Hälsa.

2017-09-19 10:15
Bild: Pixabay

7 vanliga myter om lycka

”Barn gör oss lyckliga”, ”Gifta människor är lyckligare”. Det är sant och falskt.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

1. "Rika människor är lyckligare"

Bilder: Pixabay, TT

Upp till en viss nivå gör pengar oss lyckligare. Den som kunnat ta sig från svår fattigdom till medelklass blir lyckligare, men därefter har det inte så stor betydelse om vår ekonomiska standard skulle öka. Det materiella välståndet i västvärlden har ökat lavinartat de senaste 50 åren, men lyckonivåerna följer inte samma kurva utan har bara ökat något.

2. "Vackra människor är lyckligare"

Många tror kanske att de skulle vara lyckligare om de vägde fem kilo mindre eller hade perfekta ögonbryn, men det stämmer inte. Skälet är att vi människor så snabbt vänjer oss vid hur vi ser ut, att skönhet inte ger någon långvarigt ökad lyckonivå.

Människor som uppfattar sig själva som snygga är dock lyckligare än andra, oavsett hur de ser ut.

3. "Nordbor är olyckliga"

Människor i Nordeuropa är lyckligare än människor i södra Europa. Det finns många faktorer som kan förklara skillnaden, men en är att man i norra Europa har större mellanmänsklig tillit än i södra Europa. Det vill säga, man litar på andra människor, inte bara vänner och familj. Till det kommer också en lägre grad av korruption i norr, samt stark ekonomi och lägre arbetslöshet. ”Sedan har man också funnit att i länder som präglas av individualism är människor mer lyckliga”, säger Filip Fors, lyckoforskare vid Umeå universitet.

4. Barn gör oss lyckliga

Faktum är att personer i parrelationer som inte har barn är nöjdare än personer som lever i relationer med barn. Lyckan i relationen minskar dramatiskt när det första barnet föds och når sin absoluta bottennivå när barnet når puberteten. När sista barnet flyttat hemifrån börjar tillfredsställelsen i relationen sakta öka igen. Därmed inte sagt att barn gör oss olyckliga, snarare skapar de både glädje och stress, känslor som inte utesluter varandra.

5. "Lycka hör ungdomen till"

Det är inte sant att livet ”tar slut” vid en viss ålder, tvärtom pekar mycket på att vårt välbefinnande ökar med åldern. ”Undersökningar visar att det är människor mellan 60 och 75 år som är lyckligast”, säger Filip Fors.

Med åldern blir vi bättre på att fokusera på det vi verkligen är intresserade av, vi vet vilka värden som är viktiga i livet och vi får bättre självkänsla. Då spelar det mindre roll att vår fysiska förmåga förändras till det sämre.

6. "Antingen är man född lycklig eller inte"

Oavsett utgångsläge så kan alla människor lära sig att bli lyckligare. Forskning visar att hela 40 procent av vår lycka bestäms av handlingar och val vi själva gör. Det är alltså möjligt att skapa sin egen lycka. Det ligger dock någonting i att vissa föds lyckligare – 50 procent av vår personlighet avgörs av arvsmassan.

7. "Gifta människor är lyckligare"

Det stämmer att gifta människor är lyckligare än andra, men sambandet är inte så enkelt. Å ena sidan är gifta lyckligare än personer som aldrig gift sig och personer som har separerat, å andra sida är personer i dåliga äktenskap olyckligare än både ogifta och skilda personer. Samtidigt tycks lyckliga personer ha lättare att hitta en partner än olyckliga tack vare att de är mer sociala och trevliga att umgås med.

Källor: "Lyckans verktyg" av Sonja Lyubomirsky, "Vad optimister vet och du kan lära dig" av Nicolas Jacquemot, Filip Fors, lyckoforskare vid Umeå Universitet