Nyheter.

2014-11-18 11:19
Två har drunknade när deras bil gått ner i Mälarens vatten vid en polisjakt i Enköpingstrakten. Bilen hade forcerat vägbommar och kört ner från en öppen bro. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Två har drunknade när deras bil gått ner i Mälarens vatten vid en polisjakt i Enköpingstrakten. Bilen hade forcerat vägbommar och kört ner från en öppen bro.

Broöppning dödade två – polis döms för tjänstefel

Hovrätten upprätthåller domen mot det polisbefäl i Uppsala som beordrade att Hjulstabron skulle öppnas för att stoppa två misstänkta bensintjuvar. Männen dog och liksom tingsrätten anser hovrätten att polisen är skyldig till tjänstefel.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det var i mars förra året som polisbefälet beordrade att Hjulstabron skulle öppnas för att stoppa två flyende, misstänka bensintjuvar. Det ledde till att männen körde över kanten och dog.

Befälet dömdes, mot sitt nekande till dagsböter för tjänstefel av Uppsala tingsrätt. Han överklagade till Svea hovrätt som i dag meddelade att de fastslår tingsrättens dom. Befälet är skyldigt till tjänstefel och ska betala 50 dagsböter á 280 kronor – sammanlagt 14 000 kronor.

Liksom tingsrätten anser hovrätten att befälets beslut att öppna bron inte stod i proportion till de brott männen misstänktes för. Rätten menar också att han borde insett att det kunde vara en livsfarlig åtgärd eftersom det var mörkt och bilen kördes på ett sådant sätt att det fanns skäl att tro att föraren var påverkad.

"Omständigheterna sammantaget var sådana att det i och för sig var angeläget att få stopp på fordonet. Att öppna en bro under de omständigheter som har förelegat måste dock bedömas vara en livsfarlig åtgärd. Med hänsyn till vad som varit känt för (befälet) kan det inte anses ha varit försvarligt och proportionerligt att besluta om denna åtgärd.", skriver hovrätten i sin dom och fortsätter:

"Han får därmed anses ha varit oaktsam och åsidosatt vad som gällt för uppgiften när han har förmått brovakten att öppna bron. Han ska därför dömas för tjänstefel. Gärningen är inte att anse som ringa."

Enligt ett tidigare yttrande från Polisens ansvarsnämnd kommer befälet inte att förlora jobbet.

Så gick det till

Runt midnatt 11 mars 2013 fick polisen tips om att personer tjuvtankat en bil i Uppsala. En patrull tog upp jakten på en misstänkt bil och fick bekräftelse från kommunikationscentralen om att det var bensinsmitarna.

Då bilen inte stannade tog vakthavande befäl beslut om att stänga Hjulstabron för trafik. Det innebär att en del av bron svängs åt sidan så att vägen slutar i ett stup rakt ned i vattnet.

De två männen, 20 och 21 år gamla, körde mot varningssignalen i hög hastighet och kraschade mot den svängda brodelen på andra sidan. De hittades senare döda, fastklämda i bilen i vatnnet.