Kommentar. Johan Ehrenberg.

2014-12-03 17:36

Nyvalet är en möjlighet för alla radikala krafter

När alliansen nu valt att blockera alla samtal som gör att rasistiska SD inte får utslagsröst i riksdagen blir nyval en nödvändighet för alla som vill mota rasism, öka jämlikhet och skapa en politik som tar Sverige ur den kris som styr ekonomin.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Arbetslösheten är idag 7,5 procent. Var femte ungdom får inte jobb. Samtidigt väntar en utdelningsfest på börsen med katastrofala 168 miljarder kronor till aktieägare. Pengar som behövs för jämställda löner och investeringar försvinner till utdelningar som innebär lägre skatteintäkt än om de anställda fått sin del. Utdelningsfesten motsvarar ett fyrdubblat flyktingmottagande, helt jämställda löner och skulle utan problem kunna finansiera sex timmars arbetsdag i Sverige.

Nyvalet ger de rödgröna möjlighet att sluta leka allians i debatten. Vänsterpartiet kan driva annat än vinster i välfärden, Miljöpartiet kanske kan bli ett grönt parti igen och socialdemokratin våga koncentrera sig på sin historiska uppgift, att minska klasskillnaderna i Sverige – inte leka företagsledare och tjänstemän för offentlig nedskärning.

Nyval ger politiken möjlighet att handla om politik, inte om SD:s och alliansens maktmanipulationer.

Det finns en orsak till att borgerligheten inte tog makten efter valet. Partierna var i fritt fall, politiken levde på SD:s stöd och det partiets valframgång gjorde alliansen ännu svagare.

Att då acceptera ett regerande under minoritet för de rödgröna visade sig vara ett misstag.

Målet för alliansen har sedan valdagen varit att hindra annat än en lamslagen regering. För att lyckas med det har de borgerliga partierna till slut valt att ge SD makten att fälla den minoritetsregeringen man just släppt fram.

Borgerlighetens spel handlar om att få tid att bygga om, det är ett försök till paus i politiken som det inte finns någon anledning att ge dem.

En allians med dessa trötta och misslyckade partiledningar står inför stora problem. Småpartiernas kris har bara börjat.

Hur ska de övertyga väljare att rösta på dem när de så uppenbarligen inte vill samarbeta i riksdagen överhuvudtaget?

Nyvalet är en möjlighet för alla radikala krafter. Det är dags att sluta tveka och använda den enda makt de som politiska rörelser har – stödet från en majoritet av väljarna. Och då finns det mycket man kan göra.

Enligt KI är den offentliga sektorns finansiella förmögenhet 930 miljarder kronor.

Politikens makt handlar om hur dessa pengar ska användas.

Ett nyval kan befria de rödgröna ur den tvångströja de själva satt på sig.

En fortsatt förlamad riksdag manipulerad av rasister skulle innebära fyra år av fortsatt borgerlig förstörelse. Oavsett vem som sitter i regering.

Nyval är de rödgrönas skyldighet mot väljarna.

Rasisterna kan inte tillåtas styra Sverige.