Ledare. Ulrika Lindahl.

2020-12-29 03:00
Puffetikett
Dagens ETC

Medelklassen firar jul i skidlifterna medan Unicef delar ut mat i London

Informationen kan skrivas på hur många språk som helst. Men läget kan bara förändras med en annan fördelning.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Staten måste ta höjd för att Sverige är ett invandrarland. Det är rubriken på en ledare i Expressen. I en rad artiklar sedan pandemin nådde Sverige har tidningen drivit tesen att de höga dödstalen bland de som inte är födda i Sverige beror på invandrarna själva. De ska inte ha förstått informationen, de ska inte ha nåtts av råden om att tvätta händerna och stanna hemma när de är sjuka, de ska inte ha litat på informationen, de ska ha levt på som vanligt, kramats och gått till moskén och hälsat på hemma hos varandra.

Exakt vad staten ska göra för att ta höjd för att Sverige är ett invandrarland enligt Expressen är lite oklart. Det verkar som att det i första hand skulle handla om hur staten har kommunicerat råden. Att de skulle ha spridits på fler språk. Att det skulle gå att ringa myndigheter och få information även på somaliska och arabiska. Det hade självklart varit bra om det hade funnits på plats från dag ett. Men alldeles oavsett om det hade skett så hade Sverige inte klarat sig ifrån den brutala ojämlikhet som vi ser i coronapandemin i land efter land.

Det staten faktiskt skulle ha gjort är att ta höjd för att Sverige är ett klassamhälle med avgrundsdjupa klyftor.

Expressen avfärdar de rapporter som kommit från både OECD och från svenska myndigheter som visar att problemet inte är brist på information eller oförmåga att ta till sig råden. Problemet är fattigdom, en sämre grundhälsa, trångboddhet och arbetsförhållanden som inte gör det möjligt att jobba hemma. ”Det är svårare för den med lägre marginaler att avstå arbete, bunkra mat, handla på udda tider i luftiga butiker och undvika kollektivtrafik.” Så förklarar Anton Lager, enhetschef på Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin i region Stockholm som släppte en rapport i november om hur ojämlikt covid-19 slagit.

Nästan hälften av dem som har vårdats på landets intensivvårdsavdelningar för covid-19 har, eller hade, utländsk bakgrund, skriver Expressen. De med utländsk bakgrund utgör hela hälften av dem som avlidit före sin 65-årsdag, fortsätter ledarredaktionen.

Risken att dö i covid-19 är fyra gånger så hög bland låginkomsttagare som bland höginkomsttagare i Stockholm. Så kan det också utryckas. Det är en siffra som rapporten från Region Stockholm använder och konstaterar att orsaken inte är att informationen inte har gått fram utan att möjligheterna att följa råden är ojämlikt fördelade.

Ja, Sverige är ett invandrarland. Sverige har sedan decennier tillbaka byggt sitt relativa välstånd på det arbete som invandrare har utfört. Men Sverige är också ett klassamhälle. Och klyftorna mellan de som är inrikes födda och utrikes födda löper ofta längs samma linjer som klyftorna mellan de rika och de fattiga. De rika hemmajobbarnas välstånd i pandemin vilar på ryggen på dem arbetar i våra fabriker, står i kassan i våra butiker, kör våra bussar, levererar vår karantänmat, vårdar våra äldre, städar våra sjukhus, tar hand om våra barn.

KD-ledaren Ebba Busch tycker att vi ska ”tala klarspråk” om corona och förorten och pratar om ”uppfostran” och ”analfabetism” som en förklaring till spridning av smittan. Sedan går hon själv på nattklubb mitt under brinnande pandemi. Vilken del av informationen var det som hon inte förstod?

Svenska skidorter har nästan lika hög beläggning i år som förra året, trots att det var just från de europeiska skidorterna som resenärer tog med sig smittan hem för ett år sedan. Storstädernas medelklass firar sin jul i liftköerna trots råden om att stanna hemma. Vilken del av informationen var de som de inte förstod? På vilket språk ska den förmedlas för att det ska gå fram?

Brittiska skidturister har flytt från hotellkarantänen i schweiziska Verbier, införd för att försöka stoppa den nya, extra smittsamma mutationen av coronaviruset som fått fäste i Storbritannien. Vilken del av informationen var det som gick dem förbi? Engelska brukar ändå räknas som en världsspråk. Samtidigt måste FN:s barnfond Unicef dela ut frukost till barn i de fattiga områden av London som drabbats allra hårdast av coronapandemin.

Så ser det ut. Klassamhället.

Och den informationen kan skrivas på hur många språk som helst. Men det kan bara förändras med en annan fördelning. Så att färre behöver dö i nästa pandemi.