Nyheter.

2021-03-08 16:47
 • Marschen marknadsfördes i sociala medier som ”den viktigaste manifestationen för frihet och sanning i modern tid”. Bild: Joakim Medin
  Marschen marknadsfördes i sociala medier som ”den viktigaste manifestationen för frihet och sanning i modern tid”.
 • Alternativ för Sverige-budskapen gick visst lika bra att torgföra under marschen. Bild: Joakim Medin
  Alternativ för Sverige-budskapen gick visst lika bra att torgföra under marschen.
 • Ari reste från Hällefors kommun för att delta i lördagens marsch och stå upp för yttrandefriheten. Bild: Joakim Medin
  Ari reste från Hällefors kommun för att delta i lördagens marsch och stå upp för yttrandefriheten.
 • Aris son Erik får kallt vatten hällt i sina ögon för att mildra effekterna av pepparsprejen. Bild: Joakim Medin
  Aris son Erik får kallt vatten hällt i sina ögon för att mildra effekterna av pepparsprejen.
 • Ett femtiotal demonstranter avlägsnades av polis innan marschen avslutades. Bild: Joakim Medin
  Ett femtiotal demonstranter avlägsnades av polis innan marschen avslutades.
 • Marschens huvudarrangör Filip Sjöström riskerar 20 000 kronor i vite. Bild: Joakim Medin
  Marschens huvudarrangör Filip Sjöström riskerar 20 000 kronor i vite.
 • Somliga deltagare visade öppet att de är konspirationsteoretiker. Bild: Joakim Medin
  Somliga deltagare visade öppet att de är konspirationsteoretiker.
 • Blandade budskap på de olika skyltar som syntes under manifestationen. Bild: Joakim Medin
  Blandade budskap på de olika skyltar som syntes under manifestationen.
Puffetikett
Dagens ETC

Antisemitism och klimatförnekande i kaosartad coronademonstration

”Tusenmannamarschen för frihet och sanning” i Stockholm den gångna helgen blev en stökig historia med skadade poliser och bortförda demonstranter.

Dagens ETC bevakade den konspiratoriska demonstrationen – som samlade människor från flera olika ytterkantsgrupper.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Det finns ingen coronapandemi i världen. Uppgifterna om coronavirusets spridning och dödlighet är en bluff menad att skapa skräck och underkastelse, så att redan mäktiga krafter kan fortsätta utnyttja vanligt hederligt folk. De högst ansvariga för detta, det är judarna. Eller familjen Rockefeller, eller förespråkarna för 5G, det politiska etablissemanget i riksdagen, och så vidare.

Under så spretiga paroller samlades på lördagen flera hundra människor för att delta i den konspiratoriska ”Tusenmannamarschen” i Stockholm, den första stora protesten mot pandemirestriktionerna i Sverige. Arrangörerna marknadsförde marschen som ”den viktigaste manifestationen för frihet och sanning i modern tid”. Tillställningen bröt med råge mot rådande föreskrifter om max åtta personer per folksamling och har fördömts av politiska företrädare. Ett femtiotal demonstranter fördes bort och sex poliser skadades när tumult uppstod, varav en polis fick föras till sjukhus.

”Tjänar pengar på rädsla”

Dagens ETC var på plats och fann en mycket blandad skara människor, med allt från högerradikaler till stalinister, samer, barfota-hippies och många andra. På Medborgarplatsen berättade ”Jonas”, en 63-årig Blekingebo som inte ville medverka på bild, att han deltog för att stå upp mot globalisternas lurendrejeri.

– Vi måste protestera mot globalisternas påhitt med vaccin och med att stänga in oss. Det är en frihet att kunna gå ut när man vill. Politikerna och globalisterna vill skapa rädsla i samhället, för de tjänar pengar på det. IVA tjänar pengar, Klarna och vaccinpasset tjänar in pengar. Det är pengar som du och jag kunde fått ta del av istället!

Jonas anser att politikerna helt medvetet har skapat förvirring med otydliga regler under nedstängningen, i maskopi med ”globalisterna”. Själv vägrar han springa omkring som en ”vilsen hund”. Han vill känna sig trygg och därför har han tagit reda på vad han menar är verkliga fakta.

– Vi måste göra likadant i Sverige som man nu börjat göra i USA. Jag har hört av en källa i USA att man inte har några restriktioner alls längre i Texas och flera andra delstater, sa Jonas.

Antisemitiska budskap

Det stämmer inte att flera amerikanska delstater rivit upp alla restriktioner. Däremot har några delstater nyss tagit bort det obligatoriska kravet på att bära mask i det offentliga rummet.

I folkhavet höjde en man en antisemitisk papperslapp ovanför sitt huvud, där han skrivit med grön tuschpenna att covid-19 egentligen är en satanistisk-judisk plan för att registrera människor. Det vet alla som är ”goy”, hebreiska för ”icke-jude”, berättade papperslappen. Andra deltagare höll skyltar för att protestera mot vaccinationspass och mot ”folkförrädare” i riksdagen. ”Media is the virus”, ”Most washed in 2020: hands or brains?”

En man som bokstavligt talat bar en foliehatt på huvudet steg fram och uppmanade Dagens ETC:s reporter att ta av sig sitt munskydd.

– Det är du som blir sjuk av att bära mask, inte jag som går utan. Det är bara en tidsfråga. Varje cell i din kropp behöver syre. Därför är det farligt att gå för länge med mask. Vi har fått andningsvägarna för att bli av med våra inre gifter, sa hans kvinnliga sällskap.

Högerradikala nyhetskällor

Framför ett uppbåd poliser stod en kvinna med två Alternativ för Sverige-skyltar i händerna, där hon uppmanade till återvandring för invandrare. Hon sa att hon var på plats för att det är viktigt att förstå ”helheten kring 5G” och att hon inhämtar sin dagliga dos nyhetsinformation från den högerradikala sajten Swebbtv.

Hur är budskapen på dina skyltar relaterade till pandemirestriktionerna?

– Det är de inte, jag hade tänkt skriva något mer på kartongen men jag hade inte någon tuschpenna hemma.

Uppe på scenen på Medborgarplatsen talade flera personer, däribland huvudarrangören av Tusenmannamarschen, den 30-åriga alternativ hälsa-företagaren och före detta Idoldeltagaren Filip Sjöström. Han ville inte ställa upp på medieintervjuer under dagen. Filip Sjöström uppmanade i flera inlägg i sociala medier inför marschen till trots mot polisen och pandemilagen som förbjuder folksamlingar.

– En dag kommer poliserna i Sverige vända sig mot sina överordnade och säga att ”vi ställer inte upp på det här längre”, skrev han på kommunikationsappen Telegram inför lördagen.

Hotfullt mot polisen

En annan medarrangör, den nyandliga alternativ hälsa-företagaren Maneka Helleberg som också leder den konspiratoriska gruppen World Freedom Alliance, tog till betydligt hotfullare ord uppe på scenen som svar på polisens kungöranden om att sammankomsten var otillåten.

– Polisen, om ni hör vad jag säger, så är det brottsligt att upplösa en fredlig demonstration! Vi förväntar oss av er att ni har ett samvete var och en som människa. Ni måste fatta egna beslut. Annars kommer det att synas i framtiden! Det kommer att bli åtgärder mot det i framtiden!

Efter att arrangörerna stämt upp till allsång av både svenska nationalsången och Tommy Körbergs ”Stad i ljus”, tågade deltagarna vidare mot Karl XII:s staty i Kungsträdgården. Färden fick ett tillfälligt stopp på den nya guldbron där polisen hade spärrat av vägen, och här uppstod tumult med pepparsprejning mot demonstranter, innan polisen gav fri lejd.

I Kungsträdgården träffade Dagens ETC demonstranten Ari och hans femtonåriga son Erik. Båda hade röda, rinnande ögon sedan de träffats av polisens pepparsprej. Ari och Erik hade åkt från Hällefors kommun för att delta i marschen, allra främst för att stå upp för yttrandefriheten.

– För att man ska kunna säga vad man vill utan att bli särbehandlad på jobbet, eller utan att bli bannad på Facebook eller på Youtube. Det som man inte får säga, är det som inte överensstämmer med Folkhälsomyndigheten. Idag är yttrandefriheten borta i det här landet, sa Ari.

Samma gäller frågor om klimatet, enligt Ari. Han menar att medan många människor tror att jorden snurrar i en cirkel runt solen, är banan egentligen avlång. Och hela sträckan tar inte 365 dagar utan i själva verket 9 000 år. Med det argumentet menar han att planeten naturligt upplever olika cykler där det blir varmare och kallare, och det finns inte någon klimatkris att tala om.

– Men man blir kallad för högerextremist eller någon annan extremist bara för att man tycker olika om klimatet, eller om det här med covid-19. Sist jag tog vaccin var 1999. Min son tog vaccin under svininfluensan och han tog skada av det, så jag vet att det här nya vaccinet inte är något för oss.


Podd: Den coronaförnekande rörelsen är ett unikt politiskt fenomen som vuxit fram under pandemin. Hur ska vi se på det här fenomenet? Vilka är de som deltar och varför växer rörelsen? Lyssna på Dagens ETC: Bakom rubrikerna. Finns där poddar finns (sök: ETC Play) eller lyssna nedan.

Pandemiprotest

Huvudarrangören av ”Tusenmannamarschen för frihet och sanning” i Stockholm den 6 mars, Filip Sjöström driver ett eget företag inom så kallad alternativ hälsa, som säljer starkt ifrågasatta ”läkemedel”. Han riskerar nu 20 000 kronor i vite till följd av att ha brutit mot rådande pandemiföreskrifter.

Han är den första personen i huvudstaden som får ett föreläggande i enlighet med den nya pandemilagen. I interna kanaler har anhängare till Sjöström, som samlas i gruppen För Frihet och Sanning, sagt att de ska crowdfunda för att täcka hans böter. Samt att lördagens manifestation ”bara var början”.

Tusenmannamarschens krav var bland annat att restauranger, gym och biografer ska öppnas upp som vanligt, att rekommendationerna om mindre sociala sällskap ska rivas upp och att det ska gå att resa över gränser som vanligt igen.

Tidningen Expo har skrivit att ett flertal högerradikala profiler deltog i lördagens marsch.