Tänk om man kunde skapa näringslösning som minskar klimatutsläppen.

Tänk om vi kan göra matjorden bättre och maten bättre och hela tiden minska hotet mot jorden.

Tänk om vi dessutom kan producera den lokalt utan transporter och förstörelse.

Tänk om vi kan fasa ut fossil energi på jordbruksmarkerna.

Jo, det går.

Men vi behöver din hjälp för att göra det.

Fermentera organiskt avfall

Ja, du hör på orden. Fermentera organisk avfall låter inte så märkligt men det är en revolution för trädgårdar och jordbruk.

Det fungerar lika bra i ditt trädgårsland, åt dina bärbuskar som det fungerar för ekobonden som nu dessutom kan gödsla utan metanutsläpp, dessutom gödsla även när skörden börjar bli klar (Bladgödsla). Fermenterad näringslösning kallas Bokashi när den sköts som fast fermentering men det ETC näring handlar om är en utvecklad metod för att göra det flytande.

Du får färdig flytande näring utan metanusläpp vid produktionen och du kommer lagra klimatgaser i själva jorden som blir allt mer näringsrik och energirik. Att fermentera handlar om att låta mjölksyrebakterier arbete med avfallet, en ny lösning blir färdig på bara sju dagar och vi har särskilt fokus på fotosyntesbakterier som gör att CO2 binds i marken och att själva matjorden blir ett lager för utsläppen.

Vi tar helt enkelt organiskt avfall från djur eller från växter och gör om det till näringslösning att hälla på din jord.

Vi löser problemet med hästarnas avfall såväl som kornas utan att det får ligga och rötas och skapa stora metanutsläpp. (Metanet bildas inte genom att fermentationen stoppar rötningsmikroberna).

Det här är en revolution som på allvar kan göra ditt odlande till en ännu mer klimatpositiv åtgärd och som ger ekobönderna bättre odlingsmöjligheter än det vanliga jordbruket. Vi förvandlar utsläpp till näring och alla gör en gemensam insats mot klimatkollapsen.

Här kan du läsa mer om hur odlingsjorden laddas med klimatgaser genom ETC Näring.

Det handlar om lokal produktion över hela Sverige

Precis som solceller ändrar makten över energin och flyttar den till de som sätter upp dem på sina gårdar och hus, så är ETC näring en rejäl ändring av makten över näring. Metoden vi utvecklat är enkel att lära sig för en bonde och mycket enkel att distribuera lokalt och sprida. Den luktar inte och förstör därmed inte närmiljön för boende, den kan kontinuerligt produceras under hela året sålänge det finns avfall och den kan alltså göras småskaligt och lokalt över hela landet.

Det här är faktiskt en maktförskjutning från stora internationella fossila företag som levererar konstgödsel, till lokal produktion nära städer och byar.

Det finns inga stora skalfördelar i att producera gigantiska mängder, vi kan lokalt få bättre ekonomi för bönder som säljer inom någon mils omkrets.

I motsats till biogas eller vanligt rötande av gödsel så är det här ren produktion utan dessas stora utsläpp. Mindre transporter, mindre utsläpp och väldigt mycket bättre jordar. Vi kan sluta kompostera och istället fermentera.

Vi levererar de första dunkarna ETC näring redan om fyra veckor (vi har produktion i Katrineholm och norr om Stockholm) och vi vill självklart att du som följer ETC ska kunna vara med och använda detta redan i vårens odlingar.

Crowdfunding med ETC Näring

Så fort ETC utvecklar nya saker vänder vi oss till läsarna först och frågar om de vill vara med. Men på lite olika sätt.

Solcellerna äger långivarna, hyreshusen har andelar och när vi startade ETC Tomat förköpte läsare tomaterna så vi kunde bygga växthusen och komma igång (med bland annat de syrade tomatrörorna från Stefans Sundström. Mums.)

För att utveckla ETC Näring väljer vi istället att skapa ett nytt publik bolag där alla som är med får aktieandelar. Dessa andelar återköper sen bolaget inom fem år och utdelningen per år är utlovad till 3%. (Du kan naturligtvis behålla aktieandelarna längre om du vill det, men fem år är den tid vi behöver för att skapa det här nationellt.)

Förutom att producera näringslösning till ETC-läsare hela tiden så utbildar vi i hur man gör det (första kursen är i maj i Katrineholm), vi säljer produktionsverktygen och passar på att samtidigt uppmana de aktiva att sätta upp solcellerna som gör elen till anläggningen. (Vi pastöriserar avfallet med elvärme innan det fermenteras).

Vi kommer också ha särskilda odlarkurser från slutet av maj för dig som vill diskutera växthus och näringslösning och den mikrobiologiska jordens fantastiska möjligheter.

Vill du vara med?

Kurser anmäler du dig till på varuhuset.etc.se

Där kan du också förbetala näringslösning för våren och sommaren (en dunk på 5 liter kostar 320 kr. (Du spär ut den med vatten och kommer använda ca 2 dl per kvadratmeter och gång under säsongen.)

Vill du Crowdfunda så är villkoren enkla. En aktieandel (det är formellt en B-aktie) kostar 5000 kr och återköps inom fem år till samma pris. Avkastningen är satt till 3 procent per år.

Totalt finns det 1000 andelar. (De emitteras i maj). VIll du vara med så mejla johan@etc.se så skickar vi prospekt och mer info om fermentering av organiskt avfall.