Ledare. Linn Spross.

2017-08-22 03:00
Bild: Eric Risberg/AP/TT / Montage

Schwarzenegger slår huvudet på spiken gällande hatet

Vi måste kalla saker för vad de är och fördöma alla uttryck för rasism. Det är ingen ideologi som alla andra, det är en politik som har som mål att frånta somliga deras rätt att leva. Som Arnold Schwarzenegger säger: Terminate hate.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Aldrig har det varit så lätt att sympatisera men en tvättäkta republikan. Kaliforniens före detta guvernör var väldigt tydlig i sin kritik av Donald Trumps uttalanden efter terrorattacken i Charlottesville där en människa miste sitt liv och flera skadades av högerextremt våld.

I Charlottesville hade nazister och högerextrema samlats under parollen ”Unite the right”, alltså ena högern. En blandning av Ku klux klan-dräkter och sydstatsflaggor. En motdemonstration hade samlats för att protestera och blev attackerad genom att en bil körde in i folkmassan.

En fruktansvärd händelse, ett våldsdåd som borde vara väldigt lätt att fördöma. Men Trump valde att lyfta fram ”bägge sidors” våldsamheter och skuld. Det dröjde två dagar innan han specifikt fördömde de högerextrema, ett uttalande som han senare verkade ta tillbaka när han på tisdagen upprepade att skulden fanns på bägge sidor och att alla i den högerextrema demonstrationen inte var nazister.

Trumps hållning har väckt massiv ilska och kritik. En av hans kritiker är alltså Arnold Schwarzenegger, den före detta kroppsbyggaren och skådespelaren, tillika politikern. En man som föddes i Österrike 1947, precis efter Andra världskriget slut. Schwarzenegger är själva urbilden för maskulinitet, med svällande muskler och styrka, alla gymbros självklara förebild. Hans video är ett förslag på vad han tycker att Trump borde ha sagt istället, illustrerat av en liten plastdocka som föreställer presidenten.

Han dömer ut de högerextrema genom att förklara att deras hjältar är losers, spöken från förr som borde förpassas till historiens skräphög. Det är en hållning som spelar på de högerextremas maskulinitetsideal när han implicerar att riktiga män inte är högerextrema, bara hatiska ynkryggar är det. Förmodligen är en sådan retorik ganska effektiv, när extremhögern gärna framställer vänstermän som ”betahannar”, hjärntvättade och passiviserade av radikalfeminister. Hela vänstern påklistras med förment feminina attribut, som vekhet, lättkränkthet och känslighet, snöflingor som blir ”triggered” av minsta lilla och som är ack så kul att skratta åt.

Så kommer någon som de flesta som är måna om sin manlighet anser är en äkta alfahanne och vänder på steken.

Arnold Schwarzenegger ger inte mycket för att somliga i den högerextrema demonstrationen inte skulle vara nynazister och ger som tips att den som inte vill associeras med sådana budskap inte heller bör gå i demonstrationer där folk har flaggor med hakkors. Videon är ett fullständigt nermejande av allt vad bägge sidors skuld heter, när han hävdar att det inte finns två sidor av hat och att alla har en moralisk plikt att stå upp mot rasism.

I ett par år har ett svensk politiskt etablissemang gjort sitt bästa för att beskriva ett politiskt spektra som en cirkel. Går man tillräckligt långt ut till höger eller vänster möts dessa extremer i varsin ände, i en slags gemensam politisk åskådning som bara vill slåss och förstöra.

I detta sammanhang blir fascister och antifascister lika goda kålsupare. En sådan hållning blir nu utsatt för massiv kritik på andra sidan Atlanten.

Här i Sverige har utmålandet av lika goda kålsupare samspelat med att beskrivningarna av en högerextrem miljö förskjutits till allt mildare ordalag. Som när Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra tidigare i år hävdade att Sverigedemokraterna hade ”auktoritära” rötter och jämförde deras bakgrund med Vänsterpartiets. Kinberg Batra kan kanske ta ett tips från Schwarzenegger: de fanor med hakkors som var närvarande vid Sverigedemokratiska samlingar under 1990-talet är ett mycket tydligt uttryck för just nazism.

Vi måste kalla saker för vad de är och fördöma alla uttryck för rasism. Det är ingen ideologi som alla andra, det är en politik som har som mål att frånta somliga deras rätt att leva. Som Arnold Schwarzenegger säger: Terminate hate.