Ledare. Kajsa Ekis Ekman.

2021-02-28 03:00
Puffetikett
Dagens ETC

Högerns rasism får er att slicka direktörernas rövar

Faktum är att alla högerns projekt har gått åt helvete och det vet de själva. Återstår en sak. Rasism.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

När Malcolm Jallow, vänsterpartistisk riksdagsledamot, lägger ut en bild på sig själv i traditionell gambiansk klädsel, översköljs han av en våg av rasistiska kommentarer. Många är så grova att man tappar andan. Jag tänker inte sprida dem vidare, eftersom det förmodligen är poängen. I hatkören deltar också en moderat riksdagspolitiker. Vad som dock är tydligt när man följer tråden är: det är organiserat. Det är uttänkt, planerat och finansierat sedan en lång tid tillbaka. Majoriteten av de konton som publicerar det rasistiska innehållet tillhör inte verkliga personer – de är skapade enkom för detta.

Rasismen har blivit en industri.

Det är nämligen med rasismen som högern lockar sina väljare idag.

Att hylla den fria marknaden? Glöm det. Det har inte funkat sedan 2008 då finanssektorn skämde ut sig och fick räddas i sista sekund av staten. Hur fantastiskt det blir med friskolor? Haha. Den privatiserade vården som klarat coronakrisen? De underbara privata äldreboendena? Det trevliga nya klassamhället? Faktum är att alla högerns projekt har gått åt helvete och det vet de själva.

Återstår en sak. Rasism.

Högern och kapitalet satsar alltså allt de har på ett kort. Deras nya, påkostade mediesatsningar ägnar sig ingenting åt ekonomi – allt handlar om hur dåligt det är med invandring. Försök hitta ett försvar av kapitalism hos högerns medier idag? Omöjligt. Samma satsning har gjorts på sociala medier. 17 procent av alla politiska twitterkonton består av automatiserade konton – majoriteten av dem existerar för att sprida rasism, enligt FOI:s rapport från 2018.

Vem tror ni det är som har råd att betala för sådana satsningar? Inte är det arbetarrörelsen direkt. De automatiserade konton som attackerat Jallow kan kännas igen på att de ofta har siffror i användarnamnet, falskt namn eller foto, att de låtsas vara olika ”karaktärer” (vegan, go gubbe, snickare, orolig medborgare) men enbart ägnar sig åt att systematiskt sprida rasism.

Rasismen har blivit högerns nya överideologi. Rasism fungerar alltid. Rasism gör kapitalets brutala enprocentspolitik ”folklig”. Det finns tillräckligt mycket rasism i Sverige redan för att man ska kunna spela på den – sedan spär man på den genom att blanda in saker som brott, bristande välfärd, hedersvåld, kulturkrockar, ilska mot eliten och voilà, man har säkrat högerns fortsatta relevans utan att tala en sekund om dess kärnfrågor.

Men eftersom alla inte lockas av rasism, är det så finurligt att högern då delas i två: en rasistisk som kan samarbeta med SD och en icke-rasistisk som kan samarbeta med S. Och då båda två har samma ekonomiska politik, kommer vilken regering vi än får att öka klassklyftor, fortsätta låta kapitalet plundra skolan och vården och fortsätta attackera fackföreningarna. Genom rasismen splittras vad som annars hade varit en enad arbetarrörelse och gör att varje regering kommer att driva högerpolitik. Genom rasismen garanteras kapitalets fortsatta tillgång till våra skattepengar.

Utan rasismen hade högern varit död och begraven för länge sedan. Utan rasismen hade vi avskaffat vinster i välfärden. Utan rasismen hade det kunnat bli ordning i skolan och pengar till vården. Utan rasismen hade vi kunnat ta itu att bygga ett samhälle som faktiskt fungerade.

Utan rasismen hade ni fortfarande varit arga på direktörernas fallskärmar – nu slickar ni deras rövar.