Ledare. Andreas Gustavsson.

2017-09-28 03:00
Andreas Gustavsson.
Andreas Gustavsson.

Passa dig noga för någon-annan-sjukan

”Ursäkta mig, Tove Lifvendahl, men det du skriver är rakt av pinsamt” skriver Andreas Gustavsson.

Svenska Dagbladets ledarsida läser Dagens ETC. Trevligt. Att det sker ett utbyte av tankar över den ideologiska djupravinen kan jag konstatera efter att den redaktionens politiska chef Tove Lifvendahl gick till furiöst angrepp mot en artikel som vi publicerat. Eller inte publicerat. Vi tar det från början.


KOM TILL BOKMASSAN!

ETC och Leopard arrangerar 29 och 30 september Bokmassan (Heden, Göteborg). Massa författare, massa böcker – och inga högerextremister.

Här hittar du all information om evenemanget.


Svenska Dagbladet lånade 14/9 ut sin ledarsida till dansken Bjørn Lomborg. Han använder utrymmet till att försöka styra debatten om den globala uppvärmningen i en bisarr riktning. Han menar att vi inte ska vara så bekymrade över stigande temperaturer, eftersom fler människor i världen dör till följd av köld än av hetta.

Svenska Dagbladet gör ett val. Tove Lifvendahl delar ut en megafon till Bjørn Lomborg. Medan vi andra är upptagna med att förstå ökad omfattning av orkaner, kräva åtgärder mot växthusgaser och bli livrädda för att vi ser hur polerna kalvar ismassor stora som Manhattan.

Dagens ETC lät riktiga miljöexperter –  Bjørn Lomborg är statsvetare, inte klimatforskare – kommentera den där artikeln.

”Hans resonemang saknar komplexitet, han är medvetet enögd”, säger Johan Rockström, miljöprofessor vid Stockholms universitet och chef för Stockholm Resilience Centre.

”Problemet är Svenska Dagbladet och andra medier som år efter år okritiskt ger utrymme åt Bjørn Lomborgs texter. Det är journalistiskt tveksamt.”

Sedan lät vi Tove Lifvendahl bemöta kritiken.

”Jag söker ständigt efter texter som kan bidra till att ge nya perspektiv på frågor som är komplexa”, sa hon bland annat.

Spola fram ytterligare en vecka. Det rullar in en seismisk våg från Svenska Dagbladet, och den bär med sig en sällsynt giftig attack mot Dagens ETC, signerad Tove Lifvendahl. Hon är arg för att vi inte låtit henne bemöta kritiken.

Nu faller det sig så att vi gjorde just det, men hon har missat  den artikeln, och istället för att ställa en enkel fråga till ansvariga på Dagens ETC – har ni publicerat? – formulerar hon en anklagelse. ”Det går emellertid att förstå varför ETC beter sig på det här sättet”, skriver hon för att därefter redovisa att ETC inte bara skapar journalistik utan även hjälper människor att komma igång med solceller, byta till klimatvänliga mobilabonnemang och göra omställningen till grön el.

Den verksamheten ligger i andra företag. Det nämner hon inte. Journalisterna på Dagens ETC säljer inte solceller. Det nämner hon inte. Riktigt fult gjort. Jag hade väntat mig detta från en sluggande, tendentiöst ”researchande” Rebecca Weidmo Uvell. Men från en av landets största ledarsidor …

I den diskussion med Tove Lifvendahl som jag haft förnekar hon att avsikten är att underkänna Dagens ETC som journalistiskt projekt och därmed alla tidningens medarbetare. Döm själv.

”Jag håller med dem som säger att miljöfrågorna är helt avgörande för världens utveckling, eller uttrycker det med andra stora ord. Just därför behöver vi låta många personer vända och vrida på frågorna så att vi hamnar rätt både vad gäller analys och lösningar”, skriver Tove Lifvendahl.

Ursäkta mig, men det är rakt av pinsamt. Hantera en helt avgörande fråga genom att massdistribuera åsikten att vi alla kan må bra av att svettas lite mer. Det är inte att vända och vrida. Det är att lura in debatten i lustiga huset.

Jag tror inte att Tove Lifvendahl förstår Dagens ETC. Eller vad andra ETC-företag sysslar med, för den delen. Snabbkurs: Dagens ETC är en nyhetstidning som oberoende av politiska partier och andra intressenter agerar journalistiskt utifrån en värdegrund där vi sätter stort värde på progressiva insatser för miljö och rättvisa. ETC är flera olika företag med gemensam nämnare att samtliga har som målsättning att göra världen lite bättre (och återinvestera vinst).

Jag vet att det provocerar. Att vi har ambitionen att åstadkomma, inte bara att gnälla över vad andra vill åstadkomma. Från högerflanken får jag höra att det är suspekt att vi startade Dagens ETC med hjälp av läsares crowdfunding, att vi borde lämna den gröna omställningen till energijättarna. Från vänsterflanken får jag höra att vi är marknadsliberaler för att … ja, kanske mest för att Dagens ETC växer snabbt och omges av andra ETC-företag som tyvärr inte kan dela ut solceller och rättvisemärkta mobiler gratis.

Dagens ETC är en nyhetstidning. Dagens ETC är också en del av en rörelse. Kärnan utgörs av tiotusentals människor som tillsammans vill göra något, som vill handla snarare än att försmäkta i hopplöshet. Denna rörelse är ETC. Allt hänger ihop.

Vi startade en dagstidning eftersom att det saknades en dagstidning som tar miljö på allvar – för att inte tala om jämställdhet och jämlikhet. Journalistik. Hittills runt 1 200 artiklar med miljöfokus. Parallellt har ETC med hjälp av helt vanliga människors investeringar byggt en av landets största solcellsparker. Allt hänger ihop. Det betyder inte att allt är samma sak. Tove Lifvendahls åsikter är givetvis inte samma sak som Aftonbladet eller Blocket (samma ägare: Schibsted).

Kanske är det mest provocerande ändå att vi faktiskt gör. Vi som arbetar på Dagens ETC, du som prenumererar. Kollegorna som monterar solceller, privatpersonerna som vill ha dem på sina tak. Kollegorna som undersöker möjligheten att projektera hyreshus, alla som hör av sig för att hjälpa till med finansieringen.

Göra.

Inte vänta på att någon annan ska ta första steget, inte passivt kritisera.

Det är naturligtvis bekvämt att bara stirra på stafettpinnen. Och sedan klaga när någon faktiskt plockar upp den.

ETC är aktivism.

Dagens ETC är aktivism – med journalistikens verktyg.

Hellre granska Sverigedemokraternas kopplingar till nazism (Dagens ETC) än att tillskriva romer försvårande egenskaper (Svenska Dagbladet).

Hellre arrangera en Bokmassan utan högerextremister (Dagens ETC) än att medverka på den fega Bokmässan (Svenska Dagbladet).

Vi gör vårt val, de gör sitt.

Jag hoppas att vi ses i Göteborg.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter