Hoppa till innehållet

Klimat & Miljö

Mer livsmedel ska nå matbordet

Det uppskattas att de globala förlusterna från skörd, slakt och fångst innan produkterna når butik är 14 procent. Jordbruksverket har nu tagit fram metoder för uppföljning av livsmedelsförluster.
Det uppskattas att de globala förlusterna från skörd, slakt och fångst innan produkterna når butik är 14 procent. Jordbruksverket har nu tagit fram metoder för uppföljning av livsmedelsförluster. Bild: Bild: Andreas Hillergren/TT

Dagens ETC.

Omkring 300 000 ton livs­medel lämnas i fält, blir djurfoder eller biogas istället för att ätas upp. Nya metoder för uppföljning ska förhoppningsvis minska livsmedelsförlusterna. ”Det är en vinst för miljö, klimat och ekonomi när mer kan bli mat”, säger Christina Nordin, generaldirektör på Jordbruksverket

FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, uppskattar att de globala förlusterna från skörd, slakt och fångst innan produkterna når butik är 14 procent. Nordiska studier har uppskattat att omkring 300 000 ton som var tänkt att bli mat från svenska gårdar inte går vidare i livsmedelskedjan, men mer specifika undersökningar krävs enligt svenska myndigheter.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

BARA IDAG: Prova en hel månad utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel månad utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser