Ledare. Johan Ehrenberg.

2017-09-08 03:00

Lägg pensionen på taket - få 13 procent i avkastning

”Systemet är ett skämt ekonomiskt, en skandal rättsmässigt och ett slöseri på mänsklig aktivitet.” 

Det är dags att lägga pensionen på taket. Du får 13 procent i avkastning på det sparandet och du skapar en renare värld för alla samtidigt.

Vem kan vara emot?

Och pengarna har du ju. De finns i det som kallas PPM, det vill säga det där tvångssparandet som alla svenskar måste göra, en del av lönen går till fonder som ska placera pengar på börsen och lyckas bättre än alla andra.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Det märkliga med det här är att borgerligheten, som krävde detta i förhandlingarna med Socialdemokraterna för drygt 20 år sedan, gjorde det för att lära svenska folket spekulera i aktier. (Det här gjordes under samma period då borgerliga näringslivsorganisationer på fullt allvar ordnade ”aktiesommarskolor” för barn. De små liven måste lära sig spela på börsen, menade företrädarna, eftersom de måste lära sig hur man kan bli rik.

Det allra mest roliga är att sådana här påhitt, aktieskolor och PPM-system, kallar borgare för valfrihet.

Du får ”välja fond själv” och jisses vad svenska folket inte gjort det.

Ja, du vet, de allra allra flesta struntar klokt nog i detta och låter Sjunde AP-fonden ta hand om det hela.

Nyligen gjordes en ny undersökning av svenska folkets syn på PPM. Det var Ipsos som mätte på uppdrag av Folksam. Hoppsan! Bara 33 procent av svenska folket tycker PPM ska vara kvar. Nära hälften vill avskaffa det hela snabbt och lägga pengarna på högre inkomstpension istället. En femtedel vet inte vad de vill, bara inte detta snåriga fusksystem.

Undersökningen är intressant eftersom det här pensionssystemet haft väldigt mycket pengar att motivera sig själv med. Enorma informationskampanjer och datasystem för att ”hjälpa dig” har visserligen kostat mycket (vilket sänker din pension lite) men ändå har det inte bitit. Folk vill inte ha friheten att tvingas välja.

Skandaler i systemet, där de riktigt skurkaktiga fondägarna lurat pensionssparare på miljarder, har ju inte hjälpt till heller. Även de ”fina fonderna” har dessutom av höga avgifter som går till bankerna för att göra det ingen behöver.

Systemet är ett skämt ekonomiskt, en skandal rättsmässigt och ett slöseri på mänsklig aktivitet. Ändå finns det kvar, fortsätter år efter år och det kvittar hur mycket Löfven säger att han vill ta bort det. Systemet finns kvar fast vi inte vill.

Våra pensioner styrs ju av en sådan där klassisk svensk odemokratisk överenskommelse. Sex partier har skrivit under och sex partier måste vara ense om något ska ändras så det är klart att inget någonsin kan ändras den vägen. Alltid finns det något borgerligt parti som tror de kan vinna någon röst på att protestera mot ändringar.

Så vad ska vi göra?

Jag tycker att vi helt enkelt ska öka friheten i systemet genom att alla svenskar får rätt att ta ut sina pengar och göra egna direkta investeringar i sådant som gynnar hela samhället. Rent konkret kan alla som har hus få ta ut PPM-pengarna och sätta solceller på taken.

Det har nämligen mycket högre avkastning än börsfonder. Solceller har numera – utan statligt stöd – en avkastning på åtta procent per år och med solcellsbidrag över 13 procent. (En watt solel kostar 15 kronor att få upp utan bidrag och tio kronor med bidrag… Ägaren sparar sedan 120-130 öre per watt genom den el som produceras.)

Det betyder att efter 8–12 år är elen gratis för den blivande pensionären och eftersom solcellerna håller 40 år så är det svårt att hitta ett bättre pensionssparande. Minskade kostnader resten av livet är ju väldigt viktigt för den som inte tjänar så mycket. Och ren solel gynnar alla i landet. Varje klimatåtgärd är en gåva till våra barnbarn.

Självklart finns det andra saker en medborgare kan investera i som på samma sätt gör nytta för alla. En elbil har inte samma livslängd men om du kör 2 000 mil per år sparar du minst 30 000 kronor per år på en ny elbil jämfört med en ny bensinare. Det betyder även det 8–10 procent i ”avkastning”, det vill säga minskade utgifter, på denna enkla åtgärd. Och den är bra för alla andra samtidigt.

Ännu bättre vore förstås om alla – inte bara de som har hus och behöver bil – kunde skapa klimatsmarta investeringar för sig själva och alla. Men det kräver andra lagändringar om gemensamt kooperativt ägande, något som borgerligheten är alltför rädda för.

Men inte kan borgare som är för valfrihet vara emot att man får – i valfrihetens namn – flytta ut PPM-pengar och göra investeringar som räddar världen och pensionen på riktigt?

Eller finns PPM där bara för att stödja banker och finansbolag?

Jag ställer frågan öppet.

Fråga själv under valkampanjerna så kanske du får svar.

 

Johan Ehrenberg
Johan Ehrenberg 

Grundade ETC 1976. Svarar gärna på frågor och skriver mest om ekonomi och politik. Och solceller. Men det är ju politik det med.

Mejl johan@etc.se

Twitter @JohanEhrenberg