Lista.

2018-08-08 12:30
Puffetikett
Dagens ETC

7 aktioner som förändrade världen

Ofta används civil olydnad, att bryta mot lagar för att påvisa missförhållanden, som en del av en större proteströrelse.

Och den civila olydnaden har spelat en viktig roll för många av de politiska segrar vi idag tar för givna, som kvinnors rösträtt, kampen mot apartheid, Pride och ursprungsfolks rättigheter.

Castortransporterna

Mellan 1995 och 2011 genomfördes järnvägstransporter av upparbetat kärnkraftsavfall mellan den franska destruktionsanläggningen La Hague och (oftast) mellanlagringsstationen i tyska Gorleben. Under hela perioden omgavs transporterna av stora demonstrationer och blockader av järnvägsspåret och som mest bevakades de av 30 000 poliser. Vid ett tillfälle, 2005, omkom en demonstrant som kördes över av tåget. Efter upprepade förseningar ställdes transporterna in 2011, men de beräknas återupptas nästa år.

Tyskland 2010. Aktivister sitter på tågrälsen för att hindra ett tåg med kärnkraftsavfall. Bild: dapd/Sebastian Willnow/AP/TT
Tyskland 2010. Aktivister sitter på tågrälsen för att hindra ett tåg med kärnkraftsavfall.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Slagordet ”Wir stellen uns quer!” (vi ställer oss i vägen) har också använts vid blockader riktade mot en årlig nazistisk minnesmarsch i Dresden 2010–2013. De senaste åren har den tyska miljörörelsen i stället blockerat kolgruvor under parollen ”Ende Gelände”.

Stonewall

Stonewall Inn var en bar i New York där även homo­sexuella var välkomna. Den ägdes av den lokala maffian och kunde existera genom en kombination av mutor till polisen och att intäkterna från utpressning av gäster delades mellan poliser och maffian. Vid en av de återkommande razziorna, natten till den 28 juni 1969, vägrade bargäster klädda som kvinnor att, som vanligt var, följa med kvinnliga poliser in till toalettavdelningen för könsidentifiering. Bargäster som släppts stannade kvar utanför baren och snart hade en stor folksamling bildats som krävde att razzian skulle avbrytas och de gripna släppas.

En ”gay power”-demonstration slås ner av polis i New York 1970 – året efter upploppet vid Stonewall Inn. Bild: AP/TT
En ”gay power”-demonstration slås ner av polis i New York 1970 – året efter upploppet vid Stonewall Inn.

Efter att en kvinna inför folksamlingen brutalt tvingats upp på en polisbuss, kastades flaskor mot poliserna och det tog sedan två dygn för polisen att brutalt skingra folkmassan.

Ett år senare hölls Christopher Street Liberation Day Parade, den första Pride-paraden.

Awami-förbundet

Efter att den pakistanska regeringen 1971 vägrade respektera valresultatet, som gett en klar majoritet för det nationalistiska Awami-förbundet, utropade dess ledare Shejk Mujubur Rahman att allt samarbete med staten skulle upphöra. Det innebar att alla statsfunktioner slutade fungera i den östra landshalvan, inga skatter betalades in, telefon- och telegrafkommunikationerna bröts och i den östra delen av landet blev Awami-förbundet den faktiska regeringen.

Sheikh Mujibur Rahman (i mitten till vänster med glasögon) demonstrerar tillsammans med medlemmar av Awami-förbundet innan valet 1970. Bild: Shakil Iftekhar
Sheikh Mujibur Rahman (i mitten till vänster med glasögon) demonstrerar tillsammans med medlemmar av Awami-förbundet innan valet 1970.

Kampanjen varade i tre veckor till den 26 mars 1971 innan den pakistanska armén ingrep. Efter ett blodigt krig där också Indien intervenerade utropades den nya staten Bangladesh.

Suffragetterna

De kvinnliga rösträttskämparna i sekelskiftets Storbritannien blandade politisk opinionsbildning och civil olydnad med att förstöra egendom och använde vid några tillfällen även bomber.

En hungerstrejkande suffragett blir tvångsmatad med hjälp av en slang som sticks ner i näsan.
En hungerstrejkande suffragett blir tvångsmatad med hjälp av en slang som sticks ner i näsan.

Rörelsen blev världskänd sedan en aktivist, Emily Davidson, kastat sig framför kungens häst under en ryttartävling, och omkommit.

När första världskriget bröt ut splittrades rörelsen eftersom delar av den stödde kriget och andra motarbetade det och det dröjde till 1928 innan brittiska kvinnor fick rösträtt på samma villkor som män.

Standing Rock

Den första april 2016 började LaDonna Brave Bull Allard från Sioux-folket i Standing Rock-reservatet på gränsen mellan delstaterna Nord- och Syd-Dakota i USA bygga ett läger på sin egen mark i protest mot byggandet av en pipeline för olja.

Glädjetårar. Olivia One Feather från stammen Rock Sioux, i mitten, gråter av glädje när staden Seattle bestämt sig för att divestera ur ett av företagen som skulle finansiera pipelinen.
Glädjetårar. Olivia One Feather från stammen Rock Sioux, i mitten, gråter av glädje när staden Seattle bestämt sig för att divestera ur ett av företagen som skulle finansiera pipelinen.

Protesten fick snart stöd av ursprungsbefolkning från hela USA och utvecklades till försök att blockera byggandet genom att kedja fast sig vid maskiner. Byggföretaget svarade med att hyra in en privat väktarfirma som försökte driva bort demonstranterna med våld. Det ledde i sin tur till att 2 000 krigsveteraner i december 2016 bildade en mänsklig kedja för att skydda lägret. På order av den nye presidenten Donald Trump byggdes emellertid pipelinen färdig under våren 2017.

Rosa Parks

Ett av de mest kända exemplen på civil olydnad är förstås medborgarrättskämpen Rosa Parks (1913–2005) från staten Alabama i USA.

Rosa Parks anländer till domstolen, i februari 1956, för det rättsliga efterspelet efter bussaktionen.
Rosa Parks anländer till domstolen, i februari 1956, för det rättsliga efterspelet efter bussaktionen.

Den första december 1955 vägrade hon lämna sin plats bland de färgades säten när busschauffören uppmanade henne att flytta sig för vita passagerare. Även om hennes vägran tekniskt sett inte var ett brott enligt staden Montgomerys segregeringslag, greps hon av polis och dömdes till böter i domstol. Hon överklagade och samtidigt inledde medborgarrättsrörelsen en bojkott av stadens bussbolag, som skulle vara i över ett år.

Till slut var det inte hennes överklagande utan ett annat som ledde till att en federal domstol förklarade att segregeringslagen stred mot konstitutionen, men eftersom hon var en erfaren aktivist var det henne rörelsen valde till symbolperson.

Nelson Mandela

Juristen Nelson Mandela (1918–2013) gick redan 1942 med i den Afrikanska nationalkongressen, ANC, och efter att apartheidregimen införts 1948 var han med och organiserade motståndet. Samtidigt bedrev han juridisk rådgivning åt fattiga sydafrikaner.

Nelson Mandela bränner sitt pass i protest, 1960. Under apartheid var alla svarta sydafrikaner tvungna att bära ett särskilt pass.
Nelson Mandela bränner sitt pass i protest, 1960. Under apartheid var alla svarta sydafrikaner tvungna att bära ett särskilt pass.

Efter Sharpevillemassakern 1960, när minst 69 personer dödades efter att en demonstration organiserad av utbrytarorganisationen PAC beskjutits av polis, förbjöds både ANC och PAC. Året efter grundades ANCs väpnade gren Umkhonto we Sizwe, och Mandela planerade en sabotagekampanj för att försvaga regimen.

Han arresterades 1962 och försvarade ännu i samband med frigivandet 1990 att det civila motståndet kompletterats med väpnad kamp, som på 1980-talet utvecklats till gerillakrig.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter