Hoppa till innehållet

Ledare

Kajsa Ekis Ekman: Varför accepteras Kyiv Independents nazistkopplingar?

Bild: Efrem Lukatsky/TT/AP, Faksimil

Dagens ETC.

Deras högprofilerade försvarsreporter Illia Ponomarenko har varit frontplacerad med nazistiska Azov-bataljonen. Han har ofta lagt ut bilder från militära uppdrag med dem, och skrivit om sin nära vänskap med Azovs före detta artillerichef

Det här är en ledare från Dagens ETC.
Ledarsidan är oberoende med röd och grön politisk färg.

I nyhetsrapporteringen från Ukraina finns en källa som citeras oftare än någon annan: Kyiv Independent. Den engelskspråkiga tidningen startades för knappt fem månader sedan, men har redan två miljoner följare och det som skrivs där hamnar direkt i tidningar världen över. Det är Kyiv Independent som får bidrag från den svenska medieorganisationen Utgivarna, Bonnier News och tyska Axel Springer. Nyligen inledde LO-ägda Arbetet Global ett samarbete med tidningen och kommer att direktöversätta deras texter till svenska.

Ingen tycks reagera på att Kyiv Independents redaktion har nazikopplingar. Deras högprofilerade försvarsreporter Illia Ponomarenko har varit frontplacerad med nazistiska Azov-bataljonen. 

UPA

• En nationalistisk armé under Stepan Bandera som samarbetade med tyskarna under andra världskriget och gjorde sig skyldig till etnisk rensning.

USAID 

• Organisation skapad av den amerikanska staten för att ”avancera USA:s ekonomiska intressen och säkerhetsintressen” samt bidra till utveckling i världen.

00:00 / 00:00