Ledare. Andreas Gustavsson.

2016-01-04 06:57

Så jämställd var Dagens ETC 2015

När vi på Dagens ETC lyckas ge dig jämställd journalistik handlar det om så mycket mer än representation, om mer än att uppnå 50-50 snarare än att trampa vatten i det beklämmande 30-70. Det handlar om att vi då gör en bättre tidning, skriver Andreas Gustavsson.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Läs också: Ledarbloggen: Imorgon är Dagens ETC digital

Hur jämställda är medierna i världens mest jämställda land? Jag anar att många redaktioner har en belåten självbild. Att det knappt finns ett problem längre, att Sverige är globalt överlägset, att vi är ljusår före exakt alla andra även om fördelningen mellan kvinnor och män inte riktigt är 50-50 ännu.

Redaktioner som gömmer sig bakom den sortens pompösa attityd borde verkligen läsa rapporten Räkna med kvinnor. Den kom sent i fjol och visar att svenska medier inte bara är katastrofalt dåliga på jämställdhet när de jämförs med varandra, utan dessutom har halkat efter flera länder sett till könsbalanserat nyhetsutbud.

”Sverige vill gärna se sig som världens mest jämställda land, men faktum är att vi i nyhetsrapportering är omkörda av länder som USA, Rumänien, Peru och Pakistan”, säger Maria Edström, rapportförfattare på uppdrag av nätverket Allt är möjligt.

Granskningen omfattar expempelvis elva olika dagstidningar och diverse tv- samt radiosändningar. Resultatet är under all kritik.

Andel kvinnor som medverkande i nyheterna: 31 procent.

Andel kvinnor som omskrivs/intervjuas när ämnet är politik: 34 procent.

Andel kvinnor som omskrivs/intervjuas när ämnet är ekonomi: 28 procent.

Andel kvinnor som förekommer som experter: 21 procent.

Rapporten tycker sig observera ”genusstiltje” – så trög är utvecklingen – och konstaterar, vad gäller att män i fyra av fem fall får förtroende att axla expert-rollen:

”I Sveriges fall är det ändå anmärkningsvärt att andelen kvinnor är så låg med tanke på att det finns gott om kvinnliga chefer, experter och personer med just de positioner som journalister tycks efterfråga.”

Ja, anmärkningsvärt.

Minst sagt.

Rapporten har inte inkluderat Dagens ETC bland de elva dagstidningarna, men vi finns ändå med under rubriken ”alternativ press”, där nyhetschef Anna-Maria Carnhede förklarar hur redaktionen varje dag räknar kvinnor och män, för att sedan dela med sig av detta till prenumeranterna:

”Vi har lärt oss att det visst finns kvinnliga experter, till och med gott om dem, bara vi letar lite utanför de vanliga mediespåren.”

Total transparens.

Som leder till nya rutiner, nya röster.

När vi på Dagens ETC lyckas ge dig jämställd journalistik handlar det om så mycket mer än representation, om mer än att uppnå 50-50 snarare än att trampa vatten i det beklämmande 30-70. Det handlar om att vi då gör en bättre tidning.

När vi misslyckas, däremot... Sämre tidning. För att inte tala om hur effektiv den dagliga redovisningen är som skampåle. Tro mig, det skaver om vi lämnar ett påtagligt ojämställt nummer till tryckeriet.

Dagens ETC ska vara en feministisk dagstidning. Sådana utfästelser kan ju trumpetas från policydokument. Vi ska, vi vill. Tut. Men allt hänger på om det faktiskt förverkligas. Dagens ETC vore ingen feministisk dagstidning om vi systematiskt låter en majoritet män analysera politik, ekonomi, kultur, miljö, sport – ja, även kvinnors tillvaro. Dagens ETC vore i så fall bara som de flesta andra medier.

Jag är stolt över vad vi har åstadkommit sedan starten 2014. Statistiken ser du här intill. Senaste året med Dagens ETC. (Tendensen bekräftas av uppgifter från initiativet Shamebot, ett datorprogram som automatiskt räknar andelen kvinnor bland dem som förekommer i artiklar på stora nyhetssajter.)

Men vad är det egentligen vi gör på Dagens ETC?

1. Vi förutsätter att kvinnor har lika mycket kunskaper och publiceringsvärda erfarenheter som män.

2. Vi tänker jämställdhet genom planering och produktion.

3. Vi räknar kvinnor och män.

4. Vi presenterar löpande statistik för prenumeranter. Varje dag. Utan undantag.

5. Vi utvärderar. Även sammanställningar sker helt öppet (minst två gånger om året).

Fem steg. Varken mer eller mindre. Att det upplevs som alternativt eller radikalt, ett pikant undantag, är inget gott betyg för svenska medier. Det är mest pinsamt.

Dagens ETC är inget facit. Det finns säkert andra vägar, andra metoder. Men vi valde att agera. Jag och andra på Dagens ETC, berättar gärna mer om hur vi arbetar med den här frågan. Det är ett stående erbjudande: Mejla eller ring om du vill boka upp en föreläsning.

Kanske finns det andra medier som upptäcker värdet av en jämställd linje. På politiska grunder, som för Dagens ETC. Eller av ren självbevarelsedrift. För vem kan ens fantisera om att läsare/tittare/lyssnare kommer att fortsätta nöja sig med medier som underordnar kvinnan och bestjäl henne sin röst.