Ledare. Johan Ehrenberg.

2019-10-18 03:00
Puffetikett
Dagens ETC

Klimatinvestera – inte kompensera

”Stoppa förstörelse. Därför bör vi alla byta ord nu. Vi ska sluta kalla det goda vi gör för ”kompensation”, vi ska kalla det för vad det är: en investering.”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är härligt när de stora borgerliga medierna börjar berätta det många redan vet, som nu när Dagens Nyheter förtjänstfullt visar hur flygbolagens ”klimatkompensation” är en bluff. Det här är viktigt eftersom stora företag, men också borgerliga politiker och opinionsbildare, alltid försöker leta efter en smitväg för att själva kunna strunta i att göra det som måste göras.

Det här är en fråga om moral och våra stora företag klarar inte det testet. De är omoraliska. De beter sig som när man i gamla filmer visade hur någon pallade äpplen och sedan gick visslande iväg för att antyda sin oskuld. Men det finns inget så avslöjande som en lallande visslare och när SAS eller de andra flygbolagen säger att de ”kompenserar utsläppen” så är det ren lögn och falsk marknadsföring. Även om de skulle göra det de påstår (men inte kan visa) så skulle de träd de vill plantera i Afrika inte ha en chans att kompensera utsläppet som sker när man flyger ner för att titta på träden. Utsläppet sker här och nu. Trädet behöver 80 år på sig för att binda det utsläppet.

Och vi har ju max tio år på oss att halvera människans fossila utsläpp.

Men det är inte bara de flygande bolagscheferna som ljuger.

Nyligen lämnade Preem in en ny ansökan om att få fördubbla sin produktion i Lysekil men nu hade man plötsligt kommit fram till mycket lägre utsläpp än vid tidigare ansökan. 1,2 miljoner ton mindre utsläpp har man ”räknat fram”.

Fast sanningen är att det har man inte alls. Det man gjort är att man lovat samla in koldioxid och sedan lagra den. Det låter kanske fint men det var exakt det Vattenfall lovade när de byggde ny kolkraft i Tyskland på 00-talet. Och det gick inte alls. Den här lagringen (CCS kallas det) finns inte, den är ekonomiskt omöjlig och science fiction i verkligheten. Det är som att låtsas att man kan bygga en väldig skorsten och skicka ut vår koldioxid i rymden, tekniskt går det säkert att räkna på men i verkligheten är det bara bluff.

Enda skillnaden är att man nu skickar den här CCS-bluffen till regeringen som ”nytt underlag” för utbyggnaden av raffinaderiet.

Det här är omoraliskt och bör jämställas med svindleri.

Men lustigt nog, just på grund av klimatkrisen, kallas sådant här för att ”ta frågan på allvar”.

Det enda företagen gör är att man förlänger utsläpp via flyg, via diesel, via kol några år till.

De kompenserar inget eftersom det inte går att kompensera förstörelse.

Det går bara att stoppa den.

Ja, det är kärnan. Stoppa förstörelse. Därför bör vi alla byta ord nu. Vi ska sluta kalla det goda vi gör för ”kompensation”, vi ska kalla det för vad det är: en investering.

Vi klimatinvesterar var och en och gemensamt. Det är det enda moraliskt riktiga vi kan göra i en värld där vi tvingas till utsläpp vi inte vill ha.

Vi måste agera moraliskt. Göra det de rika, de som äger och styr företagen, vägrar göra. Det kan handla om 19 kronor i månaden för ren el, om 2 000 kronor i solceller eller 20 000 i en lång, lång tågresa med möten och upptäckter.

Investera så deras affärsmodeller krossas, investera så deras avkastning sjunker, investera så deras förstörelse upphör.

ETC har en sajt för klimatkompensation som vi och våra läsare använder flitigt. Vi ska nu byta namn till klimatinvestering.etc.se (det tar någon vecka att få detta klart).

Ungefär var tredje person som läser Dagens ETC är med och gör det man kan för att agera mot de utsläpp vardagen skapar. Via ETC El, via vår mobil, via vår biokol eller i direkta lån till fler solceller och nya hus byggda i rent trä. Man agerar mot de utsläpp som man själv inte kan undgå utan stora förändringar av struktur och system.

Vi storsatsar på solceller (ingen kan ha missat det) eftersom ren el förstör ekonomin för smutsig kolkraft, även långt ner i Polen. Elnäten är sammanbundna och den smutsiga elen blir bit för bit för dyr. Vi satsar på hyreshus i trä för att visa att de är billigare än betongeländet och för att stödja kommunpolitiker så de vågar ställa krav på nya rena hus. VI satsar på biokol för att lagra koldioxid i verkligheten, men också för att ge fjärrvärmen en känga att börja ställa om från smutsig värme till ren, koldioxidlagrande. Vi odlar utan metanutsläpp, vi köper bara elbilar och vi cyklar så ofta vi kan. Och vi kommer göra mycket mer ihop med alla läsare som vill vara med eftersom det är fruktansvärt roligt allt det här.

Vi kan leva klimatklokt.

Vi kan inte kompensera bort utsläpp, men vi kan däremot investera i att snabbt skapa något rent som får bort dem – bit för bit.

Vi agerar.

När vi räknar så är våra klimatinvesteringar alltid räknade så de ska ge full effekt inom tio år. Vi låtsas inte ha mer tid än vi har.

Ja, självklart finns det de som gör ännu mer, självklart finns klimatpositiva nätverk över hela landet, oftast småskaligt och anonymt eftersom ingen berättar om det goda, medierna hyllar mest enkla låtsaslösningar och sedan beskriver man det mörka med ännu svartare färger.

Det viktiga är att vi tar våra liv på allvar och gör det rätta.

Vi tar ansvar.

Du tar ansvar.

Mer och mer och mer.