Nyheter.

2020-09-15 13:55
Anders Tegnell, statsepidemiolog. Bild: Erik Simander/TT
Anders Tegnell, statsepidemiolog.
Puffetikett
Dagens ETC

Coronaläget i Sverige – senaste uppgifterna

87 345 sjukdomsfall och 5 851 avlidna i Sverige – här är de senaste uppgifterna från tisdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten.


Här kan du se pressträffen


På ett globalt plan noteras cirka 29 miljoner bekräftade fall och omkring 925 000 avlidna till följd av covid-19. Av dessa är cirka 2,6 miljon fall i Europa, med omkring 184 000 avlidna.

– Vi ser en ganska omfattande samhällsspridning i flera länder inom EU, säger Anders Tegnell.

I Sverige noteras nu 87 345 bekräftade sjukdomsfall, och 2 586 personer har vårdats på iva. Totalt 5 851 personer har avlidit i sviterna av covid-19.

– Den låga trenden fortsätter, säger statsepidemiologen.

– Det finns en viss spridning på gymnasieskolor, kan vi se efter öppningen. Men det är ingen jättestor spridning vad vi kan se än så länge. Det är ändå viktigt att få ut budskapet att personer i den åldern kan sprida smittan. 

Tidigare idag meddelade regeringen att besöksförbudet på äldreboenden upphör från och med den 1 oktober.

– Det är fullständigt rimligt, eftersom smittan har minskat drastiskt. Det är uppenbart att man har mycket bättre kunskap och rutiner än tidigare. Dessutom har förbudet haft med sig andra konsekvenser, bland annat har ensamheten ökat, säger Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen kommer ta fram rekommendationer och råd för hur besök ska kunna göras smittsäkert.