Ledare. Birger Schlaug.

2018-02-18 06:24

Rödgröna måste ta avstånd från spioneriutredning

Om några år tänker sig Sverige att åter öva värdlandsavtal med Nato. Ungefär som man gjorde förra året. Den övningen fick namn efter morgonrodnadens gudinna Aurora. Den nya kanske får namn av solnedgångens gud.

Låt oss sedan säga att Dagens ETC  och SVT:s "Uppdrag granskning" får tips om att Nato fört in kärnvapenbestyckade fartyg i svenska hamnar som del av övningen. Eftersom värdlandsavtalet med Nato redan tvingat fram att svensk lagstiftning förbjuder tullen att granska vad Nato och Natopersonal för in i landet så har svenska myndigheter inte en susning.

När journalister ställer frågor till högsta befäl för Natos trupper får man till svar att Nato aldrig berättar om man har kärnvapen eller inte i sina övningar. Den svenska regeringen meddelar i sin tur att man inte har anledning att tro att kärnvapen förts in i landet eftersom det skulle vara mot svenska regeringens vilja.

Dagens ETC avslöjar handlingar som visar att kärnvapenbestyckade robotar utplacerats på Gotland som del i övningen. Dagarna efter följer SVT upp med ytterligare avslöjanden som bevisar riktigheten i Dagens ETC:s avslöjande.

Med den nya lag som kan bli följden av ett förslag som Utlandsspioneriutredningen lagt – och som regeringen just nu behandlar – kan såväl journalister som ansvariga utgivare vid Dagens ETC och SVT komma att dömas till åtta års fängelse. Man har nämligen skadat Sveriges relation med länder eller organisationer vi har militärt samarbete med.

Det märkliga är att lagförslaget nu ligger i den rödgröna regeringens händer utan att vare sig S eller (än märkligare) MP tagit offentligt avstånd.

Nu kanske det inte är troligt att SVT skulle bidra till avslöjandet i framtiden. För det psykologiska försvaret ska återupprättats efter att vara nedlagt ett antal år. När det fanns hade bland annat public service en roll i detta. Och lär få det igen. Att avslöja sådant som kan skada relationen med Nato är sådant som knappast ingår i uppdraget för direkta eller indirekta aktörer i psykologiska försvaret…

Så i det tänkta scenariot med införda kärnvapen i Sverige blir det bara Dagens ETC som vågar. Med risk att ansvarig utgivare får skaka galler upp till åtta år.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Den rödgröna regeringen förmår inte sätta ner foten. Det säger något om tidsandan och hur krigsretoriken får allt fler att tappa besinningen.

Vi vet att USA, under Bushadministrationen, medvetet ljög om massförstörelsevapen i Irak. En lögn som skapat stort elände i världen. Vi vet att USA, under Obamaadministrationen, avlyssnade europeiska ledare, bland annat Angela Merkel. Att avslöja sådant skulle i framtiden, om avslöjandet skulle ske i Sverige, kunna leda till fängelse…

Bara risken i sig leder förstås till att medier blir räddhågsna. Vilket innebär en förlust för demokratin. Skulle medier däremot avslöja något liknande med koppling till ett land som vi inte har något militärt samarbete är det riskfritt. Så skapas bilder som blir snedvridna. Som i sin tur ger sken att den ena parten (till exempel USA) är godare än den är. Och den andra (till exempel Ryssland) upplevs som än ondare i relation till ”samarbetspartnern”. Så byggs plattform för krigsretorik ut. Av en rödgrön regering tiger om utrikesspionutredningens förslag är horribelt.

Beslutsfattare måste förstå att pusselbitar som tycks harmlösa eller rationella var för sig, tillsammans med andra pusselbitar som verkar harmlösa eller rationella var för sig, kan skapa ett förskräckligt pussel.

Det går säkert att hitta en del rationella argument för att en del medier direkt eller indirekt kommer att ingå i det psykologiska försvaret. Det går kanske att hitta några rationella argument för det förslag som Utlandsspioneriutredningen lagt. Det kan säkert uppfattas som harmlöst eller rationellt att binda Sverige allt närmare en militärallians som Nato. Visst. Men ser man den helhetsbild som växer fram i en tid av ökande krigsretorik och upphetsad försvarsdebatt så finns anledning att faktiskt bli djupt orolig över vad som händer med det som vi säger att vi ska försvara med alla dessa åtgärder: demokratin.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter