Miljö.

2021-05-04 13:19
 • 2021 har utsetts till Friluftslivets år. I och med detta har STF har startat hastaggen #fjällvett. Bild: Wilda Nilsson
  2021 har utsetts till Friluftslivets år. I och med detta har STF har startat hastaggen #fjällvett. 
 • Wilda Nilsson och hunden Flexie.
  Wilda Nilsson och hunden Flexie.
 • Presskaffe-muggen är ett måste, menar Wilda Nilsson.
  Presskaffe-muggen är ett måste, menar Wilda Nilsson.
 • Rekordmånga har börjat fjällvandra.
  Rekordmånga har börjat fjällvandra.
Puffetikett
Dagens ETC

Vill du vandra på hemestern? Här är bästa tipsen

Friluftsfantasten Wilda Nilsson ger sina bästa tips för en hållbar naturupplevelse i sommar. Här är prylarna som räddar semestern – och naturen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Fjällen och friluftslivet lockade rekordmånga turister när svenskarna skulle hemestra förra sommaren. För många var det första gången de knöt på sig vandringskängorna och upptäckte magin i den svenska naturen. Men det skapade också en del problem, som nedskräpning, slitna vandringsleder och skogsbränder.

Nu är friluftsåret i gång igen och suget för att komma ut till naturreservat och fjället har allt annat än minskat. På flera håll är fjällstugorna redan upp­bokade och på fjällstationen i Kebnekajse har bokningarna till sommaren ökat med 15–20 ­procent sedan i fjol enligt Svenska Turistföreningen, STF.

Så hur ska man göra för att ta del av den vackra naturen utan att förstöra den?

1. Packa smart och skräpfritt

Wilda Nilsson utbildar sig till yrkes­officer inom försvarsmakten och instagrammar och bloggar under namnet Outdoor_Wilda­ om hur man bäst njuter av vardagsäventyr i naturen. Hon har också stenkoll på vandring, forsränning och överlevnad i vildmarken. Wildas bästa tips för att undvika nedskräpning är att packa om redan innan du ger dig av på vandringen.

– En hel del förpackningar kan du förmodligen återvinna redan innan du går hemifrån. Ta med dig en påse, gärna en slitstark sådan att samla skräp i. Kanske kan du laga en god gryta hemma och hälla i en mattermos, då blir det inget skräp kvar alls vid lunchen. Varm korv går fint att ha i en sån också, ta med bröd och ketchup/senap. Enkel picknick för stora och små. Bär alltid allt skräp hem igen!

2. Kontrollera dina produkter

Något som kan vara bra att tänka på är också vad man tar med sig för produkter om man planerar att vara ute lite längre.

– Jag försöker att välja exempelvis schampo och diskmedel utifrån miljöhänsyn. Jag rekommenderar att läsa Råd & Rön för att få objektiva tester av produkter som tillverkare och märken inte kan påverka.

3. Följ anvisningarna

Vad ska alla erfarna och ­oerfarna vandrare tänka på för att inte slita på turerna?

– När det finns träspänger, gå på dem. Välj mindre populära destinationer och respektera de förbud som finns eller som tillkommer i syfte att skydda naturen. Lägg aldrig kisspapper på marken. Det räcker inte att trycka det under en sten. Släng pappret i en hundbajspåse, knyt ihop och bär hem det. Gräv en grop med en medtagen trädgårdsspade om du behöver bajsa i skogen. Hjälp de som inte har kunskapen än genom att informera och i värsta fall, plocka upp även deras skräp. Överväg att skänka en liten slant till organisationer som underhåller leder i den svenska fjällvärlden. Gör inte upp eld när det råder eldningsförbud – och ska du elda annars, gör det ansvarsfullt och inte på klipphällar eller liknande. Visst är kokkaffe gott men med en presskaffe-mugg och varmt vatten i termos riskerar du inte att starta en skogsbrand, men får ändå gott kaffe.

4. Utforska ditt närområde

Har du några knep för att ta vara på det som finns i naturen utan att förstöra den?

– Inte störa, inte förstöra är en bra grundregel. Googla på allemansrätten och fräscha upp dina kunskaper om vad som är tillåtet och inte. Underskatta inte vardagsäventyret. Det finns vandringsleder och natur­områden nära där du bor. Appen Naturkartan är gratis och en toppenhjälp på vägen.

5. Besegra din inre latmask

Vad önskar du fler gjorde när de var ute i naturen?

– Tog några djupa andetag och reflekterade över vilken förmån det är att ha rätt att ströva i skog och mark. Det är att privilegium värt att värna genom att inte skräpa ned. Det är inte så svårt egentligen, besegra din inre latmask och vidta rätt åtgärder!

Friluftslivets år

Totalt ökade besöken på fjällstationerna med 8 procent förra sommaren jämfört med 2019 som också var ett rekordår. Vissa platser var mer populära än andra. I Edsåsdalen och i Åre ökade besöken med 136 respektive 108 procent i juni och juli 2020 från föregående år.

2021 har utsetts till Frilufts­livets år. Naturvårdsverket och 150 organisationer hoppas att fler människor ska prova friluftsliv och öka medveten­heten om friluftslivets värden och allemansrätten. STF tillsammans med ett 20-tal organisationer menar dock att det inte är möjligt utan mer statligt stöd för att rusta upp och underhålla vandringsleder. De har efter­frågat ett större engagemang från Miljöminister Per Bolund kring frågan.

STF har också startat hash­taggen #fjällvett och uppmuntrar till just detta inför sommaren.

Källa: Svenska Turistföreningen