Nyheter.

2017-05-13 11:00
 • Daggdroppe i daggkåpa. Bild: Göran Greider
  Daggdroppe i daggkåpa.
 • Jordärtsskocka uppgrävd på våren. Bild: Göran Greider
  Jordärtsskocka uppgrävd på våren.
 • Nunneört. Bild: Göran Greider
  Nunneört.
 • Snart dags för syrensaft! Bild: Göran Greider
  Snart dags för syrensaft!

20 gröna tips från Greider

Nu när odlingssäsongen är kommen bjuder Göran Greider på en filosofisk guide till alla gröna själar: "För mig är varje trädgård magisk"

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

1. Den som odlar, i en trädgård, på en kolonilott, på en balkong eller på ett fönsterbräde, får en hemadress i biosfären. Och snart får du ta emot handskrivna brev från det gröna, från frön och rötter, från jord och bladverk.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

2. Låt alltid en liten anteckningsbok ligga framme där du skriver ned vad som sker i trädgården: Nunneörten som slog ut. Knopparna på äppelträden. Notera vårdagen då du grävde ner jordärtskockorna och dagen då du grävde upp dem. Skriv ner att du en kväll kände att vattnet i regntunnan var kroppsvarmt och att du ville hålla handen och hela armen kvar i det varma. Gör små, enkla anteckningar. På hösten, när sommaren känns som ett kort förbiilande ögonblick, återvänder den tid som gått när du ser dina anteckningar. En utblommad krollilja återuppstår.

3. Att ömsint plantera ett fruktträd är en övning i att lämna sin egen art och solidarisera sig med en annan: Träd in i sammanhangen. Den som odlar blir alltid lite mindre människa och lite mer planta.

4. Den som odlar vill inte flyga. Den som har rosor och dahlior ger sig inte i onödan av på långa, energikrävande resor.

5. Komposter är framtiden. Där föds tiden.

6. Har du mycket överblivna frön? Sätt dig då ner och tillverka några fröbomber. Blanda en del jord och en del gödsel. Vattna. Strö över frön. Krama till bollar. Låt torka någon timme. Gå sedan ut till någon riktigt trist plats – ett bortglömt hörn i en park, en sliten grönyta vid en parkeringsplats, jordplätten på andra sidan ett stängsel – och släng där din bomb. Med lite tur tar det sig. Skönhet istället för förödelse. Detta är den verkliga Mother of all bombs.

7. Rut-bidrag och trädgård är motsatser.

8. Överdriv inte ditt odlande. Bättre med för få plantor än för många. För inte in idén om evig och stegrad tillväxt i odlingens värld.

9. Månaden maj är en stor salladsskål i trädgården och i det vilda: Plocka löktrav till pesto, kirskål till paj, nässlor till soppa, maskrosblad till sallad. Låt tusenskönor landa i salladen.

10. Den helige Franciskus är alla trädgårdars skyddshelgon.

11. Ogräs är vägvisare till den goda jorden.

12. Sitta vid köksbordet med de förodlade fröerna: När de första bladen tittar upp känner du hur du äntligen blir koncentrerad. Du faller mot din egen medelpunkt där allt växande sker.

13. Jorden är det viktiga, i långa loppet är det så. Jord på händerna är liv på händerna. Det är inte blommor eller grönsaker du odlar, det är jord du odlar.

14. För mig är varje trädgård magisk. Jag kliver in i en trädgård och kliver ut i barndomen. Var och en av oss har inom oss minnet av en trädgård. Jag mötte en gång en flykting som bar på minnet av sin barndoms trädgård hela den långa vägen från Syrien, över havet och hit.

15. Vårkvällarnas ljus håller dig kvar utomhus. Du känner ljusets kraft.

16. Jag tror att trädgården är äldre än åkern. Lundarna med fruktträd som uppsöktes av apor, förmänniskor, människor.

17. Sprid frön. Det är den grundläggande delningsekonomin.

18. Varje äng är på vårkanten en ännu oskriven fantasyroman.

19. Varma husväggar är varma famnar.

20. Odlare behöver vänner. För att klara bevattningen när man är borta några dagar. För att tillsammans bära tunga säckar med jord. För att låna en spade. Odling skapar vänskap.