Kultur & Nöje.

2021-07-13 17:53
Puffetikett
ETC Play

Dagens Play-tips: Svarta Nejlikan

Svarta Nejlikan är ett gripande drama baserat på den svenske ambassadören Harald Edelstams liv och hans kamp för att hjälpa flyktingar i Chile under militärkuppen 1973.

- Edelstam var en kämpe för mänskliga rättigheter - mot orättvisor och förtryck. Han var det godas representant i världen - en sann hjälte. En svensk hjälte, säger filmens regissör och medproducent Ulf Hultberg.

1972 tillträder Harald Edelstam (Michael Nyqvist) sin post som Sveriges ambassadör i Chile. Han tar öppet ställning för den folkvalde socialistiske presidenten Salvador Allende och engagerar sig i flera av landets sociala projekt. Men en dag förändras allt. Militären, under ledning av Augusto Pinochet, störtar Allende och inleder en blodig klappjakt på sina politiska motståndare. Hundratals aktivister förs till Nationalstadion i Santiago, där de torteras och avrättas. Med risk för sitt eget liv utnyttjar Edelstam sina diplomatiska befogenheter till bristningsgränsen och utfärdar politisk asyl till hotade aktivister. Men den kontroversielle diplomaten spelar ett högt spel. Mitt i kaoset inleder Edelstam också en kärleksrelation med den unga aktivisten Consuelo.

Filmen har visats på bio och TV i många länder. Gator och torg har uppkallats i ambassadör Harald Edelstams namn – en svensk hjälte.

Hyr filmen här.

Läs också en artikel om filmskaparna bakom Svarta Nejlikan här.