Ledare. Johan Ehrenberg.

2018-11-09 03:00
Puffetikett
Dagens ETC

Vi behöver mer frihet, mer mat och mer varor!

Ja, vi ska konsumera mera, men inte skit.

Jag tycker ofta tvärtom. Det är en märklig känsla, jag ser en diskussion om vår tid och våra hot och jag känner att hela förklaringen av det som sker liksom glider iväg inför våra ögon som en boll som blir en sladdrig geleklump och rinner ner i golvet. VI pratar om fel sak!

Låt mig därför yxigt säga såhär.

Det är inte sant att våra liv begränsas av brist.

Det är vi som skapar bristen.

Klimatskräck är ingen progressiv tanke. Den riskerar skapa isolering och uppgivenhet. Borgerligheten använder den idag för att skapa motstånd mot omställning (flyg på semester och skit i andra) eller nationalism (skit i andra hur som). Mot detta finns de som försöker ge en vision om en något mindre värld. Ofta kloka talespersoner som säger att vi måste bromsa och begränsa och minska. Tänk Romklubbens ”tillväxtens gränser” (i Sverige framförallt via Anders Wijkman) liksom tillväxtkritiker (i Dagens ETC kan du läsa Birger Schlaug och George Monbiot).

Vi är många klimatdebattörer som har rätt men riskerar att få helt fel. Vi säger nämligen ofta att vi har bara en värld men vi lever som om vi hade fyra. Jorden är begränsad och vi är fångna inom dessa gränser.

Men det är inte sant. Jorden är inte ett slutet system, jorden får nämligen närmast oändlig energi alldeles gratis varje sekund från solen och det är här grunden i min kritik av den maktlöshetssjuka som klimatrörelsen och de sociala rörelserna skapar åt sig idag. Tron att det ska bli mindre, snålare, enklare och färre.

Nej, det är inte sant. Vi måste varken bli fattigare, mer isolerade, energisnålare eller mindre nyfikna på nya saker. Vi kan tvärtom skapa enormt mycket mer frihet, mer mat, mer varor och mer kunskap i den värld vi lever och vi kan bli många fler.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Beatles hade fel när de skrev ”All you need is love” men rätt när de senare skrev ”Here comes the sun”.

All tillväxt handlar om energi och kunskap (glöm BNP det är bara ett enögt räknesystem som vi inte ska offra tid på). Det betyder att ständig tillgång till mer energi och ständigt ny kunskap gör tillväxten i våra liv lika ständig. Allt blir bättre om vi inte fuckar upp det av dumhet. (läs oljebolag som Preem eller militär rustning, eller inkomstojämlikhet eller rasism eller…).

Vi har inte ont om något, däremot hål i huvet hos de som äger systemen vi lever i.

Några enkla exempel. Medicin är nästan gratis att producera. De piller du kan få för att bota en cancer (jo medicin fungerar) kostar bara några kronor att producera. Några kronor för ett förlängt liv! Men forskningen var väldigt tidskrävande. Och vinstjakten med patent gör det vanvettigt dyrt. Men detta dyra kan vi ta bort genom att helt enkelt ta bort patent och vinst och istället låta forskningen betalas gemensamt via skatt.

Ojämlikheten är det stora sociala hotet mot våra samhällen men den beror inte på tillväxt, den beror på att det privata kapitalet får äga allt och har avreglerats så att tre amerikanska personer äger lika mycket som halva USA (inte ens Faraonerna var så mäktiga). Ojämlikheten är inte skapad av tillväxt, den är skapad av den broms på tillväxt som elitens förmögenhetsexplosion innebär. Och den är skapad av politiska beslut.

Det finns en teori som kallas ”rekyleffekten”. Alltså påståendet att smartare energianvändning innebär att vi använder mer energi. När kylskåpet drar häften av energin köper du istället två.

Det stämmer inte. Vi är inte dömda till fångenskap av rekyleffekter.

Ta bilarna. Det är inte sant att folk för 30 år sen började skrika efter större och större bilar, att marknaden krävde SUV. Det var bilindustrin som hade behov av större bilar för att kunna höja priser och tekniknivå. Allt energisparande gick åt till slöseri. Men varför? Svar: vinstjakten, behovet av högre priser och konkurrens om andelar av den tillväxt som skapats. Att vi har skitbilar på gatorna beror inte på tillväxt, det beror på aktieägarnas dumma girighet.

Eller ta klimathotet. Eftersom det är gratis att rädda klimatet (varje åtgärd betalar sig själv på några år) så är det inte tillväxt det är fel på utan kapitalismen eftersom den vägrar göra något som blir gratis och inte skapar ännu mer vinst. Den tokbromsar alla lösningar som hotar dess makt.

Ja, jag vet. Vi i Sverige gillar ”hur det var förr”. Det finns en självplågande moralism som sådana som Göran Persson kunde använda för att slå sönder välfärdssystemet och få svenska folket att gilla ”sparande”.

Men det är inte långt från den ekonomiska förstörelsen detta skapade till den politiska förstörelse som en klimatpolitik baserad på mindre handel, mindre internationalism, mindre investering eller mindre konsumtion kommer att skapa.

Ja, vi ska konsumera mera, men inte skit. (Och just nu finns det därför få bra saker att konsumera.)

Jag får i min mejl en hälsning från pionjärerna som nu kallar sig ”Stadsbonden” och som har börjat sälja mat odlad i Stockholms källare på ICA. (Bland annat i DN-skrapan lustigt nog).

Det här är skapat av kunskap, envishet och energi. Av tillväxt.

Just det. Vi kommer inte framåt genom att backa.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg