Ledare. Andreas Gustavsson.

2019-11-21 03:00
Puffetikett
Dagens ETC

Skämskudden måste fram när moderater anklagar andra för populism

Övertrampen är så grova. Alla i partiet vet nu att det inte längre finns någon ledande person som har ambitionen att agera vuxen i rummet. Eller som ställer sig frågan: Vart är vi på väg? Var slutar nedförsbacken?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Tidigare har partiledningen i alla fall markerat mot de värsta provokationerna från moderater i och utanför riksdagen. Reaktionerna har varit sena, framtvingade av journalisters frågor. Men till sist har dessa maniskt twittrande och facebookande politiker ändå tagits mjukt i örat, samtidigt som Ulf Kristersson lovat att han ska leda en ”konstruktiv opposition”.

Godkänt betyg.

Om nästa steg hade varit att spola ut en kultur som gjort det möjligt för vissa av partiets representanter att gång på gång förfula samhällsdebatten, sänka den, med en tyngd som inte kommer från argument men från svansarna som piskar vilt bakom Hanif Bali, Jan Ericson, Jonathan Bessou och Lars Beckman.

Ja, om.

Det blev inte riktigt så.

Kristersson själv har ägnat veckan åt att säga förlåt till Jimmie Åkesson och alla ”de röster som ville och vågade lyfta problemen”, vilka är ”alltför stor invandring” och ”dålig integration”, som han menar nu är direkt kopplade till gängkriminalitet, mord och bombdåd.

”Hur kan man ens låtsas något annat?” skriver Kristersson på Facebook.

Han gör definitivt slut med Fredrik Reinfeldt.

Sedan skriver han om hur stram invandringspolitik Moderaterna har fått.

Sedan skriver han absolut ingenting om hur han vill göra denna så usla integration bättre.

Så vad händer när partiledningen följer samma linjer, använder samma begrepp, som man för inte alls länge sedan ansåg var oförsvarliga och ovärdiga hos andra moderater?

Alla noterar att det skett något dramatiskt.

Alla vet att det inte längre finns någon med ambitionen att agera vuxen i rummet.

Det är fritt fram.

Bara att ge sig iväg längs ytterkanten.

Därför kan riksdagsledamoten Beckman hävda, utan minsta risk för repressalier, att Aftonbladet lägger en artikel av Lena Mellin, ställföreträdande ansvarig utgivare, bakom betalvägg för att nyhetschefen inte vill att någon ska läsa hur negativ hon är mot Stefan Löfvens insats i Agenda.

Det är en absurd anklagelse. Konspirationsteoretisk, haveristisk. Det förstår alla som kan det minsta om hur medier fungerar.

Moderaterna verkar ha glömt den kunskapen.

Moderaterna ägnar sig nu generellt mer åt förakt än förståelse.

Tydligast blir det i den ständiga vreden mot public service som upplevs vara ett vänsterfäste, även om forskning visar på att rapporteringen är rättvis och balanserad.

Och så är det Aftonbladet.

Och så är det Dagens Nyheter.

Peter Wolodarski anser att finansregionrådet i Stockholm, Irene Svenonius, ska fundera på att avgå. Inte för att hon gör krumbukter för att undvika intervjuer. Men för att hon vägrar acceptera att hon ”omöjligen kan avskaffa sitt eget politiska ansvar”.

Det är dock det första – turerna kring intervjuer – som Gustaf Drougge, chef för Moderaternas kansli i Stockholms läns landsting, tar fasta på när han omständligt förklarar på Twitter hur många gånger Svenonius faktiskt har låtit sig granskas av Dagens Nyheter. Han avslutar:

En ledande moderat hävdar att Dagens Nyheter bedriver något slags lömsk kampanj för Socialdemokraterna. Genom att granska Karolinska-skandalen med alla miljarder som slösats bort på vansinniga beslut och konsulter (Svenonius make var upphandlingschef på Karolinska). Genom att på ledarplats kräva att politiker tar konsekvenserna av sina handlingar.

Tror han på sin slutsats?

Eller anar han, och vill tillfredsställa, något där ute som attraheras av hätska utfall mot medier?

Kanske en kombination.

Moderaterna verkar ha uppgått i symbios med samtliga levande svenskar. Politiken behöver därför inte bygga på något annat än vad alla känner, alltså vad Moderaterna tror att alla känner. Eller märker att alla känner. Johan Forsell, rättspolitisk talesperson, märker hela tiden. Typexempel: ”Jag märker att många väljare ställer sig samma fråga som jag gör”, twittrar han.

Jag har några frågor som han nog inte ställer sig, som ingen framträdande moderat ställer sig.

Vart är Moderaterna på väg?

Vart leder nedförsbacken?

Svenonius har blivit upplyft till partiledningen, till den inre kretsen runt Kristersson. Och det är från denna position hon formulerar sitt svar till Dagens Nyheter. Nu är tidningen inte en röd fana för den socialdemokratiska oppositionen. Nej, tidningen gör sig skyldig till ”oansvarig populism och fake news”.

Oansvarig populism?

Fake news?

Magstarkt som syra.

När det kommer från partiet som i tisdags skapade en ny slogan: ”Ja till klimatsmart teknik, nej till klimatdiktatur.” Hörde ni det, ni som vill ha klimatdiktatur. Hallå!? Nähä, ni finns inte. Men ändå: NEJ TILL KLIMATDIKTATUR!

Moderaterna är inte ett friskt parti.

Sverige förtjänar en bättre, rationell, tänkande, seriös, ärlig opposition.