Ledare. Andreas Gustavsson.

2019-03-17 07:00
Global strike for – Annie? Centerpartiets ledare minglade på Mynttorget. Bild: Henrik Montgomery/TT
Global strike for – Annie? Centerpartiets ledare minglade på Mynttorget.
Puffetikett
Dagens ETC

Så skämde svensk höger ut sig när barnen skolstrejkade

Redan på förhand drog den stora kampanjen igång. Klimatfördröjande, klimatförvillande, klimatförnekande. Den tystnade inte när miljoner barn demonstrerade. Den blev bara värre. Borgerliga gör vad som helst för att slippa rädda mänskligheten.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Prenumerera digitalt

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast 26 september så får du en hel månad för bara 39 kronor. Avsluta när du vill.

Prenumerera på papper

Från

327 kr

Beställ här!

Få tidningen både på papper och digitalt. Betala per månad.

Samtidigt som minst 1,5 miljoner unga världen över demonstrerade för en aktiv och ansvarstagande klimatpolitik, kastade sig Sveriges borgerliga ut i sociala medier och på ledarsidor för att berätta exakt hur futtigt det är att visa sådant engagemang. Futtigt, kontraproduktivt, okunnigt – barnsligt.

Dagens ETC har tidigare berättat att det pågår en omfattande kampanj vars syfte är att förhindra eller i alla fall fördröja åtgärder. Den avstannade inte dagarna före eller under barnens skolstrejk. Tvärtom, den eskalerade.

Som du ser här nedan.

Nej, det är absolut inte allt som strömmade från borgerliga. Nej, det är heller inte enstaka överträdelser bland annars balanserade inlägg.

Vad var det barnen krävde?

Politikerna ska fullfölja Paris-avtalet och lyssna till vetenskapen.

Hur var det borgerligheten reagerade?

Så här:

Den före detta riksdagsledamoten Maria Abrahamsson (M) menar att politiker åker hem till sina valkretsar och att skolstrejkarna därför går miste om sin möjlighet att påverka.

Det är en löjlig bild som framträder. Barnen utanför en tom riksdag, gröna slagord som ekar mellan väggarna, ohörda och meningsfulla.

Men istället dominerade barnens demonstration medieflödet. Alla hörde dem. Partiledare och ministrar tävlade om att synas i Greta Thunbergs närhet. Maximal utdelning vad gäller uppmärksamhet.

Ja, varför demonstrera på skoltid? För att det är en strejk. Vilket betyder att något slags verksamhet upphör. Det är vad som förmedlar budskapet. Det är vad som gjort det sedan Thunberg började demonstrera. Om hon skulle ha flyttat till, säg, lördagar? Eller dykt upp vardagar klocka åtta på kvällen? Intill en stängd riksdag? Rätt beslut om målet hade varit att att ingen skulle bry sig. Rätt beslut om målet hade varit att undvika Davos, fredsprisnominering, intervjuer i Financial Times, The Guardian och New York Times samt att FN:s generalsekreterare kallar till ett extra möte om klimatet.

En jämförelse som Jenny Sonesson, hon brukade till nyligen skriva för Göteborgs-Postens ledarsida (med Susanna Popopvas gästkolumn på ledarplats blev den i veckan Sveriges första öppet klimatförnekande), kan pröva är att sjuksköterskor eller något annat yrke skulle strejka på sina lediga dagar. Det låter ju inte riktigt rimligt.

Nja, det är väl ingen som tänker sluta utbilda sig. Men det är så Teodor Koistinen, som jobbar på Näringslivets mediaservice, presenterar att barnen skolstrejkar. Ett par timmar. Gymnasiet har totalt 2 200-2 400 timmar, grundskolan har nästan 7 000 timmar.

Koistinen kanske tror att de fortfarande står kvar på Mynttorget, att de aldrig återvänder till klassrummen? Mer sannolikt är att han förstår att barnens beslut att strejka faktiskt beror på kunskap, att de inser konsekvenserna av en klimatkollaps. Skolan har lyckats. Kritiskt tänkande individer fattar beslut att tillsammans med andra utöva demokrati och kräva politisk förändring, närmare bestämt grön omställning.

Det är nog där skon klämmer. Näringslivets mediaservice ogillar tanken på att riksdagen ska börja styra marknaden.

Muf-ordföranden vill också berätta att utbildning är jätteviktigt. Ingen tycker annorlunda. Eller är motståndare till att hållbar teknik utvecklas. Men det finns tydligen en person som är övertygad om att framtida innovationskraft minskar genom att barn lämnar skolan för ett par timmar. 

Han provoceras av deras budskap.

Paris-avtalets uppgörelse måste implementeras genast, helst igår. Om vi väntar på mirakulösa och eventuella uppfinningar förlorar mänskligheten sista chansen att snabbt sänka utsläppen.

Svårt att argumentera mot detta omdöme om kommunalrådet (KD) i Knivsta. Du ska inte försöka rädda världen på skoltid! Nu skjutsar jag dig direkt till syslöjden. Det är viktigare.

Barnen skolstrejkade i skuggan av ett vedervärdigt, högerextremt terrordåd där muslimer mördades urskiljningslöst. En riksdagsledamot, Lars Beckman (M), slängde sig över Twitter. Han kunde inte låta bli. Han utnyttjar det som hänt i Nya Zeeland för att bröla mot både Thunberg och public service.

Om han nu uppskattar CNN borde han veta att den amerikanska tv-kanalen rapporterat flitigt om Thunberg, liksom många andra tongivande medier. Hon har startat ett globalt fenomen. Klart de vill intervjua henne.

Thunberg kan för lite, menar Beckman, som själv gärna uttalar sig om klimatförändringar trots att hans egen expertis inskränker sig till att han arbetat som poolförsäljare och älskar bensinbilar.

Kan någon klå Beckman i att exploatera ett terrordåd? Ja, tyvärr. Jan Ericson (M) är också riksdagsledamot. Han brukar vanligtvis nöja sig med klimatförnekande utspel om att det inte är säkerställt att mänskligheten ligger bakom den globala uppvärmningen. Men nu plockar han vad han söker från terroristens manifest och då blir det ”förenklat” att benämna denne högerextremist. Ericson har sin mission, han trålar dokumentet (eller snarare vad andra rapporterar om dokumentet) efter allt som har med eko och klimat och miljö att göra. Sedan gör han sitt inlägg på Twitter, samtidigt som han uppdaterar sin blogg med följande:

”Det finns en rent fascistisk syn på att klimathotet är överordnat människornas existens, och det är fruktansvärt avskyvärt.”

Han skriver om terroristen. Eller så skriver han om miljörörelsen i stort. Eller så hoppas han bara att det senare ska fortplanta sig som en misstanke hos läsaren.

Vem vet?

Kanske inte ens Ericson själv.

Han är en provokatör. Gillajagare. Ett slags epigon till Hanif Bali. Han är osunt fixerad vid Thunberg som han tidigare kallat fascist. Men nu är han – moderat – snarare besviken på att hon ensam inte har en färdig, sammanhållen lösning för hur mänskligheten ska ställa om energi- och matförsörjning, transporter, ekonomiskt system med mera.

Dåligt, Thunberg!

Världens samtliga politiker har under decennier misslyckats hantera den globala uppvärmningen. Men givetvis ska en 16-åring ordna det här. Nej, det duger inte att hon på mindre än ett år mobiliserat en rörelse som sträcker sig över alla kontinenter. Hon ska även kunna svara på de frågor som politikerna duckar, om de ens får dem ställda till sig.

Hur ska vi rädda klimatet? Vänd dig till kommunalrådet (M) i Växjö. Han vet. Thunberg säger att vi ska följa vetenskapens rekommendationer och genomföra Paris-avtalet. Men han vet mer. Be honom gärna konkretisera.

Vuxenhumor! enligt Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet. Hon gillade. Det gjorde också många andra borgerliga högdjur. Himla fyndigt trollande av en dotter. Han satte verkligen dit henne. Kul!

Svenska Dagbladet nosar på titeln som klimatförnekande dagstidning. Självklart uppmärksammas barnens skolstrejk med en text av klimatförvillande dansken Bjørn Lomborg:

”Skolstrejker för klimatet skulle vara rimligare om vi först hade löst alla andra problem.”

Men sedan kommer en artikel till. Lydia Wålsten tycker att Thunberg underpresterar. Visst, hon hon har organiserat en rörelse:

”Men i takt med att hennes ledarroll växer och allt fler barn ser upp till henne behöver man också diskutera om hon inte har ett ansvar för del två, att tala om lösningarna på klimatproblemen. Motsvarande krav ställer man på andra influencers som påverkar många barns psykiska hälsa.”

Thunberg kan nog ha synpunkter på vissa saker.

Som att hon kallas influencer.

Som att hon kallas uppgiven.

Som att hon görs ansvarig för barns klimatångest.

Som att Svenska Dagbladet hävdar att den svenska politiska debatten om klimat är ”hoppfull” – för att ett antal miljöpartister propagerar för kärnkraft.

Den här! Barnen ska låta bli att ”sitta på backen under simpla skyltar och pressa politiker utan att själva ha några lösningar”. Lyssna på svenskläraren. Eller skriv en insändare.

Carolin Dahlman fruktar ett sluttande plan. Ska det strejkas mot allt? Till och med mot krig? Förskräckligt. Och:

”Att vara en kropp bland många i ett demonstrationståg är dessutom oerhört svagt engagemang. Det kräver ingen ansträngning alls; man kanske måste stå utomhus och frysa en stund, men hjälper det klimatet?”

Eftersom hon vet vad som är ett starkt engagemang har Dagens ETC frågat hur hennes eget ser ut. Hur hjälper hon klimatet? Efter några dagar väntar vi fortsatt på svar.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Annie Lööf (@annie_loof)

Vi knyter ihop säcken med Annie Lööf. Skulle hon – ”framtidsoptimist” – missa tillfället att grönmåla Centerpartiet, och sig själv, genom att ta konsekvenserna av sin egen politik och hålla sig långt borta från barnens skolstrejk? Aldrig.

”Greta, vi hör dig", skriver hon på Instagram.

Klart hon var där.

Klart hon såg till att få sin bild med Thunberg.

Klart hon kommer att fortsätta sälja in Centerpartiet som borgerlighetens gröna röst utan att sedan komma med gröna reformer.

800dagar