Ledare. Jenny Bengtsson.

2016-07-09 13:00

SD är ett parti som inte förstår sig på svensk kultur

Jag kommer aldrig glömma morsans förbannade och lite äcklade uttryck när Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gick på riksdagens öppning i folkdräkt. ”Det är inte deras rörelse”, röt hon.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Jag är uppvuxen med äppelbo gånglåt, polskor och schottisar. De raspiga men vackra tonerna av stråkar mot nyckelharpa och fiol. Folkdräkter från olika landskap. Förkläden, huvudbonader, knätofsar och stora kjolar i fina men murriga färger. Jag kan fortfarande minnas det så tydligt, hur det lät när mamma stämde nyckelharpan. Och hur synkade alla var när de dansade.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


 

För att parafrasera i princip varenda näthatare där ute skulle jag utan tvekan säga att folkdansen och folkmusiken på riktigt har kulturberikat mig. Och fan vad bra det känns också. Det finns knappast någon rörelse som är så influerad av olika kulturer som den inom just folkkulturen. Den har aldrig varit någon statisk rörelse. Snarare är kännetecknet för den just att den är så blandad. Den är gammalt och nytt, överallt ifrån och för alla. Etiketter är lite skit samma – det handlar om kultur, musik och dans. Men framför allt: om gemenskap. Folkmusiker och folkdansare är alla, är lika och olika och kommer från olika världsdelar. Den mångkulturella och vackra sammansättningen i rörelsen är just det som gör den till den breda och folkliga rörelse som den är. Bredden är tradition. Utan den skulle Sverige inte ha någon folkkultur värd namnet.

Nu har det gått några år sedan Jimmie Åkesson besudlade folkdräkten, men det är tydligt att folkkulturen är under attack. Sverigedemokraterna och olika andra rasistiska krafter försöker kidnappa den. Göra till sina egen. Göra den stora fina, inkluderande och breda rörelsen till en inskränkt och utestängande tradition förbehållen endast ett fåtal.

I torsdags blev detta extra tydligt. När Sverigedemokraterna presenterade ett antal förslag i Almedalen fanns folkdansen och folkmusiken med i tankegångarna. Det handlar om att ge ekonomiskt stöd till kulturföreningar som kan visa svensk kultur och historia i förorterna. Folk som bor där ska få lära sig vad svensk kultur är, tycker SD. Och för att åstadkomma det skulle man till exempel kunna tänka sig att folkdanslag skulle kunna åka ut och uppträda.

Det har man väl i och för sig sagt förut men det blev så extremt aktualiserat igen just nu: Sverigedemokraterna har inte fattat. SD är ett parti som inte förstår sig på svensk kultur.

Hade de vetat vad folkkulturen går ut på hade de vetat att rörelsen aldrig skulle gå med på att ställa folkkultur mot mångfald på det sätt de vill få det till.

Om det känns otydligt på något sätt finns det flertalet ställen att fördjupa sig på. Till exempel i nätverket Folkmusiker mot främlingsfientlighet”, som i sitt manifest uttrycker sig just precis så: ”ställ inte svensk folkkultur mot mångfald".

I Sveriges Spelmäns Riksförbunds (SSR) stadgar är det också lätt att leta sig fram till att ”Sveriges Spelmäns Riksförbund värnar om demokrati och rättvisa, med övertygelsen att alla människor är lika mycket värda. Förbundet uppmuntrar initiativ till samverkan med musikkulturer från när och fjärran.”

Man förklarar det vidare med att ”folklig musik definieras inte av medborgarskap eller etnicitet, det är musik som utövas av samtliga som lever i Sverige. Det är endast i samspel med andra som den folkliga musiken kan leva och utvecklas och vi menar att det är fullt möjligt att samverka med andra musikformer och samtidigt värna sitt kulturarv. Detta snarare berikar än urvattnar den folkliga musiken och vi behöver mångfalden för att för att attrahera nya målgrupper. Vi har en viktig uppgift att arbeta som traditionsförnyare samtidigt som vi bevarar ett kulturarv.”

Hos Svenska Folkdansringen är det också tydligt. ”Svenska Folkdansringen värnar om demokrati och rättvisa. Vi vill förvalta vårt kulturarv och gör det med övertygelsen om att alla människor är lika mycket värda och skall bemötas med respekt för sin särart. Trygga i vårt kulturarv samverkar vi med kulturer från hela världen”.

Jag vet inte. Kanske har Sverigedemokraterna själva bildat någon typ av nazzefolkdanslag som ska resa runt i förorterna eller så är de tankar partiet har om att föra ut ”svenska traditioner” till förorter bara vad det verkar som: ett av de mest ointelligenta, obildade och oinsatta politiska förslagen på länge.

Det finns noll och ingen chans att SD kommer att få med sig folkkulturen i detta.

Men nu vill de ändå alltså lägga pengar på att föra ut sin förvrängda syn på vad svensk kultur och tradition är till Sveriges förorter på just det sättet.

Ekonomiskt stöd till folkkulturen är förvisso välkommen, men det skulle inte träffa på det sätt SD har tänkt sig. Snarare skulle det nog bli tvärt emot deras idé. Det skulle bli folkfest för alla. Då skulle det ju i och för sig kanske kunna vara ett kul inslag att skicka ut Jimmie Åkesson i sin folkdräkt, som roligt skämtinslag. Att kasta tårta på eller peka och skratta åt.

Men snälla SD, bara håll er borta från den svenska folkkulturen i stället. Det blir bäst så.