Nöje.

2013-12-23 01:00
”Satan! Det är inte LA-väder direkt” säger Ludwig Göransson när han kliver ut i Stockholmskylan. Bild: Ragnar Wernstedt
”Satan! Det är inte LA-väder direkt” säger Ludwig Göransson när han kliver ut i Stockholmskylan. Bild: Ragnar Wernstedt

Framgångsrik filmmusiker

Han har arbetat med ett flertal artister och skriver musik till några av de största sitcom-serierna i Hollywood. Nu är kompositören Ludwig Göransson aktuell med musiken till den prisade långfilmen Fruitvale Station.
– Jag gillar att ha en fot i både artist- och filmvärlden, säger han till Dagens ETC.

Ludwig Göransson växte upp i Linköping och studerade sedan jazz på musikhögskolan i Stockholm innan han begav sig västerut. Han hade lyckats komma in på den hett eftertraktade filmskolan USC i Los Angeles. Där studerade han filmmusik, som ledde till några reklamjobb innan han fick chansen att göra musiken till sitcom-serien Community.

– När man kommit upp sig lite slipper man göra reklam, som inte är särskilt kul, säger han.

Trots att Ludwig Göransson är relativt okänd i Sverige har han blivit ett namn att räkna med i Hollywood. Ändå är han försiktig med att slå sig för bröstet.

– Jag kan känna mig framgångsrik med tanke på att jag får hålla på med det jag vill göra och kan leva på det. Men helst vill jag nå en sådan ställning att jag kan välja och vraka mellan de filmer och artister jag vill jobba med. Nu måste jag fortfarande ligga på, gå på möten och smöra för folk.

Prisad film

När han producerar egen musik gör han det under namnet Ludovin, ett projekt som hamnat lite i skymundan för andras produktioner. Ludwig är producenten bakom indierockgruppen Haims hyllade debutalbum och har även producerat musik med rapparen Childish Gambino, som även var skådespelare i Community. I somras spelade de in ett nytt album tillsammans.

– Han hyrde ett mansion i Malibu över sommaren. Det kanske låter som att vi bara festade hela tiden, men vi jobbade nio till nio varje dag och jag är stolt över den skivan. Musikaliskt sett skiljer den sig från all annan musik.

Trots framgångar med artister och återkommande uppdrag till tv-serierna New Girl, Happy Endings och Community är det ändå som filmkompositör Ludwig Göransson är allra hetast just nu. Anledningen till Sverigebesöket är att Ludwig gjort musiken till filmen Fruitvale Station som visades på Stockholms filmfestival. Där vann regissören Ryan Coogler pris för bästa regidebut.

Fruitvale Station

Filmen – som baseras på verkliga händelser som utspelade sig nyårsdagen 2009, när 22-årige Oscar Grant blev ihjälskjuten av poliser vid tågstationen Fruitvale i Oakland – har även prisats på Sundance filmfestival.

– Det är väldigt kul med priserna, framförallt för Ryan som har gått från okänd regissör, till att vara en av de hetaste filmmakarna i Hollywood.

”Skapar en mörk stämning”

Ludwig pluggade tillsammans med Ryan Coogler på USC och nappade direkt när han fick läsa manuset till filmen.

– Jag tog först fram tre musikaliska teman varav Ryan valde ut ett. Han ville ha mycket gitarr och det är väl det jag själv är bäst på att spela. När sedan filmen var inspelad så började jag skriva musik till de olika scenerna.

Vad utmärker musiken förutom att det är mycket gitarr?

– Jag åkte upp till Oakland och spelade in ljudet från tåget på Bart Station där filmen delvis utspelar sig. Det ljudet går sedan igen i mycket av musiken, i en slags lång syntslinga som skapar en mörk stämning.

Efter sex år i Hollywood har Ludwig inga planer på att flytta tillbaka till Sverige. Han vill inte heller begränsa sig och fortsätter gärna att jobba brett.

– Jag tycker att det är roligt att ha en fot i båda världarna, att jobba halva tiden med filmmusik och halva tiden med artister. När man gör filmmusik arbetar man oftast ensam. Samarbeten med artister ger ett större socialt utbyte.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Ludwig Göransson

29-årig filmkompositör och musiker.

Kommer från Linköping men bor i Los Feliz, nära Hollywood i Los Angeles.

Lyssnar på hip-hop och klassisk musik.

Skriver och spelar egna låtar under namnet Ludovin.

Spelar gitarr, trummor, bas och keyboard.

Har studerat på Musikhögskolan i Stockholm samt School of Cinematic Arts vid USC (University of South California).

Aktuell med filmen Fruitvale Station som har premiär i Sverige den 10 januari samt Childish Gambinos album Because the Internet.

ETC har även träffat Fruitvale Stations regissör Ryan Coogler, den intervju kan du läsa om två veckor.