Nyheter.

2018-04-04 09:50
När Marduk turnerade i USA förra året ledde naziryktena till stora protester inför spelningarna.
När Marduk turnerade i USA förra året ledde naziryktena till stora protester inför spelningarna.

Black metal-band avslöjade med NMR-kopplingar

Black metal-bandet Marduk från Norrköping har i åratal anklagats för att hylla nazism i sin musik och på skivomslag. Själva nekar de till alla anklagelser. Men Dagens ETC:s granskning av Nordfrontfilerna visar att två bandlemmar har köpt nazistpropaganda från Nordiska motståndsrörelsen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Blod, död och satanism är återkommande teman för Marduk som efter 28 år är ett av de största i genren black metal. I år turnerar de både Europa och Latinamerika. Men bandets diskografi är också fylld med referenser till Nazityskland. Senaste skivan ”Frontschwein” är ett konceptalbum om andra världskriget, och skivan är döpt efter de lägst rankade tyska soldaterna vid fronten.

Bandet har gett ut låtar döpta efter SS-officerare och en tysk pansardivision. Dessutom driver dess grundare och gitarrist Morgan Håkansson Marduks affärer via företaget ”Wolfsschanze”, uppkallad efter Adolf Hitlers bunker.

När bandet turnerade i USA förra året ledde nazistryktena till stora protester inför spelningarna, och en konsert i Oakland ställdes in av rädsla för oroligheter. Marduk har i åratal envetet hävdat att de bara är intresserade av historia.

– Om du säger ”jag vill mörda alla kristna” så är det ingen som reagerar. Men om du skriver en låt om andra världskriget så går folk i taket, säger gitarristen Morgan Håkansson i boken ”Blod eld död” av Ika Johannesson och Jon Jefferson Klingberg.

 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

Stöttade NMR 

Två bandmedlemmar har däremot tagit vurmen för andra världskriget ett steg längre. Fredrik Widigs, som spelat med popartisten Yohio, är sedan några år trummis i Marduk.

Den 16 maj 2016 beställde Widigs 100 propaganda-klistermärken från NMR:s webbutik. Han köpte också Nordiska motståndsrörelsens partiprogram samt böckerna ”Grundläggande raslära” och ”Sionismen – det dolda förtrycket ”. Beställningen gjordes under bandets turné i staden Pratteln i Schweiz. Beställningen gjordes från ett ip-nummer som kan spåras till samma stad.

Den 22 maj samma år var även sångare Daniel Rostén inne på samma webbutik. Hans beställning gjordes från ett ip-nummer kopplat till Solna där han är folkbokförd. Rostén beställde 100 flygblad med budskapet att ”svenska folket” måste återta ”makten från den globala sionistiska eliten”. Dessutom beställde Marduk-sångaren 100 klistermärken med liknande budskap samt böckerna ”Nationalsocialismen” och ”Dog verkligen sex miljoner?” som ifrågasätter Förintelsen. 

Dök upp i Nordfrontfilerna

Beställningarna är gjorda i bandmedlemmarnas egna namn till deras folkbokföringsadresser. Det visar Dagens ETC:s granskning av Nordfrontfilerna som läckte ut från NMR:s server efter en hackarattack förra sommaren. Organisationens webbutik är en stor intäktskälla men också en viktig distributionskanal för propagandamaterial.

Flygbladen och klistermärkena som Marduk-medlemmarna beställde är till för att spridas och inga samlarobjekt. Det berättar Jonathan Leman, researcher på den antirasistiska stiftelsen Expo.

– Om man beställer hem sådant här material brukar det betyda att man som minimum är sympatisör till NMR och tillhör organisationens utkanter. Men det kan finnas tätare kontakter, säger Jonathan Leman.

Bandet vill inte kommentera

Marduks bokningsagent Olof Wikström håller fast vid att bandets texter inte är ideologiska utan mer handlar om historie-nörderi. 

– Det är mer estetiken än ideologin som de är intresserade av.

Olof Wikström kände inte till Fredrik Widigs eller Daniel Rosténs beställningar och säger att de aldrig pratat politik.

– Jag vill höra deras version först innan jag uttalar mig. Men har de sympatier med den rörelsen är det ett problem. Ideologiskt är det förkastligt.

Fotnot: Dagens ETC har i två veckors tid sökt Marduk-medlemmarna Fredrik Widigs och Daniel Rostén.

Läs vidare: Emelie Draper, Hårdrock mot rasism: "Black metal har ett nazistproblem"

Fredrik Widigs

Ålder: 29 år

Bor: Stockholm

Gör: Spelar trummor i Marduk och har tidigare turnerat med den svenska popartisten Yohio. 

Fredrik Widigs beställningar från NMR:

• Klistermärken 100 st – tio olika motiv (propaganda från NMR)

• ”Nationalsocialismen – den biologiska världsåskådningen” (bok)

• ”Nationalsocialismen – den biologiska världsåskådningen” (ljudbok)

• ”Vår väg – Nordiska motståndsrörelsens partiprogram” (bok)

• ”Sionismen – det dolda förtrycket” (bok)

• ”Varför förtiger man sanningen?” (bok)

• ”Grundläggande raslära – en introduktion” (bok)

• ”Ras – den avgörande frågan” (bok)

Daniel Rostén

Ålder: 40 år

Bor: Stockholm

Sångare i Marduk under artistnamnet Mortuus. 

Daniel Rosténs beställningar:

• Klistermärken 100 st – tio olika motiv (propaganda från NMR)

• 100 flygblad: Ny politik – för en ny tid! (propaganda från NMR)

• ”Nationalsocialismen – den biologiska världsåskådningen” (bok)

• ”Dog verkligen sex miljoner?” (bok)

Marduk

Ett av världens största band i genren black metal. Sedan Marduk bildades i Norrköping 1990 av gitarristen och frontmannen Morgan Håkansson har bandet släppt 13 fullängdsalbum och gjort otaliga turnéer världen över. 

Nordiska motståndsrörelsen

Nordiska motståndsrörelsen (NMR), tidigare Svenska motståndsrörelsen, bildades 1997 som en fraktion ur organisationen Nationell Ungdom. NMR är uttalade nationalsocialister, och antisemitismen är central. Rörelsens mål är att genomföra en revolution, störta det demokratiska samhället och ersätta det med en nordisk, nationalsocialistisk diktatur.