Nyheter.

2018-02-11 15:29
Foto: Jessica Gow/TT

CSN-skuldsatta hamnar hos Kronofogden i onödan

85 000 svenskar hamnade förra året hos Kronofogdemyndigheten till följd av obetalda betalningskrav från CSN. Men enligt myndighetens egna genomgång skulle situationen många gånger ha gått att lösas genom ett enkelt samtal.

Det svenska studiemedelssystemet är avsevärt mer förmånligt än det amerikanska (se artikel intill). Men även här leder studieskulderna till att många före detta studenter blir ett ärende för Kronofogdemyndigheten, till följd av att de inte klarar av att uppfylla återbetalningskraven från CSN.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Problem i onödan

Under 2017 hamnade drygt 85 000 svenskar hos Kronofogdemyndigheten till följd av studiemedelsskulder. Många gånger sker det dock helt i onödan. Klas Elfving, pressekreterare på CSN, menar att så många som fyra av tio av de skuldsatta med betalningssvårigheter skulle ha kunnat undvika att få betalningsanmärkningen om de kontaktat myndigheten och begärt uppskov eller nedsättning av betalningsbeloppet.

Det visar en aktuell genomgång som CSN har gjort.

– Förra året var det 85 222, eller 6,4 procent, av alla återbetalningsskyldiga låntagare som hamnade hos Kronofogden, säger han och konstaterar att CSN därmed är den största ingivaren hos Kronofogdemyndigheten.                

– Det beror ju på att studiemedlet är ett väldigt förmånligt lån också. Vi gör ju inga kreditprövningar för att kontrollera att människor är återbetalningsdugliga. Det är ju också poängen med det svenska studiemedelssystemet, att det ska vara tillgängligt för alla, säger Klas Elfving.

Åtgärder sätts in

För att reducera antalet ärenden som går vidare till Kronofogden har CSN vidtagit ett antal åtgärder.

– Vi försöker hjälpa till så gott det går. Vi har bland annat en uppsökande verksamhet genom vilken vi försöker kontakta dem som har betalningssvårigheter, för att finna en lösning. Ofta kan de få en nedsättning av beloppet eller ett tillfälligt uppskov, säger Klas Elfving.

Av de gäldenärer som CSN varit i kontakt med för att lösa betalningssvårigheterna, har endast 14 procent till slut hamnat hos Kronofogdemyndigheten. Bland övriga är siffran 62 procent.

– Vi har ett väldigt tydligt budskap till våra låntagare med betalningsproblem. Kontakta oss så fort som möjligt, så försöker vi lösa situationen, säger Klas Elfving.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Fakta studieskulder till CSN:

Räntan på studielånet till CSN ligger för 2018 på 0,13 procent.

Räntebeloppet fastställs årligen av Sveriges regering.

Studielån tagna efter den 30 juni är så kallade annuitetslån och ska vara återbetalda när du är 60 år.

Som högst betalar du på studielånet i 25 år.