Miljö.

2021-09-09 10:30
 • Öystein Stray Spetalen ligger bakom den hemliga Whattsapp-gruppen. Bild: Stian Lysberg Solum/NTB och shutterstock
  Öystein Stray Spetalen ligger bakom den hemliga Whattsapp-gruppen.
 • ”Det är en privat grupp människor som utbyter åsikter. Det är inget mer än det, man ska inte överdimensionera det”, säger fondförvaltaren Jan Petter Sissener. Bild: Gorm Kallestad/NTB
  ”Det är en privat grupp människor som utbyter åsikter. Det är inget mer än det, man ska inte överdimensionera det”, säger fondförvaltaren Jan Petter Sissener. 
 • AP:s partiledare Jonas Gahr Støre tyAP:s partiledare Jonas Gahr Støre tycker att det är bra att nätverket kommer fram i ljuset. ”Den visar hur några av landets rikaste människor har arbetat för att påverka politiken”, säger han. Bild: Jon Olav Nesvold/NTB
  AP:s partiledare Jonas Gahr Støre tyAP:s partiledare Jonas Gahr Støre tycker att det är bra att nätverket kommer fram i ljuset. ”Den visar hur några av landets rikaste människor har arbetat för att påverka politiken”, säger han. 
Puffetikett
Dagens ETC

Norska miljardärerna: Oljan måste skyddas!

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Hundratusentals vrålar för mer olja

Den norska Facebookgruppen Oljebrølet har på kort tid samlat över 240 000 medlemmar. Gruppen är en motreaktion till föreningen Klimabrølet som kräver stopp för norsk oljeutvinning. Att grundaren Helene Sørbu skrivit rasistiska kommentarer på Facebook stoppar inte nya medlemmar från att strömma till.

I slutet på augusti arrangerade föreningen Klimabrølet–Klimatvrålet på svenska – en manifestation utanför Stortinget i Oslo, där de medverkande gav upp ett gemensamt vrål till stöd för grön omställning i Norge.

Motreaktionen lät inte vänta på sig. Bara ett par dagar senare grundade Helene Sørbu Facebookgruppen Oljebrølet – eller Oljevrålet på svenska – som enligt Facebooksidan ska fungera som en ”motvikt till dem som inte förstår hur viktig oljan är”.

”Vi kommer också att vråla mot förstörelse av jobb och utveckling. Olja är makt - varför ska vi ge upp denna makt till exempelvis Kina och Ryssland?”, står det i presentationen.

Gruppen är politiskt obunden, men Helene Sørbu har tidigare kandiderat till ordförandeposten för högerpopulistiska Fremskrittspartiet, FrP, i Nordre Lands kommun.

Grovt rasistisk kommentar

Samtidigt som gruppens massiva respons uppmärksammades i medierna spreds en skärmdump av en några år gammal Facebook-kommentar Sørbu gjort. Under en bild av fem vita tjejer som sitter på fem svarta killars axlar i en pool, skriver hon: ”Det är nästan så man saknar nazisterna när man ser detta…”

Helene Sørbu bad kort därefter offentligt om ursäkt med förklaringen att det var ett misslyckat skämt. Varken Sørbus kommentar eller nyheten att en annan av Oljebrölets moderatorer är högerextremist, har minskat intresset för gruppen, som sedan avslöjandena har dubblat antalet medlemmar, till 241 800.

Eivind Trædal är kommunfullmäktigeledamot i Oslo för  Miljøpartiet De Grønne, MDG. Han säger till Dagens ETC att FrP främjat och rekryterat medlemmar till Oljebrølet.

– Oljebrølet har täta band till FrP, som förutom att vara invandringskritiska också är klimatskeptiker. De har legat dåligt till i väljarundersökningarna och vill nog få så många oljeanhängare som möjligt att rösta på dem.

Att gruppen lockar så många kan delvis bero på att fortsatt oljeutvinning inte är lika självklart idag, som det varit förut, anser han.

– Tidigare har stödet för oljan varit närmast unisont, nu är debatten mer polariserad, vilket jag menar är ett framsteg – även om det betyder mer konflikt.

”Radikal ståndpunkt”

I år är det första gången som en större diskussion om oljeutvinningens roll i klimatpolitiken har förts i Norge, enligt Trædal.

– Diskussionen handlar särskilt om två saker: om Norge ska fortsätta leta efter mer olja och gas, och om Norge ska ha en plan för att fasa ut oljeutvinningen, säger han.

I år har både MDG, Sosialistisk Venstreparti, Venstre, Rødt og Kristelig Folkeparti ett slut på fossilutvinningen i sina partiprogram.

– Det betraktades tidigare som en väldigt radikal ståndpunkt.

Eivind Trædal tror att FrP med Oljebrølet kan tjäna på att ta tydlig ställning för oljebranschen inför valet till stortinget på måndag.

– Särskilt nu sedan den borgerliga regeringen föreslagit en förändring av oljeskatten, säger Eivind Trædal.

Hemlig grupp

l Whatsapp-gruppen ”Politikk” startades den 31 december 2016 av den norske miljardären och aktieplaceraren Öystein Stray Spetalen.

Endast särskilt inbjudna personer får bli medlemmar.

Öystein Stray Spetalen var även en av dem som 2017 startade den högerpopulistiska nättidningen resett.no. Flera av Resetts medarbetare är också med i ”Politikk”.

Oljebrølet

Oljebrølet är en Facebookgrupp som tar ställning för fortsatt norsk oljeutvinning.

Gruppen startades av Helene Sørbu, tidigare vice ordförande och ordförande kandidat för högerpopulistiska Fremskrittspartiet i Nordre Lands kommun.

Efter att det avslöjats att Sørbu skrivit en grovt rasistisk kommentar på Facebook står hon inte längre som medlem i Oljebrølet.