arbetsförhållanden kan också ha påverkat smittspridningen. Den europeiska fackföreningen för handel i livsmedel, jordbruk och turism (EFFAT) rapporterade i slutet på juni att många arbetare inom köttindustrin går och arbetar även när de är sjuka för att ha råd med mat.

– Covid-19-pandemin har till en större publik avslöjat vad EFFET och fackanslutna påpekat till EU-institutionerna och nationella regeringar över många år, säger Kristjan Bragason, generalsekreterare för EFFAT till Euractiv.

Många kritiker kräver nu att arbetsgivare och EU tar ansvar för en hållbar och säker arbetsmiljö inom köttindustrin.

På Tönnies har man investerat i bland annat luftfilter för att skydda arbetarna och även infört nya säkerhetsrutiner och testning för corona två gånger i veckan.